Din toamna acestui an, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) va funcţiona un program de studii de masterat în limba franceză, acesta urmând să funcţioneze în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.
Masteratul francofon „Teoria şi practica traducerii” le va oferi absolvenţilor oportunitatea de a dobândi o diplomă dublă, a Universităţii sucevene, respectiv a Universităţii de Stat din Moldova, Chişinău.
Masteratul internaţional francofon „Teoria şi practica traducerii” reprezintă o redimensionare a programului cu acelaşi nume, cu o experienţă de 13 ani în cadrul Universităţi din Suceava, ce îşi propune reliefarea direcţiei aplicative a programului de studiu, valorificarea experienţei în interpretariat şi traducere şi consolidarea studiilor francofone.
„România, ca ţară membră a Uniunii Europene, are nevoie de o echipă puternică de traducători-interpreţi, atât la nivel naţional cât şi internaţional. Domeniul traducere-interpretariat oferă un număr mare de locuri de muncă, traductologia fiind un domeniu de cercetare în plină emergenţă”, a menţionat prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, unul dintre coordonatorii masteratului.
Potrivit acesteia, „limba franceză face diferenţa: există o cerere importantă de cunoscători de limba franceză în ţară şi în străinătate. Cât despre diploma dublă, aceasta oferă posibilitatea de angajare într-un spaţiu mai larg, valorificându-se expertiza a două universităţi consacrate în pregătirea specialiştilor în traducere şi interpretariat (la Suceava, 14 promoţii de specialişti; la Chişinău, cel mai renumit Centru de traducere şi interpretariat din spaţiul românesc)”.
Ardeleanu a mai menţionat că piaţa muncii are nevoie de specialişti de calitate în traductologie, oportunităţile de angajare fiind multe – în birouri de traducere, administraţia publică, administraţia Uniunii Europene, diplomaţie, media, edituri, centre de documentare şi cercetare, biblioteci, agenţii de turism etc.
Admiterea în cadrul programului
Pentru anul universitar 2015-2016, pentru acest masterat, Universitatea Suceava scoate la concurs atât locuri cu taxă, cât şi locuri subvenţionate de la bugetul de stat.
Candidaţii se pot înscrie în perioada 13-22 iulie (în prima sesiune de admitere) sau 7-11 septembrie (în sesiunea de admitere din toamnă). Pentru înscriere, este nevoie de: cerere de înscriere tip, diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original, diploma de licenţă (diploma echivalentă acesteia) în original şi copie legalizată, foaia matricolă pentru studiile de licenţă în original, adeverinţă medicală tip (vizată de cabinetul medical al universităţii), certificatul de naştere în copie legalizată, certificatul de căsătorie în copie legalizată (dacă este cazul), copie după buletinul/cartea de identitate, patru fotografii tip buletin de identitate, chitanţa de plată a taxei de înscriere (eliberată de casieria universităţii).
Admiterea se realizează pe baza unui interviu de testare a cunoştinţelor, a capacităţilor cognitive şi a competenţei lingvistice (50%) şi a mediei examenului de licenţă (50%).
Informaţii suplimentare se pot obţine la www.admitere.usv.ro sau telefon: 0230-216147 / 249.