Consiliul Local Suceava s-a întrunit ieri dimineaţă, într-o şedinţă „de îndată”, convocată în aceeaşi zi, pentru a lua o decizie, care, în funcţie de votul aleşilor locali, putea duce la anularea actualului contract de salubrizare menajeră, încheiat cu asocierea Florconstruct – Diasil.
Acest lucru a fost la un pas de a se întâmpla, ca urmare a faptului că CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) a dat câştig de cauză fostului operator de salubrizare menajeră, firma Rosal, într-unul din dosarele deschise contra municipalităţii sucevene, dispunând anularea procedurii de negociere a atribuirii acestui serviciu unui operator temporar.
Mai mult, instanţele de judecată, unde decizia CNSC a fost contestată, au dat dreptate Rosal-ului în această privinţă, soluţia fiind una definitivă.
Chiar de actualul contract de salubrizare menajeră nu este încheiat în baza respectivei negocieri, victoria obţinută de Rosal în instanţe avea puterea de a-l bloca. Asta deoarece în decizia de încheiere a unui contract pe durată determinată, în cazul situaţiei de forţă majoră, HCL 100 din 21 aprilie 2015, la articolul 2 se preciza că „durata contractului mai sus menţionat este până la soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de către Rosal Grup SA împotriva procedurii de negociere demarată în baza HCL 95/2015, fără a depăşi data la care va fi semnat contractul cu câştigătorul procedurii de licitaţie publică”.
Pentru a evita neplăcuta situaţie de a rămâne iar fără un operator de salubrizare, chiar şi pentru câteva zile, până la încheierea unui nou contract, aleşii locali au votat ieri, cu 19 voturi "pentru" şi 2 abţineri, modificarea articolului 2 din HCL 100/2015.
În noua formulare, „durata contractului mai sus menţionat este până la soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de către Rosal Grup SA împotriva procedurii de negociere demarată în baza HCL 95/2015, iar în cazul anulării acesteia, până la data la care va fi semnat contractul cu câştigătorul procedurii de licitaţie publică”.
„Din păcate Rosal s-a transformat din operator de salubritate în firmă de avocatură şi şi-a făcut un scop din a desfiinţa toate HCL şi de a ataca toate licitaţiile de salubrizare făcute de noi. Vor ca astfel să îşi prelungească vechiul contract de salubritate menajeră, la fel cum s-a făcut cu cel de salubrizare stradală, unde au avut contract 8 ani, dar au prestat 10 ani. Nu am fost de acord cu prelungirea acelor contracte pentru că tarifele erau mai mari decât sunt acum. Noi trebuie să lucrăm în interesul sucevenilor. Astăzi lucrăm pe preţuri mai mici decât în contractul cu ei şi sunt convins că şi la licitaţia care a avut loc, dar la care nu este desemnat încă un câştigător, vom avea tarife foarte bune, iar în plus vom face şi o investiţie foarte importantă pentru oraş - 145 de depozite subterane de deşeuri”, a spus primarul Ion Lungu.
Hotărârea de Consiliu Local de ieri a fost luată înainte de comunicarea oficială a deciziei Curţii de Apel Suceava referitoare la anularea procedurii de negociere a atribuirii serviciului de salubrizare menajeră, încât asocierea de firme Florconstruct – Diasil rămâne în continuare operatorul temporar al acestui serviciu public, de gestionare a gunoaielor produse zilnic de 90.000 de suceveni.