Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au finalizat ancheta într-un caz de braconaj foarte grav, petrecut în aprilie 2012, pe raza comunei Breaza. Doi inculpaţi din Borşa - Maramureş au fost trimişi în judecată pentru comiterea a două infracţiuni, într-un dosar care a înaintat extrem de anevoios.
În urmă cu ceva mai mult de o lună de zile Monitorul de Suceava semnala că acest dosar, privind cel mai grav caz de braconaj din ultimii ani din judeţ, este încă în faza de anchetă, după mai bine de trei ani de zile de la comiterea faptelor.
Procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Raul Gabriel Timiş şi Paul Sorin Danci, pentru săvârşirea infracţiunilor de „braconaj cinegetic” şi „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”. Fapta a fost comisă în noaptea de 27 spre 28 aprilie 2012.
Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, „în baza unei înţelegeri prealabile, cei doi inculpaţi menţionaţi s-au deplasat din oraşul Borşa, cu auto marca Jeep, nr. MM 90 JEP, de culoare neagră, în zona fondului de vânătoare nr. 16 Valea Cârlibabei, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Cârlibaba, pe raza comuna Breaza, judeţul Suceava, unde au comis acte de braconaj cinegetic constând în împuşcarea şi capturarea unui număr de cinci exemplare din specia cerb comun (patru femele şi un mascul)”. După cum au constatat organele de anchetă la acea vreme, trei femele erau gestante şi urmau să fete în aproximativ două săptămâni. Animalele erau tranşate şi puse în butoaie din plastic, fiind găsiţi inclusiv fetuşii, scoşi în grabă şi aruncaţi printre celelalte resturi.
Iniţial, în acest dosar au fost cercetaţi trei suspecţi, pe parcurs stabilindu-se că doar cei doi au participat efectiv la comiterea faptei.
Procurorii au stabilit că cei doi inculpaţi au deţinut şi folosit fără drept arme de vânătoare de tip carabină compatibile cel puţin cu calibrul 7 x 64.
Prejudiciul stabilit în acest caz este de nu mai puţin de 60.000 de euro.
Cei doi inculpaţi vor fi judecaţi, în prima fază a procesului, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Inculpaţii din acest caz fac parte din categoria braconierilor cu maşini de teren, proiectoare şi arme performante cumpărate ilegal şi care nu au nici o noţiune de selectare a vânatului pe principii etice.
Dosarele de braconaj din ultimii ani, ajunse la faza de judecată, s-au soldat cu pedepse foarte mici pentru inculpaţi, care au primit amenzi penale sau închisoare cu suspendare. Acest caz se distinge prin prejudiciul foarte mare, care rămâne de văzut în ce măsură va putea fi recuperat.