Rădăuţeanul Tudor Costel Creţu va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Indonezia, competiţie ce va desfăşura în perioada 26 iulie - 6 august.
Tudor s-a calificat, alături de alţi patru elevi din Bucureşti şi Baia Mare, în lotul naţional al României, selecţia pentru participarea la această olimpiadă având loc la Universitatea din Suceava, în perioada 7-18 iunie.
La ediţia din 2014 a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică, Tudor a fost distins cu medalie de aur şi cu premiu special pentru cel mai bun punctaj la proba teoretică a concursului, testare ce a durat 5 ore.
Rădăuţeanul este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
A trecut de şase probe pentru a se califica la această olimpiadă
15 elevi au intrat în cursa pentru un loc în lotul restrâns, selecţia pentru lotul naţional realizându-se în urma a şase probe teoretice şi practice.
Coordonatorul lotului olimpic al României, prof. dr. Petru Crăciun, a explicat că „elevii au susţinut o probă teoretică la astronomie, cu o durată de patru ore, proba de analiză a datelor, de patru ore, o probă observaţională la planetariu, de 30 de minute, proba hărţii mute, de 30 de minute, şi proba teoretică la astrofizică, de cinci ore. La aceasta din urmă, elevii au avut de rezolvat 18 probleme, mulţi dintre ei au scris câte 30-40 de pagini. Proba observaţională în aer liber nu a fost susţinută, din cauza condiţiilor meteo”.
Petru Crăciun coordonează lotul olimpic al României alături de Sorin Trocaru, inspector general din cadrul Ministerului Educaţiei.
În iulie, Tudor va pleca în India, la Olimpiada de Fizică
Rădăuţeanul s-a calificat şi în lotul care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Fizică, competiţie ce se va desfăşura în Mumbai, India, în perioada 4-13 iulie.
Olimpiada din India va reuni peste 400 de elevi din întreaga lume. Aceştia vor trece de două probe, fiecare a câte cinci ore (o probă teoretică cu trei subiecte şi alta practică). Tudor este la a doua participare la această olimpiadă, în 2014 tânărul fiind recompensat cu argint la Internaţionala de Fizică din Kazakhstan.
Tudor şi-a adjudecat deja un aur internaţional în 2015
Tudor a câștigat aurul în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Olimpiadei Asiatice de Fizică (Asian Physics Olympiad), competiție ce a avut loc în Hangzhou, China, în perioada 3-11 mai. 26 de echipaje din 25 de ţări şi-au dat concursul la olimpiada de fizică a ţărilor asiatice. În cadrul competiţiei din China, loturile de elevi au fost testate în cadrul a două probe, una teoretică şi una experimentală, a câte cinci ore fiecare.