La Shopping City Suceava - City Gallery au avut loc vineri, 19 iunie, vernisajul expoziţiei ,,Prilej de bucurie”, organizată în cadrul Concursului naţional de creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul fermecat”, ediţia a X-a, faza judeţeană, şi premierea celor mai talentaţi copii care au realizat desene într-un limbaj plastic original, folosind tehnici de lucru diverse. Prof. Maria Matei, organizatorul vernisajului, directoarea Grădiniţei cu Program Prelungit ,,Gulliver” Suceava, i-a felicitat pe toţi copiii care au fost premiaţi, pe părinţii care i-au sprijinit în permanenţă şi pe cadrele didactice care i-au îndrumat pe preşcolari să deseneze, să picteze, să realizeze grafică.
Câștigători ai primei ediţii a Concursului ,,Penelul fermecat”, invitaţi la vernisaj
Pentru că în acest an s-au împlinit zece ani de la prima ediţie a Concursului „Penelul fermecat”, iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, prof. Daniela Răileanu, inspector de specialitate pentru învățământul preșcolar la IŞJ Suceava, în parteneriat cu Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” Suceava, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Suceava, şi organizat de cadrele didactice de la Grădiniţa cu Program Prelungit ,,Gulliver” Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit ,,1-2-3” Suceava şi Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti, prof. Maria Matei a invitat şi câţiva copii premiaţi la ediţia I a concursului naţional de creaţie plastică. Printre ei s-au numărat elevii Luiza Rusu, Ciprian Socoliuc şi Cristian Hreceniuc, care au primit felicitări şi câte o diplomă din partea organizatorilor.
Luiza le-a mărturisit celor prezenţi că avea 5 ani când a fost premiată la „Penelul fermecat”. „Cred că nu era un desen, mai mult o caricatură, doar aveam 5 ani. Am continuat să desenez, să pictez în timpul liber, pentru că sunt în clasa a VIII-a şi am mult de învăţat. Cred că premiul de atunci de la Concursul <Penelul fermecat> m-a motivat să continui să pictez”, a povestit Luiza Rusu.
Elevul Ciprian Socoliuc, premiat şi el la prima ediţie a concursului „Penelul fermecat”, va continua să picteze şi să-şi perfecţioneze talentul, pentru că va studia la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. „<Penelul fermecat> a fost un punct de plecare pentru mine în drumul spre artă, m-a ajutat să-mi duc mai departe pasiunea pentru desen, care este chintesenţa artei”, a spus Ciprian Socoliuc.
Juriul concursului, încă de la prima ediţie, a fost format din specialişti: profesoara Camelia Rusu-Sadovei - artist plastic (preşedinta juriului), profesoara Raluca Schipor, de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, şi lector universitar dr. Oana Hrişcă, de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, instituţii partenere în acest proiect, alături de Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Suceava.
Juriul a acordat anul acesta 410 premii şi 33 de menţiuni, pe secţiuni: grafică: 31 de lucrări premiate (10 premii de excelenţă, 12 premii I, opt premii II, un premiu III), pictură: 412 lucrări premiate (80 de premii de excelenţă, 83 de premii I, 86 de premii II, 118 premii III şi 33 de menţiuni).
“Penelul fermecat”, o rampă de lansare pentru cei mici
Organizatorii concursului au salutat în mod deosebit prezenţa în acest an a Grădiniţei Speciale Fălticeni, care a participat în concurs cu 11 lucrări, primind din partea juriului patru premii de excelenţă şi şapte premii I. „Am dorit ca premierea lucrărilor să se realizeze în mod festiv, cu participarea preşcolarilor <pictori>, împreună cu părinţii, bunicii şi cadrele didactice îndrumătoare, pentru a oferi tuturor un prilej de bucurie. Noi, ca organizatori, vă aplaudăm pe toţi pentru lucrările pe care le-aţi realizat, pentru talentul vostru şi ne bucurăm că printre cei care au fost premiaţi de-a lungul anilor sunt copii care vor urma Colegiul de Artă, sunt copii care continuă să picteze, să deseneze, un prim pas spre această pasiune fiind tocmai Concursul naţional de creaţie plastică pentru preşcolari <Penelul fermecat>”, a completat prof. Maria Matei. Expoziţia cuprinde 443 de lucrări ale preşcolarilor din judeţ cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani, din grupele mijlocie şi mare, şi poate fi vizionată până pe 25 iunie.