Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

În comuniune cu Dumnezeu

Slujba de priveghere din ajunul Sânzienelor a adunat împreună mii de pelerini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Slujba de priveghere din ajunul Sânzienelor, oficiată marţi, într-o zi însorită de Cireşar, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, în prezenţa a mii de pelerini veniţi din toate colţurile ţării, a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Macarie, episcop al Europei de Nord, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Paşii pelerinilor au acoperit aproape toată curtea mănăstirii „gătite” de sărbătoare.

Baldachinul în care a fost aşezată marţi dimineaţă racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a fost împodobit cu multe cununi de flori, crini albi, trandafiri roşii şi „bumbişori” albi (floarea miresei). De toată pregătirea pentru marea sărbătoare creştină a Sucevei s-au ocupat preoţiimănăstirii, care în ultimele zile au muncit alături de numeroşi localnici, apropiaţi ai mănăstirii, care au dorit să dea o mână de ajutor la pregătirea hramului. Tot ei au montat şi scena din curtea mănăstirii, „îmbrăcată” cu cetină, în care se împleteau armonios flori de sânziene galben-aurii şi alte flori de câmp, scenă unde a fost oficiată aseară slujba de priveghere şi unde urmează ca astăzi să fie săvârşită Sfânta Liturghie. Şi natura a fost darnică, pentru că teii înfloriţi din curtea mănăstirii au învăluit cu mireasma lor întreaga suflare.

 

În armonie cu Dumnezeu

Într-un tablou care emana pace, iubire, înţelegere, iertare se auzeau parcă o singură inimă şi aceeaşi respiraţie, deşi în curtea mănăstirii se adunase din ce în ce mai multă lume, întâmpinată simbolic de o „îmbrăţişare duhovnicească”. Fiecare pelerin îşi căuta în tăcere propriul mod de exprimare.

Fie că se rugau cu voce tare, fie că şopteau cuvinte neînţelese de noi, dar pline de semnificaţie pentru ei, ştergându-şi din când în când câte o lacrimă de pe obraz, fie că stăteau în picioare, în scaune cu rotile, din cauza bolilor de care suferă, sau întinşi pe pături, din cauza oboselii, oamenii au venit la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pentru a găsi acel loc al păcii, al armoniei, al bucuriei de a fi unii lângă alţii, pentru a opri timpul şi a face loc comuniunii cu Dumnezeu.

Preoţii slujitori de la Catedrala arhiepiscopală din Suceava au stat la dispoziţia credincioşilor care au dorit să se spovedească pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Pelerinii s-au aşezat la rândpentru a se închina la sfintele moaşte, sărutând coroana Sfântului. Fiecare pelerin care trecea pe la raclă era miruit de un preot, primea un buchet de sânziene, flori despre care se spune că au puteri binefăcătoare, şi o iconiţă cu Sf. Ioan cel Nou. Credincioşii care s-au simţit în stare să stea în picioare mai mult timp au ales să se aşeze de două, trei sau chiar de mai multe ori la rând spre a se închina la Sfânt.

 

Rugăciunile pelerinilor

O parte dintre pelerinii care au ales să participe aseară la slujba de priveghere au rămas peste noapte în curtea mănăstirii, sub cerul liber, la „umbra” zidurilor lăcaşului de cult, sau în interior. Ei ne-au spus că este unică bucuria lor de a veghea toată noapte lângă racla Sfântului, de a se ruga şi de a rosti pricesne.

Am întâlnit în apropierea unui tei din curtea mănăstirii, aşezat pe o pătură, un grup de femei în vârstă venite dintr-o localitate botoşăneană, încă de marţi de la amiază. Ne-au povestit că vin de mulţi ani împreună, îşi iau cu ele pături, haine mai groase, mâncare de post, apă şi participă la tot programul religios organizat cu prilejul hramului Sucevei. „Nouă nu ni se pare greu. Am prins și vreme rea, frig, ploaie şi tot nu ne-am întors din drum. Acum e vreme bună, cum să nu venim? Sfântul ne ajută în toate. Dacă am ajuns la vârsta asta, am 78 de ani, şi am reuşit să cresc cinci copii, să-i pun la casele lor, eu, o văduvă, înseamnă că m-a ajutat mult şi Sfântul Ioan de la Suceava şi nu am bătut drumul degeaba”, ne-a spus Maricica Mandiuc.

La câteva sute de metri distanţă l-am întâlnit pe Gavril Ostaciuc, venit tocmai de la Vişeu de Sus. Era singur şi citea dintr-o carte cu rugăciuni. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, ne-a spus că şi-ar fi dorit să vină împreună cu soţia lui să se închine la Sfânt, dar aceasta se află internată într-un spital, pentru că suferă de o boală grea. „Pentru ea am venit. O să mă rog Sfântului Ioan cel Nou şi Maicii Domnului să-i uşureze suferinţa, să-i mai dea câţiva ani de trăit şi să nu se chinuiască. Noi nu avem copii, aşa că ne rugăm unul pentru celălalt. Am mai fost o dată la Suceava, când eram copil. Părinţii mei se rugau mult la acest sfânt”, s-a destăinuit bărbatul.

Am întâlnit şi pelerini care ne-au spus că rămân peste noapte la rude, la cunoştinţe şi vor reveni în această dimineaţă pentru Sfânta Liturghie şi procesiunea de Sânziene.

 

Programul zilei de 24 iunie

Sfânta Liturghie va începe astăzi la ora 9:00, în curtea mănăstirii, şi va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Macarie, episcop al Europei de Nord, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Pe tot parcursul Liturghiei, credincioşii vor putea sta în continuare la rând pentru a ajunge la raclă şi pentru a se închina Sfântului Ioan cel Nou. După Sfânta Liturghie şi cuvintele de învăţătură ce vor fi rostite de preoţii invitaţi, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va fi purtată pe braţe de câţiva preoţi şi călugări prin municipiul Suceava, în jurul orei 11:00, după cum este obiceiul străvechi de Sânziene.

În acest timp, soborul de preoţi şi pelerinii care însoţesc racla se vor opri la bisericile aflate pe traseu (Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe - Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului – de pe Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului – de la Tribunal), după care se vor întoarce la mănăstirea suceveană. La întoarcere, racla va fi aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii, unde va rămâne până spre seară, pentru ca toţi credincioşii care vor să atingă racla şi să se închine Sfântului să o poată face. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba de priveghere din ajunul Sânzienelor a adunat împreună mii de pelerini.
 Vizualizări articol: 2137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Slujba de priveghere din ajunul Sânzienelor a adunat împreună mii de pelerini4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte