În urma celor 54 de percheziţii desfăşurate vineri sub conducerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, 20 de persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar şapte dintre cei încătuşaţi au fost duşi sâmbătă după-amiază în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă.
Pe lista inculpaţilor pentru care procurorii DIICOT au cerut prelungirea încarcerării în arestul poliţiei sunt Claudiu Roman (34 de ani), Elena Osoianu Ţăranu (54 de ani), zisă „Baba”, ambii din municipiul Fălticeni, Cezar Andrei Olariu (31 de ani), zis “Cici” sau „Ciuntu”, Gabriel Ovidiu Gherasă (27 de ani), Alexandru Andrei Mutrescu (22 de ani), zis „Regat”, Ionuţ Tiberiu Coroliuc (22 de ani) şi Ionuţ Elivis Sîicu (32 de ani), ultimii cinci din Siret.
Acuzaţiile: constituire/aderare grup infracţional organizat şi contrabandă.
Judecătorii au decis într-un final arestarea preventivă a şase dintre cei şapte indivizi pentru care s-au cerut mandate de către procurorii DIICOT, din lista anterior menţionată scăpând de arestul poliţiei judeţene Ionuţ Tiberiu Coroliuc. Judecătorii au considerat că nu se impune arestarea preventivă a acestuia atâta vreme cât respectivul se află deja încarcerat în Penitenciarul Botoşani, unde execută o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare, tot pentru contrabandă.
Două grupări investigate, una la Fălticeni, cealaltă la Siret
Aşa cum scriam şi în ediţia de sâmbătă, în acest dosar înregistrat la DIICOT Suceava, poliţiştii au investigat două grupări infracţionale, una care acţiona în zona Fălticeni şi, susţin anchetatorii, era condusă de Claudiu Roman, şi cealaltă la Siret, ai cărei lideri, se arată în actele înaintate instanţei, erau Cezar Andrei Olariu şi Gabriel Ovidiu Gherasă.
Gruparea din Fălticeni se ocupa cu preluarea, depozitarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă, în special pe raza localităţii, în zona pieţei.
Cei de la Fălticeni se aprovizionau cu ţigări în principal de la cealaltă grupare, de la Siret, condusă, în scenariul conturat de DIICOT, de inculpaţii Olariu şi Gherasă. Sarcina celei de-a doua grupări era să adune cantităţi de ţigări de contrabandă pe care le valorificau ulterior în judeţul Suceava, dar şi prin ţară, respectiv la Botoşani, Iaşi, Vaslui, Brăila, Olt, Prahova şi Dolj.
Şi Olariu, şi Gherasă se ocupă de mult cu astfel de activităţi ilegale şi au legături cu contrabandişti din Ucraina, care asigurau furnizarea ţigărilor peste frontiera verde, cât şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Cum erau introduse în ţară ţigările de contrabandă
Gruparea Olariu-Gherasă procura marfa de contrabandă, susţin anchetatorii, prin două metode.
Prima: baxurile cu ţigări erau introduse peste frontiera verde, din zona localităţii Baineţ, comuna Climăuţi, fiind trecute în ţară, la o singură faptă, de la câteva zeci la 200 de baxuri de ţigări. Liderii grupării ţineau legătura cu contrabandiştii ucraineni şi stabileau toate detaliile, întâlnindu-se personal ori folosind numere de telefonie mobilă înregistrate în reţele din Ucraina, evitând astfel monitorizarea din partea organelor de anchetă.
A doua metodă de aprovizionare cu ţigări cu timbru ucrainean era preluarea mărfii de contrabandă de la diverse persoane care le introduceau prin PTF Siret, cu autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni.
De altfel, maşini cu fel de fel de compartimente sau lăcaşuri ascunse erau folosite şi la livrarea ţigărilor către clienţii din judeţ şi din ţară.
O parte dintre respectivele maşini au fost trase pe dreapta de anchetatori, în urma unor controale, chipurile, de rutină în trafic, mii de pachete de ţigări fiind găsite ascunse în acele vehicule.
Maşinile care transportau ţigări erau asigurate de alte autoturisme, care circulau în faţa lor pe traseul dinainte stabilit, având rolul de antemergător, pentru a putea semnala eventualele controale de pe traseu. Anchetatorii susţin că maşinile folosite ca antemergător erau un VW Sharan, două VW Passat şi un VW Transporter.
Numai din mai 2014 şi până în prezent anchetatorii au estimat un prejudiciu de 2,5 milioane de lei
Anchetatorii au depus la dosar volume întregi de interceptări telefonice, dar şi materiale video, surprinse în urma filajului făcut pentru documentarea activităţii infracţionale.
Monitorizarea s-a făcut din luna mai a anului trecut şi până săptămâna trecută, iar investigatorii au contabilizat deja un prejudiciu estimativ: 2,5 milioane de lei.
„Pe perioada desfăşurării acţiunilor specifice de cercetare şi a executării percheziţiilor au fost ridicate şi confiscate 680.000 de ţigarete de contrabandă. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate patru autovehicule, 89 de terminale mobile, sume de bani în lei şi valută, băuturi alcoolice. Totodată, au fost ridicate şi alte bunuri, documente şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză”, a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu.