Profesorii suceveni care urmează să-i supravegheze pe candidaţii de la examenele naţionale din această vară sau să corecteze lucrările scrise ale acestor testări sunt nemulţumiţi de sumele cu care vor fi recompensaţi pentru munca depusă.
„Este o crasă lipsă de respect. Şi zilierii câştigă mai mult decât noi”, ne-a transmis un cadru didactic implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat din acest an.
Cadrele didactice care vor evalua lucrările candidaţilor la examenul de bacalaureat vor primi câte 5,6 lei pentru fiecare lucrare corectată, sumă impozabilă. La probele orale de evaluare a competenţelor în limba română sau la cele digitale, fiecare evaluator va primi câte 2,8 lei pentru fiecare candidat, în timp ce profesorii de limbi străine sunt remuneraţi cu 4,3 lei pentru fiecare elev. Cei care supraveghează candidaţii în sălile de examen primesc câte 33,6 lei pe zi.
De cealaltă parte, profesorii angrenaţi în examenul de la finele clasei a VIII-a vor primi bani mai puţini, aceştia urmând să încaseze câte 4,3 lei pentru fiecare lucrare corectată. De asemenea, supraveghetorii sunt remuneraţi cu 28,4 lei pe zi. Toate sumele menţionate sunt impozabile.
„Responsabilitatea este mare, presiunea este mare, iar banii sunt prea puţini”, opinează Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”.
Acesta a mai menţionat că din cauza unor scandaluri mediatizate în presă, privind nereguli în procesul de evaluare sau supraveghere la examenul maturităţii, sunt profesori care evită să se mai implice în desfăşurarea acestor evaluări.
„Înainte erau în cancelarie liste unde profesorii se puteau înscrie ca supraveghetori. Acum 3-4 ani era înghesuială. Însă sumele sunt mici, presiunea e mare, s-a mai întâmplat să fie şi mari întârzieri la plata acestor bani, astfel că profesorii sunt descurajaţi. Nu ducem lipsă de profesori corectori sau supraveghetori, dar lumea e nemulţumită”, a completat Traian Pădureţ.
De cealaltă parte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a precizat că Ordinul privind modul de plată a personalului didactic care face parte din comisiile de examen este mai „bun” decât cel de anul trecut, însă banii primiţi nu sunt pe măsura muncii depuse.
„Sumele sunt mici raportat la volumul de muncă. Unii colegi vin de la ora 7 şi stau până seara târziu. Supraveghetorii primesc undeva la 27 de lei pe zi, în condiţiile în care vin la ora 7, participă la instructaj, îşi fac treaba şi termină pe la ora 14.00. La corectură se stă până târziu. Profesorii acceptă să vină chiar şi în aceste condiţii pentru că îşi conştientizează rolul pe care îl au. Mulţi au elevi în examen, pe care i-au pregătit patru ani de zile”, a mai declarat Leonte.
Insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, a menţionat că au fost ani în care profesorii înscrişi pentru a participa în comisiile de bacalaureat au fost insuficienţi, situaţie în care s-au convocat profesori ai şcolilor gimnaziale.
Camerele de supraveghere vor fi aţintite şi asupra profesorilor corectori de la bac
Corectarea lucrărilor de la bacalaureat se face sub supravegherea camerelor video, astfel că profesorii corectori vor fi monitorizaţi începând cu repartizarea lucrărilor şi până la predarea acestora, după notare. Camerele de luat vederi vor monitoriza multiplicarea subiectelor, repartizarea lucrărilor şi toate celelalte etape până la predarea acestora, după notare. De asemenea, vor fi supravegheate şi sălile în care se vor corecta lucrările de la testarea naţională, ale absolvenţilor de clasa a opta.
(17 iun 2015, 12:51:58
Sa facem o socoteala simpla doar in cazul supraveghetorilor, mincinosule.
In primul rand sunt 33.6 RON/3 ore de supraveghere. Adica 11.2 RON/ora.
Un zilier munceste cu spatele si peste 12 ore pe zi si ia 50-70 RON.
Deci daca socotesti la regimul de munca zilier, pentru zacut la catedra si supravegheat la bac, pretul pe zi, cum zici matale mincinosule, ar fi 11.2 x 12 ore = 134.4 RON.
Cat despre responsabilitate ce sa zic? Pana acuma erau iresponsabili? De aceea erau procente de 99,9% promovabilitate la bac?
Apoi la corectori: 4.3 ron/lucrare. Se fac lejer 3-4 lucrari/ora. Deci?
Deci nu mai manca K_K_T!