După 24 de ore petrecute în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, de vineri seară până sâmbătă seară, Gheorghe Buruiană (47 de ani), zis „Geo”, şi Dumitru Sorin Solomon (33 de ani), alias „Bodo”, ambii din municipiul Suceava, au fost lăsaţi să se întoarcă la casele lor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava luând faţă de aceştia măsura controlului judiciar.
Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de ceilalţi indivizi reţinuţi pentru 24 de ore, alături de „Geo” şi „Bodo”: Constantin Cătălin Anghelina (31 de ani), zis „Anghel”, din municipiul Suceava, Valentin Rusu (39 de ani), din comuna Hânţeşti, Dragoş Amariţei (36 de ani) şi Mihai Boroianu (56 de ani), ultimii doi din Paşcani.
Alături de cei şase reţinuţi, la audieri la DIICOT Suceava a fost adus şi suceveanul Marcel Cuşnir, faţă de care s-a dispus tot măsura controlului judiciar.
Vă reamintim că, vineri după-amiază, Gheorghe Buruiană a fost săltat din parcul de pe Mărăşeşti, de lângă catedrală, de cagulişti de la Acţiuni Speciale şi judiciarişti de la Investigaţii Criminale, iar Dumitru Sorin Solomon a fost luat pe sus, din trafic, în zona Iţcani.
După audierile de la Parchet, şase dintre cele şapte persoane aduse cu mandat au primit ordonanţe de reţinere.
Recuperatori de datorii, taxe de şmecher şi taxe de protecţie
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a transmis sâmbătă un comunicat de presă în care arată că „la data de 19 iunie 2015, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în baza delegării DIICOT - Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat documentarea activităţii infracţionale pentru mai multe persoane domiciliate în judeţele Suceava şi Iaşi, cercetate începând cu anul 2010 pentru infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, 14 infracţiuni de şantaj şi trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal”.
Aşa cum v-am prezentat încă din ediţia de sâmbătă, acuzaţiile se referă la recuperarea prin ameninţări cu acte de violenţă şi chiar cu moartea a unor sume de bani împrumutate de persoane care au apelat la serviciile lui „Geo” şi „Bodo”, dar şi perceperea, tot prin ameninţări, a unor aşa-zise taxe de şmecher ori taxe de protecţie.
Ameninţat că-i vor tăia tendoanele, în contul unei pretinse datorii de aproximativ 27.000 de lei
Una dintre victimele din acest dosar este un bărbat dintr-o comună suceveană, administrator al unei firme de exploatare a materialului lemnos, care în anul 2009 a încheiat un contract cu o persoană care era mandatată să vândă o suprafaţă de pădure, contract prin care primul se angaja să-i plătească 80 de lei pe metru cub exploatat pentru cantitatea de 500 de metri cubi, iar diferenţa de 327 de metri cubi să o exploateze în interes propriu.
Deşi administratorul firmei a plătit suma la care s-au înţeles, ulterior persoana cu care a încheiat contractul i-a cerut banii şi pentru cei 327 de metri cubi, însă victima nu a fost de acord, întrucât considera că ar fi muncit fără să scoată nici un profit de pe urma acelei înţelegeri.
Un nepot de-al bărbatului care solicita să-i fie plătiţi banii şi pentru cei 327 de metri cubi a cerut ajutorul unor cunoştinţe, care i-au recomandat să apeleze la „serviciile” lui Dumitru Sorin Solomon, alias „Bodo”, pentru a-şi recupera pretinsa datorie.
Sub pretextul încheierii unui nou contract, în martie 2011, victima a fost contactată telefonic şi chemată la o întâlnire într-un club din municipiul Suceava, unde alături de nepotul bărbatului cu care încheiase contractul iniţial au apărut şi Dumitru Sorin Solomon şi Cătălin Constantin Anghelina, care l-au ameninţat pe administratorul de firmă să restituie pretinsa datorie de aproximativ 27.000 de lei.
„L-au ameninţat cu acte de o violenţă extremă: <oameni ca tine trebuie împuşcaţi în picioare, trebuiesc tăiate urechile şi tendoanele>, dându-i totodată termen de plată cinci zile, în caz contrar spunându-i că îi taie tendoanele de la picioare”, arată anchetatorii.
Victima, de frica agresorilor, a promis că va plăti acei bani, deşi în această situaţie nu ar fi avut practic nici un câştig de pe urma exploatării acelor parcele de pădure.
În urma interceptărilor telefonice, anchetatorii au descoperit că în afacere era implicat şi Gheorghe Buruiană, zis „Geo”, fiind înregistrate discuţii între acesta şi proprietarul acelor suprafeţe de pădure.
„Eu dacă nu mă răzbun… eu sunt un răzbunător până la moarte!”
Un alt caz este cel al unui bărbat din zona Fălticeni care avea de recuperat de la un altul suma de 1.000 de lei şi a apelat la Dumitru Sorin Solomon. Se întâmpla în luna august a anului 2010, „Bodo” apelând la un alt inculpat din acest dosar, Valentin Rusu, zis „Bill”, pentru a-i face o vizită la domiciliu rău-platnicului.
După ce Solomon şi Rusu s-au dus acasă la datornic să-l ameninţe să-şi achite datoria, anchetatorii au interceptat o convorbire telefonică dintre „Bodo” şi persoana care i-a cerut să-i recupereze cei 1.000 de lei.
(convorbire din data de 1 septembrie 2010, ora 20.30)
Angajator: Da
Solomon: Ce o răspuns acela?
A.: O venit, am vorbit cu el, mi-a dat numai 5 (n.r. - 500 de lei)
S.: Aha, îi bun.
A.: Îmi mai dă, da eu ştiu când? Nu ştiu. Cred că până la Crăciun.
S.: Vii mâine la Suceava că eram cu băiatul acela (n.r. - Valentin Rusu), aduci şi tu măcar 2 milioane, nu?
A.: Da, oi, stai liniştit, fără probleme.
S.: De restul nu mai, să ţi-i dea toţi şi nu trebuie să mai dai nimic. Îi dau eu telefon, dacă nu mă duc eu la el.
A.: Bine, oi.
S.: Ştii că eram cu băiatul acela că acela e băiat fain, Bill, acela, ştii?
A.: Da, da.
S.: Na, îi spun şi eu că o dat băiatul 2 milioane, na, îi prieten de-al meu. Mănâncă şi el un milion, hai.
A.: Bine Bodo, hai că vorbim mâine.
Deşi se înţelesese să primească de la „angajator” 200 de lei, „Bodo” trece la ameninţări chiar împotriva acestuia, când primeşte doar jumătate din sumă, 100 de lei, pe motiv că respectivul nu şi-a primit toţi banii de la datornic şi chiar apelează la un alt interlop din Mălini, pentru a-l suna pe „angajator”, căruia să-i spună: „cu mine ai probleme, eu sunt din Fălticeni şi ne întâlnim, ştiu tot despre tine, pe unde umbli, ce faci şi te găsesc”, „vream să mă întâlnesc cu tine că ai probleme”. Dacă „angajatorul” accepta să se întâlnească, plănuia „Bodo”, atunci Solomon ar fi venit la Fălticeni, împreună cu bătăuşi de teapa sa, şi „îl prind şi-l dezmembrez tot”.
(fragmente dintr-o altă convorbire telefonică interceptată între Solomon şi bărbatul care i-a cerut să-i recupereze cei 1.000 de lei)
Solomon: Auzi aici, nu-i vorba de banii ăştia, îi vorba că am fost luat de fraier! Eu dacă nu mă răzbun… eu sunt un răzbunător până la moarte!
(...)
Solomon: Nu sunt lache Ţ..., dau într-o cotitură peste tine… să nu-ţi pară rău! Cum o luat-o Amărculesei până l-am pus în ghips tot… şi acela-i om cu bani, nu-i ca tine sau ca mine… noi nu avem banii lui! (…) Din momentul de faţă suntem duşmani, cel mai clar!
„Geo” Buruiană: „Bodo îi în echipă cu mine”
Furios că nu şi-a primit banii promişi, arată anchetatorii, „Bodo” l-a sunat chiar pe cel pe care l-a ameninţat iniţial să-i restituie datoria „angajatorului” său, cerându-i să nu-i mai dea banii acestuia din urmă.
I-a cerut ajutorul şi cumătrului său „Geo” Buruiană pentru a-l determina pe „angajator” să-şi plătească comisionul.
În discuţia dintre „Geo” şi „angajator”, acesta din urmă invocă şi faptul că a plătit 100 de euro unui alt interlop din Suceava, pentru a-i recupera o datorie.
Geo: Ăla nu îi în echipă cu mine. Bodo îi în echipă cu mine. Ce dracu?
Angajator: Geo, ascultă un pic la mine. Două vorbe dacă le înţelegi…
Geo: Auzi, te strici cu oamenii şi nu-i elegant pentru trei surcele să ne... (...) Păi dacă oamenii au venit aşa, păi dă-le cât trebuie să le dai.
A.: Da, dar eu i-am spus că trebuie să recupăr tot ce am de luat de la om datoria şi după aia îi dau.
Geo: Băi frate, da nu se face aşa treburile. Auzi, dacă eu mă duc şi recupăr 500 de euro de la unul, dau aşa un exemplu, şi acela îi dă numai 100, apăi el mie îmi dă exact cât vine. Cât îi? Din 500 atât, şi îmi dă exact eşalonat cum primeşte şi el, nu când va primi el tot, atunci îmi dă.
A.: Da asta e măgărie.
În cele din urmă, „angajatorul” cere încă o vizită la persoana care mai trebuia să-i dea şi restul de bani, iar din acea sumă se oferă să-i dea 300 de lei lui Bodo.
Un patron din Suceava a tocmit recuperatorii să-i „disciplineze” angajaţii
Pe lista inculpaţilor din acest dosar se numără şi Marcel Cuşnir, cel care în urmă cu mai mulţi ani deţinea mai multe localuri în municipiul Suceava, printre care un restaurant din zona Areni.
O parte dintre acuzaţiile anchetatorilor vizează fapte din 2009-2010 care îl au ca protagonist pe Cuşnir. Acesta, spun procurorii DIICOT, l-a ameninţat pe unul dintre angajaţii săi, angajat neplătit de aproape un an de zile, că prietenii săi, referindu-se la „Geo” şi „Bodo”, îi vor tăia tendoanele, nefiind prima oară când cei doi i-au agresat pe cei care lucrau la restaurantul din Areni.
Anchetatorii povestesc un episod în care Buruiană şi Solomon l-au forţat pe angajatul respectiv, dar şi pe colegii de serviciu ai acestuia, „să pună toate bunurile ce le aveau asupra lor într-un sac, după care i-au descălţat cu forţa şi i-au controlat în pantofi, ameninţându-i pe toţi că le rup capul, motiv pentru care multe nopţi la rând martorul cu identitate protejată nu a putut dormi, de frica unor violenţe ale celor doi, a căror victimă ar putea fi chiar el”.
DIICOT: „L-au ameninţat pe martor că îi vor scoate rinichii afară şi îi vor rupe fiecare os din corp”
O altă scenă violentă a avut loc într-o dimineaţă din vara anului 2010, când, supărat că la o masă consumaţia nu a fost încasată, Marcel Cuşnir, arată anchetatorii, a apelat din nou la cei doi interlopi care l-au luat pe angajatul respectiv într-o încăpere a restaurantului. „L-au ameninţat pe martor că îi vor scoate rinichii afară şi îi vor rupe fiecare os din corp pe motiv că nu scrie o declaraţie împotriva celorlalţi angajaţi ai restaurantului. Martorul a fost lovit cu palma peste faţă de către agresori, a fost scuipat şi umilit, iar la solicitarea sa de a părăsi încăperea a fost ţinut cu forţa 40 de minute pe un scaun din încăpere”, susţin anchetatorii.
Sub presiunea ameninţărilor, martorul a acceptat să scrie o declaraţie falsă împotriva celorlalţi angajaţi ai localului. Aceştia din urmă au fost introduşi pe rând în aceeaşi încăpere, şi - descriu procurorii - ”au fost <judecaţi> şi au ieşit plângând şi roşii la faţă”.
Sechestraţi într-un beci, în contul unei datorii de 5.000 de euro
Ancheta judiciariştilor de la Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, prezintă şi alte fapte de şantaj şi alte infracţiuni cu violenţă comise de inculpaţi.
Una dintre acuzaţiile din dosar se referă la un episod petrecut la Paşcani, unde doi fraţi din localitate care aveau de restituit o datorie de 5.000 de euro au fost sechestraţi într-un beci, agresaţi şi ameninţaţi cu moartea, o rudă de-a victimelor fiind nevoită să achite toţi banii persoanei care a apelat la recuperatori (în acest caz anchetatorii spun că agresorii ar fi fost Dragoş Amariţei şi un anume Petru Oneaţă, iar cel care a apelat la recuperatori a fost inculpatul Mihai Boroianu).
„Bodo” şi „Geo” nu mai au voie să se întâlnească
Măsura controlului judiciar a fost luată faţă de cei şapte inculpaţi menţionaţi la începutul materialului pe o durată de 60 de zile, timp în care procurorii DIICOT speră să finalizeze rechizitoriul şi să trimită dosarul în instanţă.
Deşi acuzaţiile sunt grave, anchetatorii nu au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor, dat fiind faptul că infracţiunile au fost comise în urmă cu mai mulţi ani.
De altfel, mărturisesc surse judiciare, grupul a fost destructurat în ultimii doi ani şi jumătate, după arestarea lui „Bodo” şi ulterior condamnarea acestuia la închisoare în dosarul bătăii de la o terasă de la intrarea în cartierul sucevean Obcini, când Solomon şi alţi indivizi, înarmaţi cu bâte şi topoare, au atacat trei persoane aflate la o masă, scopul fiind acela de a se răzbuna pe un fost sportiv care deţinea o sală de kick-boxing în Suceava.
Agresiunea respectivă, din mai 2013, a anulat planurile anchetatorilor, care voiau să-i salte încă de pe atunci în actualul dosar. Cum Solomon a ajuns după gratii, iar Buruiană s-a cuminţit, judiciariştii de la Investigaţii Criminale au continuat cercetările fără să ceară măsuri preventive la vremea respectivă.
La începutul acestui an, Dumitru Sorin Solomon a fost eliberat din Penitenciarul Botoşani, iar din monitorizările poliţiştilor a reieşit că acesta a reluat legăturile cu cumătrul său Buruiană.
Pentru a preveni din nou activarea grupului infracţional, judiciariştii şi procurorii DIICOT au decis să intervină, astfel explicându-se acţiunea în forţă de vineri după-amiază.
Prin măsura controlului judiciar, procurorul de caz le-a impus mai multe obligaţii inculpaţilor, printre care şi aceea de a nu părăsi localităţile de domiciliu, dar şi de a nu se apropia ori comunica direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalţi inculpaţi, cu persoanele vătămate sau cu membrii familiilor acestora şi cu martorii din dosar.
(22 iun 2015, 11:43:26