Seceta instalată într-o bună parte a ţării şi în judeţul Suceava încă din luna mai, atenuată doar într-o oarecare măsură de precipitaţiile din ultimele zile, se resimte puternic în buzunarele producătorilor agricoli şi ale cumpărătorilor. Primii sunt mulţumiţi că preţurile s-au dublat şi regretă că nu au mai multă marfă pe stoc, în timp ce cumpărătorii resimt din plin, în buzunare, efectele secetei. Dublarea preţurilor este în principal un efect al anticipării unor producţii foarte slabe în acest an. Cu alte cuvinte, evoluţia preţurilor depinde de cât va mai ploua.
Grâul şi porumbul, aproape de 1 leu kilogramul
În cazul cerealelor, preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu toamna anului trecut. Grâul se vinde, chiar şi angro, cu un preţ minim de 70 de bani la kilogram, însă acest prag este valabil doar în cazul cantităţilor foarte mari. Pentru cantităţi mai mici, preţul la kilogram este de 1 leu sau chiar peste 1 leu.
Porumbul boabe se vinde cu preţuri de la 70 de bani la 1 leu kilogramul, în condiţiile în care, în toamna anului trecut, producătorii îl vindeau cu 35-40 de bani.
Cartoful nou are un preţ de 2-2,5 lei kilogramul. Este un preţ specific cartofului timpuriu, însă foarte mare dacă ne gândim că în toamnă cartoful se vindea şi cu 20-30 de bani kilogramul.
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, alte preţuri medii, la vânzarea cu amănuntul, în târguri şi oboare sunt: varză 1,5-2 lei kilogramul, fasole boabe 12-15 lei kilogramul, ceapă 1,50-2 lei kilogramul, castraveţi 1-2 lei kilogramul.
Sunt preţuri medii, la nivel de judeţ, mai mici decât cele practicate în Piaţa Agroalimentară Suceava, de exemplu.
În unele zone din judeţ nu a plouat aproape deloc
După cum a precizat Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, ploile din ultima perioadă au salvat o parte din culturi, însă nu se poate vorbi încă de rezerve suficiente de apă în sol. Ba mai mult, sunt zone din judeţ în care nu a plouat aproape deloc. Este vorba în special de localităţile dinspre Botoşani, Salcea, Dumbrăveni, Fântânele etc., unde au căzut cele mai puţine precipitaţii.
„Evoluţia preţurilor va depinde de cât va mai ploua în următoarea perioadă. Din punctul de vedere al agricultorilor acestea nu sunt preţuri mari, ci preţuri normale pentru ca aceştia să mai rămână şi cu ceva bani după munca depusă şi investiţiile făcute”, a declarat Vasile Costan.
Pământul a absorbit extraordinar de repede precipitaţiile
Având în vedere cât de accentuată este seceta din judeţ, ploile din ultimele zile nu au fost suficiente.
Ilie Homeniuc, un fermier a cărui societate lucrează în acest an 1.700 de hectare de teren în zona Siret,a explicat: “În zona Siret a plouat destul de bine, însă e loc şi de mai bine. La cât de secetă a fost, pământul a absorbit extraordinar de repede precipitaţiile. Cred că ar mai putea cădea 100 de litri de apă la metrul pătrat pentru a se putea vorbi de pământ saturat de apă”. El a explicat că în cazul culturilor sale soia este întârziată de secetă, în timp ce la grâu şi cartof ploile din ultimele zile au căzut foarte bine, înainte de a se putea vorbi de culturi compromise.