Cei patru elevi ai Colegiului Naţional ”Petru Rareş” Suceava, care vor reprezenta România la faza internaţională a competiţiei „CanSat”, organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), la Lisabona – Portugalia, se pregătesc de concurs.
Aceştia au plecat de ieri spre Lisabona, însoţiţi de coordonatorul lor, prof. Victor Şutac, faza finală a competiţiei urmând să se desfăşoare în perioada 25-28 iunie.
Echipajul Nexus Suceava, format din Tudor Andronic, Alexandru Hănţăscu, Şerban Şlincu şi Emanuel Tabără, a obţinut premiul I la etapa naţională a competiţiei „CanSat”, de la începutul lunii aprilie, de la Timişoara, astfel calificându-se în confruntarea de la Lisabona.
„Cu toate că România participă pentru prima dată la acest concurs şi ne aşteptam să concurăm la secţiunea Începători, am fost încadraţi la secţiunea Avansaţi. Competiţia va fi mai dură, sperăm să facem faţă cu brio”, a declarat Victor Şutac.
Acesta a mai menţionat că, pentru participarea în Portugalia, echipa Nexus a fost sprijinită financiar de compania Symmetrica, cea care a donat o sumă consistentă de bani echipajului, dar şi de Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.
Îmbunătăţiri aduse proiectului
Pentru concurs, elevii suceveni au construit un satelitul miniatural (CanSat), de 300 de grame, care va fi lansat, cu ajutorul unei rachete, de la altitudinea de un kilometru.
Până la aterizare, dispozitivul va recepţiona o serie de parametri – temperatură, presiune, umiditate, altitudine, punctul de rouă, temperatura aparentă etc., aceste date fiind, ulterior, analizate şi afişate pe câteva grafice gândite tot de elevi.
„De la etapa naţională, elevii au mai adus, constant, îmbunătăţiri proiectului. Ei au transformat CanSat-ul într-un Rover, care acum preia şi informaţii de la sol, ştie să ocolească obstacolele de la sol, este autonom”, a mai explicat Victor Şutac.
În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante: să construiască un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.
Misiunea secundară CanSat poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe.
Prima competiţie de CanSat a avut loc în anul 1999, în Statele Unite ale Americii. Potrivit ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) România, „competiţiile de CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţială reală începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilităţi tehnice (cercetare știinţifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă) cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare)”.