Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 17 iun 2015 - Anul XX, nr. 137 (5949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Bani puţini, responsabilitate mare

Supraveghetorii şi corectorii de la bacalaureat, umiliţi cu sume de câteva zeci de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorii suceveni care urmează să-i supravegheze pe candidaţii de la examenele naţionale din această vară sau să corecteze lucrările scrise ale acestor testări sunt nemulţumiţi de sumele cu care vor fi recompensaţi pentru munca depusă.

„Este o crasă lipsă de respect. Şi zilierii câştigă mai mult decât noi”, ne-a transmis un cadru didactic implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat din acest an.

Cadrele didactice care vor evalua lucrările candidaţilor la examenul de bacalaureat vor primi câte 5,6 lei pentru fiecare lucrare corectată, sumă impozabilă. La probele orale de evaluare a competenţelor în limba română sau la cele digitale, fiecare evaluator va primi câte 2,8 lei pentru fiecare candidat, în timp ce profesorii de limbi străine sunt remuneraţi cu 4,3 lei pentru fiecare elev. Cei care supraveghează candidaţii în sălile de examen primesc câte 33,6 lei pe zi.

De cealaltă parte, profesorii angrenaţi în examenul de la finele clasei a VIII-a vor primi bani mai puţini, aceştia urmând să încaseze câte 4,3 lei pentru fiecare lucrare corectată. De asemenea, supraveghetorii sunt remuneraţi cu 28,4 lei pe zi. Toate sumele menţionate sunt impozabile.

„Responsabilitatea este mare, presiunea este mare, iar banii sunt prea puţini”, opinează Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”.

Acesta a mai menţionat că din cauza unor scandaluri mediatizate în presă, privind nereguli în procesul de evaluare sau supraveghere la examenul maturităţii, sunt profesori care evită să se mai implice în desfăşurarea acestor evaluări.

„Înainte erau în cancelarie liste unde profesorii se puteau înscrie ca supraveghetori. Acum 3-4 ani era înghesuială. Însă sumele sunt mici, presiunea e mare, s-a mai întâmplat să fie şi mari întârzieri la plata acestor bani, astfel că profesorii sunt descurajaţi. Nu ducem lipsă de profesori corectori sau supraveghetori, dar lumea e nemulţumită”, a completat Traian Pădureţ.

De cealaltă parte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a precizat că Ordinul privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile de examen este mai „bun” decât cel de anul trecut, însă banii primiţi nu sunt pe măsura muncii depuse.

„Sumele sunt mici raportat la volumul de muncă. Unii colegi vin de la ora 7 şi stau până seara târziu. Supraveghetorii primesc undeva la 27 de lei pe zi, în condiţiile în care vin la ora 7, participă la instructaj, îşi fac treaba şi termină pe la ora 14.00. La corectură se stă până târziu. Profesorii acceptă să vină chiar şi în aceste condiţii pentru că îşi conştientizează rolul pe care îl au. Mulţi au elevi în examen, pe care i-au pregătit patru ani de zile”, a mai declarat Leonte.

Insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, a menţionat că au fost ani în care profesorii înscrişi pentru a participa în comisiile de bacalaureat au fost insuficienţi, situaţie în care s-au convocat profesori ai şcolilor gimnaziale.

 

Camerele de supraveghere vor fi aţintite şi asupra profesorilor corectori de la bac

Corectarea lucrărilor de la bacalaureat se face sub supravegherea camerelor video, astfel că profesorii corectori vor fi monitorizaţi începând cu repartizarea lucrărilor şi până la predarea acestora, după notare. Camerele de luat vederi vor monitoriza multiplicarea subiectelor, repartizarea lucrărilor şi toate celelalte etape până la predarea acestora, după notare. De asemenea, vor fi supravegheate şi sălile în care se vor corecta lucrările de la testarea naţională, ale absolvenţilor de clasa a opta. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Supraveghetorii şi corectorii de la bacalaureat, umiliţi cu sume de câteva zeci de lei.
 Vizualizări articol: 3215 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Supraveghetorii şi corectorii de la bacalaureat, umiliţi cu sume de câteva zeci de lei3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Manipulare sindicala! trimis de
(17 iun 2015, 12:51:58
Bai fraiere, ca nbu predai o ora din cunostintele mele, deci practic nu esti prof.
Sa facem o socoteala simpla doar in cazul supraveghetorilor, mincinosule.
In primul rand sunt 33.6 RON/3 ore de supraveghere. Adica 11.2 RON/ora.
Un zilier munceste cu spatele si peste 12 ore pe zi si ia 50-70 RON.
Deci daca socotesti la regimul de munca zilier, pentru zacut la catedra si supravegheat la bac, pretul pe zi, cum zici matale mincinosule, ar fi 11.2 x 12 ore = 134.4 RON.
Cat despre responsabilitate ce sa zic? Pana acuma erau iresponsabili? De aceea erau procente de 99,9% promovabilitate la bac?
Apoi la corectori: 4.3 ron/lucrare. Se fac lejer 3-4 lucrari/ora. Deci?
Deci nu mai manca K_K_T!
1.1  RE: Manipulare sindicala! trimis de
(17 iun 2015, 16:17:17
Se vede ca puţina şcoală pe care ai facut-o te-a traumatizat rau de tot, de nu ţi-ai revenit nici acum. Mintea ta nu poate debita decat materia pomenita de tine cu majuscule. Si daca nu poti compila...zi FRITZ si trage apa!
1.2  RE: Manipulare sindicala! trimis de
(17 iun 2015, 17:23:34
Cred ca tu ai o problema cu matematica elementara. E ceva gresit in calculele alea?
O zi de munca 134 RON inseamna un salariu lunar de aproape 3500 RON. Asta evident fara spaga de la bac. daca se mai da, ca acuma cred ca tremura si chilotii pe voi de cand cu camerele de supraveghere si cu telefoanele ascultate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găina oltenilor din Corbu O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită... Citeşte