Salubrizarea menajeră a municipiului Suceava este la un pas de a trece printr-o nouă criză, după cea din aprilie, în care, timp de câteva zile, nu a existat nici un prestator pentru acest serviciu public, îngroparea oraşului în gunoaie fiind evitată doar ca urmare a eforturilor depuse de trei firme de salubrizare, care au ridicat gratuit zecile de tone de gunoi produse zilnic de 90.000 de suceveni.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câştig de cauză fostului operator de salubrizare menajeră, firma Rosal, într-unul din dosarele deschise contra municipalităţii sucevene, dispunând anularea procedurii de negociere a atribuirii acestui serviciu unui operator temporar.
Chiar dacă actualul contract de salubrizare menajeră a Sucevei, încheiat cu asocierea de firme Florconstruct – Diasil, a fost făcut pentru rezolvarea unei situaţii de „forţă majoră”, în baza unei decizii a Consiliului Local Suceava, în acele zile în care nu exista nici un prestator oficial pentru acest serviciu, juriştii Rosal spun că acesta nu mai este valabil de săptămâna trecută.
Mai exact, în decizia de încheiere a unui contract pe durată determinată, în cazul situaţiei de forţă majoră, HCL 100 din 21 aprilie 2015, la articolul 2 se precizează că „durata contractului mai sus menţionat este până la soluţionarea definitivă a contestaţiei formulate de către Rosal Grup SA împotriva procedurii de negociere demarate în baza HCL 95/2015, fără a depăşi data la care va fi semnat contractul cu câştigătorul procedurii de licitaţie publică”.
Practic, odată cu soluţionarea acelei contestaţii, în data de 10 iunie, la Curtea de Apel Suceava, contractul actualului operator de salubrizare menajeră din municipiul Suceava nu ar mai fi valabil.
„Primăria Suceava trebuie să desemneze un nou operator, cât mai rapid. Noi suntem dispuşi să reluăm activitatea, la tarifele din vechiul contract, din 2007”, a spus directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu.
„Oriunde în lume, atunci când expiră un contract şi mai este puţin timp până la licitaţia de atribuire, activitatea se continuă cu cel care a prestat acel serviciu. Numai aici s-au făcut fel de fel de proceduri, ba de licitare, ba de atribuire prin negociere, pentru a fi desemnat un nou operator, când legea permitea continuarea activităţii cu vechiul operator”, şi-a exprimat nemulţumirea reprezentantul Rosal.
De cealaltă parte, conducerea Primăriei Suceava spune că nu este cazul să facă o nouă licitaţie sau noi runde de negocieri, mai ales că în curând ar putea fi desemnat câştigătorul licitaţiei de salubrizare menajeră din data de 16 iunie, la care s-au depus patru oferte.
„Deocamdată nu am primit nici o înştiinţare oficială din partea Curţii de Apel, încât nu avem temei să considerăm contractul cu asocierea Florconstruct – Diasil ca fiind unul încheiat.
S-ar putea ca până la primirea acestei înştiinţări şi a motivării să avem deja desemnat un nou operator de salubrizare, în urma licitaţiei care a avut loc. Le recomand celor de la Rosal să se lupte în teren, să demonstreze că sunt firmă de salubrizare, nu una de avocatură”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
De altfel, în şedinţa de joi a Consiliului Local Suceava a existat pe ordinea de zi suplimentară un proiect de modificare a articolului 2 din HCL 100/2015, în sensul stabilirii duratei contractului de „forţă majoră” până la data desemnării unui câştigător al licitaţiei publice organizate de municipalitate, dar acesta a picat cu 15 voturi „pentru” şi trei abţineri, lipsind doar un vot pentru a fi adoptat.
Nu este exclus însă să fie rediscutat curând acest proiect, în cadrul unei şedinţe extraordinare sau „de îndată”, care ar putea schimba total datele problemei cu care se confruntă acum municipalitatea suceveană.
(20 iun 2015, 16:11:52