Una dintre cele două grupări anihilate în dosarul DIICOT Suceava în care, la sfârşitul săptămânii trecute, s-au efectuat nu mai puţin de 54 de percheziţii, acţiona la Fălticeni şi în zona limitrofă, iar liderul, conform scenariului conturat de anchetatori, era un anume Claudiu Roman, în vârstă de 34 de ani, din localitate, acesta fiind şi una dintre cele şase persoane arestate preventiv sâmbătă de către Tribunalul Suceava.
Procurorii DIICOT arată că activitatea infracţională a lui Roman a început să fie monitorizată în acest dosar începând cu luna mai a anului trecut.
Anchetatorii susţin că au descoperit că tânărul coordona un grup infracțional organizat ce activa în sfera contrabandei cu ţigarete, specializat pe partea de preluare, depozitare şi valorificare, în special pe raza municipiului Fălticeni.
Anchetatorii arată că Roman prelua ţigările de la furnizori (Dorei Andrioi, Elena Osoianu Ţăranu - arestată şi ea preventiv în acest dosar, Mihai Osoianu Ţăranu, Mihai Vicovanu, Constantin Guşă, Costel Marişca). Ţigările erau depozitate în mai multe imobile de pe raza municipiului Fălticeni, iar o parte importantă din marfă vândută era valorificată chiar de la imobilul lui Claudiu Roman.
În gruparea acestuia erau şi persoane cu care avea relaţii de rudenie, fraţi, surori, cumnaţi şi nepoţi.
“În perioada de monitorizare s-a stabilit că gruparea coordonată de ClaudiuRomana obţinut sume importante de bani din comercializarea ţigărilor de provenienţă extracomunitară, doar marfa valorificată în zona pieţei din apropierea Poliţiei Municipiului Fălticeni fiind de peste 5.000 de lei/zi. Din poziţia sa de lider, inculpatul a gestionat întreaga activitate a grupului şi şi-a însuşit cea mai mare parte din profit, ceilalţi membri a grupării care asigurau preluarea, depozitarea şi valorificarea fiind plătiţi de Claudiu Roman, cu sume cuprinse între 50-100 de lei pe zi, în funcţie de vânzările realizate şi suportul oferit în activitatea infracţională”, susţin procurorii DIICOT.
Ce măsuri de protecţie îşi lua liderul grupării. Taximetrişti tocmiţi să sune când apar poliţişti în zonă
În documentele înaintate instanţei, anchetatorii vorbesc şi despre anumite măsuri de protecţie pe care le-a impus Claudiu Roman, pentru ca poliţia şi structurile de combatere a crimei organizate să nu-i falimenteze afacerile ilegale.
În casa sa, de exemplu, nu erau depozitate peste noapte ţigări de contrabandă, ştiind că percheziţiile domiciliare sunt efectuate, de regulă, în special la ora 6.00.
Mai mulţi taximetrişti din Fălticeni au fost tocmiţi de Claudiu Roman, susţin investigatorii, să-l anunţe despre prezenţa în zona pieţei a lucrătorilor de poliţie sau a unor maşini suspecte, în special Logan-uri, ştiind că această marcă se află în dotarea structurilor de poliţie.
Când apărea vreun echipaj prin zonă, uşa casei lui Roman era imediat închisă, pentru a nu fi depistată în flagrant o tranzacţie de ţigări de contrabandă.
Anchetatorii vorbesc şi despre faptul că în imobilul liderului grupării a fost creat un loc special, sub parchet, unde erau depozitate ţigări de contrabandă, marfa fiind livrată doar după ce zona era atent verificată de membrii grupării.
O altă măsură de protecţie luată de Claudiu Roman, subliniază procurorii DIICOT, era aceea de a folosi mai multe telefoane mobile.
Limbaj codificat. „O venit domnu' cu peşte” sau „Vezi că a venit pizza”
Procurorii mai arată că de teama interceptărilor, pe lângă faptul că foloseau mai multe telefoane mobile, membrii grupării foloseau şi un limbaj codificat.
Pentru ţigări eraufolosiţi termeni ca “pizza”, “roşii”, “castraveţi”, “gogoşari”, “ceapă”, “morcovi” sau “smântână”, “V”, “Vin roşu” - pentru ţigările marca Viceroy, “M” - pentru ţigările marca Marble. "O venit domnu’ cu peşte”, “Vezi că a venit pizza” erau expresiii folosite pentru a anunţa că ţigările au fost livrate,“Bag aluatul în cuptor, băi” - expresie prin care se anunţa că se pot valorificaţigările,“Ai pregătit un grătar?” - expresie prin care se solicita livrarea ţigărilor,“3 kilograme de caras” - expresie folosităpentru cantitatea de trei baxuri cu ţigări.
Contrabanda devenise ca un serviciu, cu program de funcţionare
Procurorii DIICOT Suceava mai arată că pentru Claudiu Roman vânzarea ţigărilor a devenit o adevărată afacere, ca un serviciu cu un program de funcţionare, de regulă stabilit între orele 7.00 -17.00, dar şi în funcţie de grupările rivale de contrabandişti din oraş.
Un „serviciu” era şi pentru inculpata Elena Osoianu Ţăranu (54 de ani), care, împreună cu soţul ei, prelua ţigările de la furnizori şi de multe ori folosea maşina proprietate personală pentru a livra marfa cu timbru ucrainean clienţilor.
Inculpata, adaugă anchetatorii, utiliza şi ea cel puţin două telefoane mobile, pe unul schimbând de mai multe ori cartelele, la intervale scurte de timp, telefonul fiind folosit exclusiv pentru a ţine legătura cu ceilalţi membri ai grupului şi a stabili detalii privind preluarea/livrarea ţigărilor.
Relevantă în acest sens, explică anchetatorii, este o discuţie telefonică între inculpată şi o interlocutoare, discuţie interceptată pe data de 2 noiembrie 2014, când îi comunică respectivei să nu o mai sune pe acel număr: „Nu, nu, pe ăsta eu... am, dar la o lună îl schimb, e un telefon de serviciu”.
54 de percheziţii, 20 de reţinuţi, şase persoane arestate preventiv
Vinerea trecută au avut loc nu mai puţin de 54 de percheziţii, majoritatea în judeţul Suceava, 20 de persoane fiind reţinute pentru 24 de ore.
Sâmbătă, procurorii DIICOT Suceava au cerut mandate de arestare pe numele a şapte inculpaţi: Claudiu Roman (34 de ani), Elena Osoianu Ţăranu (54 de ani), zisă Baba, ambii din municipiul Fălticeni, Cezar Andrei Olariu (31 de ani), zis “Cici” sau „Ciuntu”, Gabriel Ovidiu Gherasă (27 de ani), Alexandru Andrei Mutrescu (22 de ani), zis „Regat”, Ionuţ Tiberiu Coroliuc (22 de ani) şi Ionuţ Elivis Sîicu (32 de ani), ultimii cinci din Siret.
Acuzaţiile: constituire/aderare la grup infracţional organizat şi contrabandă.
Judecătorii au decis într-un final arestarea preventivă a şase dintre cei şapte indivizi, scăpând de arestul poliţiei judeţene Ionuţ Tiberiu Coroliuc, care însă se află deja încarcerat în Penitenciarul Botoşani, unde execută o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare, tot pentru contrabandă.
Pe lângă gruparea din Fălticeni, în acest dosar este cercetată şi o grupare de contrabandişti din zona Siret, ai cărei lideri, susţin anchetatorii, erau Cezar Andrei Olariu şi Gabriel Ovidiu Gherasă.
Cele două grupări interacţionau între ele. Cei de la Fălticeni se ocupau cu preluarea, depozitarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă, în special pe raza localităţii, în zona pieţei. În schimb, gruparea de la Siret se ocupa cu procurarea cantităţilor de ţigări de contrabandă pe care le valorifica ulterior în judeţul Suceava, dar şi prin ţară, respectiv la Botoşani, Iaşi, Vaslui, Brăila, Olt, Prahova şi Dolj.
Gruparea Olariu - Gherasă procura marfa de contrabandă, susţin anchetatorii, prin două metode: introducere ilegală în ţară, peste frontiera verde (în zona localităţii Baineţ, comuna Climăuţi), respectiv preluarea mărfii de contrabandă de la diverse persoane care o introduceau prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret, cu autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni.
Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar este de 2,5 milioane de lei.
(23 iun 2015, 11:45:09