Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iun 2015 - Anul XX, nr. 141 (5953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Laborator de inventică

Elevi din toată ţara au prezentat 40 de proiecte de cercetare inedite, sâmbătă, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel de-al doilea etaj al complexului Comercial Iulius Mall s-a transformat sâmbătă, 20 iunie, într-un adevărat laborator de inventică, un spaţiu al cercetării, al provocărilor tehnice, al ingeniozităţii, într-un cuvânt, al viitorului.

Ediţia din acest an a Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF a reunit 40 de echipaje de elevi din întreaga ţară, elevi ce au în comun microbul cercetării, curiozitatea, pasiunea pentru ştiinţă şi tehnologie, dar şi preocuparea pentru progres şi studiu. Cu toţii au trudit pentru a realiza aplicaţii, dispozitive, roboţi şi softuri care să atragă atenţia juriului şi, de ce nu, a marilor companii.

 

Alexandru Mironov, preşedintele juriului: „Voi vă pregătiţi să conduceţi lumea”

Juriul din acest an a fost prezidat de jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, cel care susţine competiţia încă de la începuturile ei.

„Vreau să vă informez, dacă nu ştiaţi, de ce veniţi aici. Voi vă pregătiţi să conduceţi lumea. În lumea democratică de astăzi puterile sunt guvernele, justiţia, parlamentele şi ştiinţa. A patra mare putere a societăţii umane este puterea ştiinţei, cea care ne duce tot timpul către progres, inevitabil, orice ar încerca ignoranţii să facă sau să nu facă. Eu cred că încă nu vă gândiţi că veţi lua un premiul Nobel sau un premiu Fields sau cine ştie ce alt premiu la ISEF-uldin America, cum a luat Budişteanu acum doi ani, dar fiecare se gândeşte că participă la ceva şi roadele minţii sale vor fi preluate de ceilalţi. Suntem alături de dumneavoastră pentru că suntem conştienţi că România poate să avanseze dacă măcar o dată la 3, 4, 5 ani una dintre ideile dumneavoastră ar ieşi în faţă şi ar deveni materie pentru industrie, pentru... Subliniez că Suceava se aşază într-un fel de pol al cunoaşterii şi al progresului, pentru mulţimea de lucruri care se întâmplă aici, de la Olimpiada Internaţională de Astronomie de anul trecut, până la competiţia aceasta, RoSEF, pe care ne vom strădui să o transformăm în Olimpiada Naţională de Creaţie pentru elevi. Nu ştii când un Edison iese din rândurile voastre”, le-a transmis Alexandru Mironov participanţilor.

Din juriul competiţiei au mai făcut parte Cristian Român, editor senior la revista Ştiinţă şi Tehnică, Gheorghe Pentiuc, decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, universitarii suceveni Radu Pentiuc şi Cristian Pîrghie şi Alina Pesclevei – biolog.

 

Proiectele prezentate

La această fază a concursului s-au prezentat peste 80 de tineri.

Doi elevi ai Liceului „Carmen Sylva” din Eforie Sud au intrat în competiţie cu un proiect (FireDrone) pentru prevenirea incendiilor, folosind drone controlate sau autonome, un proiect la care Andreea Ghenea şi Paraschiv Paul lucrează de aproximativ doi ani.

FireDrone este un hexacopter dotat cu senzori, care înregistrează date referitoare la temperatura, umiditatea aerului, detectând prezenţa fumului şi a flăcărilor. Datele sunt transmise la sol şi stocate pe un calculator, iar pe baza lor se pot preveni şi localiza incendiile de vegetaţie. Elevii au explicat că au învăţat să elaboreze astfel de proiecte în cadrul unui curs opţional de Robotică şi, ulterior, în cadrul unui club de Robotică ce funcţionează în liceu.  

Tot de la aceeaşi unitate şcolară, alţi doi elevi au realizat un studiu al calităţii aerului din sălile de clasă.

„Calitatea aerului se referă la anumiţi parametri precum nivelul dioxidului de carbon, compuşi organici volatili etc. Am realizat un dispozitiv, este low cost, pe care sunt montaţi senzori programaţi să transmită date prin wi-fi şi prin bluetooth, astfel încât să fie uşor de folosit şi mobil. De asemenea, este şi autonom. Cu acest dispozitiv putem şti când calitatea aerului este scăzută şi să luăm măsuri. Avem mai multe teste făcute. Nivelul dioxidului de carbon maxim permis este de 5.000 de părţi per milion, iar în unele săli de clasă am înregistrat, în anumite momente, chiar şi 6.000 de părţi per milion, un mediu foarte poluat”, ne-a explicat eleva Ioana Bărbuliceanu.

Tineri de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” Bucureşti şi-au dat concursul cu o serie de sisteme pentru recuperarea medicală a degetelor sau articulaţiilor mâinilor, o echipă de elevi ai Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava au făcut o demonstraţie referitoare la extragerea energiei din plante, iar un echipaj al Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava a concurat cu un detector mobil de gaze nocive.

Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF este organizat de Inspectoratul Şcolar Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul „Petru Rareş” Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din toată ţara au prezentat 40 de proiecte de cercetare inedite, sâmbătă, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Elevi din toată ţara au prezentat 40 de proiecte de cercetare inedite, sâmbătă, la Suceava4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei