Primarul Aurel Olărean nu va putea să-şi reia mandatul de primar, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis schimbarea măsurii de arest la domiciliu cu cea de control judiciar, iar legea electorală prevede că mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat.
Şi asta, pentru că judecătorii au prevăzut mai multe interdicţii în hotărârea din 16 iunie 2015 a Curţii de Apel Cluj, rămasă definitivă în privinţa lui Olărean după 48 de ore de la comunicare (prin nerecurare, atât de către DNA, cât şi de către primarul suspendat).
Interdicțiile impuse primarului
Potrivit încheierii din 16 iunie 2015, trimisă în cursul zilei de ieri Monitorului de reprezentanţii Curţii de Apel Cluj, inculpatului Aurel Olărean i s-au trasat o serie de obligaţii pe perioada controlului judiciar, dispus pe o perioadă de 60 de zile, una dintre ele împiedicându-l să exercite din nou funcţia de primar. „Inculpatul să nu se apropie şi să nu comunice direct cu personalul angajat al Primăriei municipiului Rădăuţi şi nici cu foştii membri ai Consiliului Local al municipiului Rădăuţi”, este obligaţia prin care Olărean are interzis la primărie.
De asemenea, primarului suspendat i se interzice să se apropie şi să comunice direct cu inculpaţii trimişi în judecată şi martorii din dosarul aflat în faza de cameră preliminară la Curtea de Apel Cluj.
Aurel Olărean nu are voie să depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, pe lista interdicţiilor fiind şi cea a deţinerii, folosirii şi portului de armă.
Totodată, prin aceeaşi hotărâre, Aurel Olărean trebuie să se prezinte la Poliţia Rădăuţi, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat.
„Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, este avertizat în hotărârea Curţii de Apel Cluj.
Ce acuzaţii i se aduc primarului Olărean
Aurel Olărean este acuzat în dosarul DNA Bucureşti că a luat parte la presiunile comise asupra omului de afaceri Arcadie Plămadă, cel care câştigase în instanţă, la Înalta Curte, un imobil situat în Rădăuţi (fosta bibliotecă municipală).
O parte din acel imobil, susţin procurorii DNA, a fost făcută „cadou”, în 2006, de către judecătorul Bogdan Bărbuţă unui intermediar de-al lui Constantin Babiuc, în urma unei hotărâri judecătoreşti ilegale.
Pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunţe la acea parte din imobil, ajunsă între timp în proprietatea lui Constantin Babiuc, acesta din urmă, arată anchetatorii, a pus la cale un şantaj, printre complicii săi în acest demers infracţional fiind, în opinia DNA, şi primarul Aurel Olărean. Primăria Rădăuţi, prin primar, a introdus în instanţă, în martie 2011, o plângere prin care cerea radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Plămadă asupra acelui imobil, cauza fiind repartizată judecătoarei Daniela Prandea, concubina judecătorului Bărbuţă, cea care, susţin procurorii anticorupţie, a tergiversat procesul, acordând nu mai puţin de 32 de termene.
Tot ca element de presiune, au completat anchetatorii, Primăria municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistență juridică, prin care se stipula un onorariu de succes, în cuantum de 65.000 de euro.
Scopul: Arcadie Plămadă nu putea să facă nimic în clădirea respectivă, atâta vreme cât exista un litigiu pe rolul instanței și avea și presiunea celor câteva zeci de mii de europe care ar fi trebuit să leplătească drept cheltuieli de judecată în cazul în care ar fi pierdut procesul.
Aurel Olărean a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru un număr de cinci infracţiuni (trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit).
Cercetat iniţial în stare de libertate, primarul Rădăuţiului a fost arestat preventiv în septembrie 2014, după ce, arată anchetatorii, ar fi încercat să-şi acopere urmele ilegalităţilor şi a şantajat un consilier local.
„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au arătat procurorii DNA în actul de sesizare a instanţei de judecată.