Unul dintre cei mai importanţi primari ai Sucevei, Ion Siminiceanu, în timpul mandatului căruia s-a conturat oraşul aşa cum îl vedem şi astăzi, a devenit de ieri cetăţean de onoare, post-mortem.
Decizia a fost luată în şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava, la propunerea primarului Ion Lungu.
„Ion Siminiceanu a fost un primar vrednic, în perioada 1972-1980 a făcut multe pentru Suceava. A fost o scăpare a noastră. Mă gândeam că este deja cetăţean de onoare, dar când am verificat în arhivă, am descoperit că nu a primit o asemenea titulatură. Haideţi să reparăm această eroare”, i-a îndemnat edilul sucevean pe aleşii locali, care au votat în unanimitate această propunere, ţinând şi un moment de reculegere în memoria fostului primar.
Decedat recent, Ion Siminiceanu a fost primar al municipiului Suceava într-o perioadă în care s-a construit o bună parte din oraş, aşa cum este structurat şi acum, din punct de vedere urbanistic.
„Pentru lucrătorii din întreprinderile nou înfiinţate s-au construit cartiere noi, precum George Enescu, Zamca, Burdujeni, şi zona Alexandru cel Bun. Tot atunci, s-au pus bazele reţelei de troleibuze din municipiu, a fost comandată şi amplasată, în Parcul Şipote, statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, simbol al oraşului, fiind sistematizat acest din urmă parc şi realizate aleile pietonale şi scările de acces către Cetatea de Scaun a Sucevei", se arată în expunerea la proiectul de hotărâre. În intervalul 1980-1989, Ion Siminiceanu a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar în anii 1989 şi 1990 a fost ambasador al României în Cuba. Alături de alte personalităţi ale vremii, Ion Siminiceanu a avut o contribuţie importantă la înfiinţarea Institutului de Învăţământ Superior Suceava, actuala Universitate "Ştefan cel Mare", fiind prorector încă de la înfiinţare. În perioada în care a coordonat Comitetul de Cultură şi Artă Suceava, Ion Siminiceanu a pus bazele Concursului naţional de poezie "Nicolae Labiş", promovând şi susţinând Ansamblul artistic "Ciprian Porumbescu”, se arată în expunerea de motive întocmită de viceprimarul Lucian Harşovschi, coiniţiator al proiectului de atribuire a titulaturii de „Cetăţean de Onoare”.
Alte două propuneri de oferire a acestei distincţii au fost aprobate, dar cu o oarecare reticenţă din partea aleşilor locali. Este vorba de Viorel Ieremie, de la Colegiul Național „Petru Rareș”, preşedinte al Asociaţiei Cultural Educative „Clubul Video Art”, precum şi de profesorul Emil Mateiaş, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România pentru relaţii internaţionale.
Cele mai mari reticenţe au fost tocmai la profesorul sucevean, unde o parte din consilieri au spus că aceste titulaturi se acordă cam cu prea mare uşurinţă, fiind numeroşi alţi profesori care au făcut multe pentru oraşul lor.
În vreme ce primarul Ion Lungu a subliniat meritele profesorului Ieremie în desemnarea Sucevei drept gazdă în 2016 a festivalului mondial de film pentru amatori UNICA, care anul acesta are loc în Sankt Petersburg, iar în 2017 la Berlin, o remarcă acidă a consilierului Adrian Arămescu i-a făcut pe mulţi să îşi reconsidere votul: „Noi tot timpul ne-am respectat valorile după ce nu au mai fost sau au emigrat. De aceea propun să facem cetăţeni de onoare doar post-mortem”.
Replica sa, care a stârnit numeroase hohote de râs, a avut însă efect maxim, reticenţa unora dintre consilieri în a vota aceste două nominalizări dispărând ca prin farmec.
Potrivit regulamentului Consiliului Local, distincţia de „Cetăţean de Onoare” se poate acorda, printre altele, „personalităţilor care, prin performanţele lor, au contribuit la formarea şi creşterea prestigiului oraşului Suceava”. Municipiul Suceava are în prezent aproximativ 200 de cetăţeni de onoare.
(19 iun 2015, 12:00:47
bravo o spune chiar el.. asa cum este structurat si acum..este clar de atunci si pana acum nu s.a facut nimic.aaa ba da
oul gigant bucovina inaripata pavele .. si centrala pe biomasa