Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2015 - Anul XX, nr. 137 (5949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În conservare

Lucrări sistate la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic din Şcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Lucrările la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic Suceava, din comuna Şcheia, bat pasul pe loc, iar şansele ca investiţia să fie finalizată în toamna acestui an, aşa cum prevedea proiectul, sunt nule.

După ce lucrările au „înghiţit” aproape 2 miliarde de lei, clădirea a intrat în conservare dat fiind faptul că investiţiile pentru instituţiile de învăţământ din judeţ sunt blocate.

Ministerul Educaţiei nu poate direcţiona bani învăţământului sucevean, sectorul investiţii, din cauza unei datorii de peste trei miliarde de lei pe care Inspectoratul Şcolar Suceava este obligat să o achite unei firme de construcţii din Rădăuţi. După ce instituţia a fost executată silit, constructorul de la Casa Corpului Didactic Suceava a fost notificat cu privire la sistarea temporară a lucrărilor. După ce trei ani la rând (2012-2014) Casa Corpului Didactic a fost răsfăţata Ministerului Educaţiei la capitolul sume alocate, în 2015 obiectivul nu a mai primit nici un leu.

 

În 2012, 2013 şi 2014, CCD a fost privilegiata ministerului de resort

Situată într-o zonă nelocuită, la peste un kilometru de prima casă, fără acces la un drum public sau la utilităţi, investiţia de aproape 2 milioane de euro a fost etichetată ca fiind una absurdă.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 7 milioane de lei, la care se adaugă costul utilităţilor – racordurile la apă, canalizare şi energie electrică. În vreme ce zecile de investiţii din şcolile din judeţ au fost puse pe chituci, Ministerul Educaţiei a pompat în noul sediu al CCD, din 2012 până în 2014, aproape 2 milioane de lei. În plină criză, respectiv în anul 2012, ministerul a direcţionat 910.000 de lei către sediul din Şcheia, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei, asta în vreme ce alte obiective din judeţ au primit bani cu ţârâita.

Lucrările au fost demarate în luna octombrie a anului 2012, durata acestora fiind, potrivit proiectului, de 36 de luni. Altfel spus, în toamna acestui an cadrele didactice ar trebui să participe la cursuri de formare şi perfecţionare la sediul din Şcheia, scenariu imposibil din moment ce investiţiile din judeţ, din sectorul educaţional, sunt blocate. Până în prezent, la sediul din Şcheia s-au realizat structura de rezistenţă, zidăria, acoperişul corpului principal, infrastructura sălii de conferinţe, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava.

Reamintim că viitorul sediul al Casei Corpului Didactic Suceava are demisol, parter şi două etaje. Clădirea este prevăzută cu o bibliotecă, depozite de carte şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi amenajate birouri ale personalului CCD şi camere de cazare unde profesorii sau alţi invitaţi ce vor veni la Suceava pentru cursuri de formare la CCD vor putea înnopta. Demisolul va găzdui un garaj cu două locuri, o spălătorie, un centru de multiplicare şi centrala termică pe lemne.

Totodată, din pricina faptului că, în mod frecvent, CCD este nevoit să apeleze la închirierea unor săli ale şcolilor din municipiu, pentru conferinţe sau cursuri de amploare, sediul din Şcheia are prevăzută construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. Potrivit directorului instituţiei, prof. Constantin Mărgineanu, pentru amfiteatru este turnată doar fundaţia.

De asemenea, sunt prevăzute şi nu mai puţin de 200 de locuri de parcare.

 

Angajaţii care lucrează într-o clădire şubredă, veche de aproape 150 de ani

Actualul sediu al CCD Suceava funcţionează pe Aleea Nucului, clădirea aparţinând Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.

Clădirea construită în urmă cu aproape 150 de ani de preotul Vasile Cocârlă a fost donată de acesta, în 1893, Gimnaziului Greco-Oriental, actualmente Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, funcţionând o perioadă îndelungată ca internat pentru elevii români.

Ulterior a fost transformată în atelier, tot pentru elevii de la „Ştefan”, apoi în grădiniţă, după care a fost închiriată de Casa Corpului Didactic.

Constantin Mărgineanu mărturiseşte că actualul sediu este „şubred”, lucrări de consolidare având loc înainte de 1990, când au fost aşezaţi pinteni de rezistenţă în colţurile clădirii.

„Clădirea este afectată. Bolţile de la subsol sunt crăpate, pereţii camerelor sunt crăpaţi, a apărut şi mucegaiul. Acum trei ani, când am venit, am reuşit să acopăr din interior zonele deteriorate. O altă problemă e umezeala ridicată, se degradează foarte mult şi cărţile”, spune Mărgineanu.

Iar o simplă plimbare sub zidurile clădirii certifică cele spuse de şeful instituţiei. Pereţii din exterior sunt coşcoviţi şi brăzdaţi pe alocuri de crăpături adânci, geamurile sunt şubrede, streaşina acoperişului a fost îndepărtată din cauza umezelii, iar aspectul general al clădirii este unul precar.

Actualul sediu al CCD dispune de două săli mari pentru bibliotecă, cu peste 60.000 de volume, sală multimedia, secretariat, direcţiune, contabilitate şi alte două birouri pentru metodişti.

„Nu avem spaţiu pentru a ne desfăşura activităţile aşa cum s-ar cuveni. Avem o sală multimedia, unde ar trebui să desfăşurăm toate activităţile - conferinţe, cursuri, întâlniri - lucru imposibil”, a mai completat Mărgineanu.

 

Mărgineanu: „Noul sediu va deservi tuturor cadrelor didactice şi auxiliare din judeţ”

La Casa Corpului Didactic Suceava lucrează 12 angajaţi - şapte metodişti, directorul, un informatician, un bibliotecar, o femeie de serviciu şi un contabil cu jumătate de normă. În aceste condiţii, sediul din Şcheia pare a fi un colos, mai degrabă pustiu.

În replică, directorul Constantin Mărgineanu a explicat că noul sediu nu va deservi doar angajaţii instituţiei, ci şi cei peste 8.000 de cadre didactice şi auxiliare din judeţ, care vor participa la cursurile de formare şi perfecţionare organizate de instituţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări sistate la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic din Şcheia.
 Vizualizări articol: 3462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Lucrări sistate la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic din Şcheia4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gandire comunista trimis de
(17 iun 2015, 12:55:37
12 angajat si asa un mastodont? Bine ca nu cumpara CASA POPORULUI. Renoveaza cladirea aia, faci economie de bani si e foarte utila, fara a mai mentiona ca ar iesi ceva deosebit de frumos.
Dar deh, trebuie terminata aductiunea apei, gazului, canalizari pe mosia Carcalete&Monacu.
2.   Aberatii aparente trimis de
(17 iun 2015, 17:20:06
Sigur ca ideea de a face Casa Corpului Didactic la dracu-n praznic intr-un loc izolat si fara drum de acces reprezinta o aberatie.De asemenea dimensiunile si amploarea constructiei sunt aberante tinand cont ca aceasta institutie are 12 angajati.Totul pare absurd ca intr-o carte a lui Kafka.Dar totul este aparent absurd pentru ca in minunata noastra tara totul are o explicatie logica si totul se face pentru urmarire unui interes personal al cuiva.Întâmplător sau nu, parcelele vecine aparţin fostului inspector şcolar general adjunct de pe vremea tranzacţiilor Vasile Monacu şi fiicei acestuia, Luciana Monacu.Cum a ajuns Casa Corpului Didactic în mijlocul câmpului dând implicit semnalul construcţiilor pe aceste terenuri este greu de explicat(dar exista o explicatie).In zona detine teren si fostulsef al ISJ Petru Carcalete.Cel mai mare câştig al celor care se vor învecina cu edificiul din câmp îl constituie utilităţile.Peste 300.000 lei din banii alocati pentru Casa Corpului didactic sunt racordurile la apă, curent electric şi canal. Odată ce utilităţile vor ajunge în zonă şi valoarea terenurilor din vecinătatea instituţiei se va tripla.
2.1  RE: Aberatii aparente trimis de
(17 iun 2015, 18:36:10
Ai de capul vostru de ipocriti. Nea raduuu care este expert la tot.... si stie cam ce misca, de parca ar lucra la serviciile femeilor de servici secrete, o da pe reteta "ba pe-a ma-ti". Godacul asta cu nume aristocrat si monegasc, isi trage originele din vecinatatile unei gospodarii modeste aflate in afara folticeniului. Jeniul asta avea simt de parvenire inca de la lovilutie , avea apartament ,unul peste altul cu scara, in buricul targului deasupra vechilui CEC,inca de acum vreo 20 de ani adica prin anii 1991. Asta, ca si o mare parte din profesorii de la mult laudatul liceu Stefan, practicau golania profesionala inca din primii ani de dupa revolutie . Lasau corigenti o gramada de elevi pt ca pe parintii lor nu ii ducea capul sa dea copii la meditatii platite. Era un sistem semimafiot, chiar la 2 ani dupa revolutie. Va da-ti seama ce monstri au crescut in astia 20 de ani si ce avere fabuloasa au bietii profesori cu "fonctii" de conducere care produceau inca din primele luni ale lovilutiei...
3.   Fără acces la un drum public sau la utilităţi!? trimis de
(17 iun 2015, 17:40:35
Cum, costructia din virful dealului este Casa Corpului Didactic Suceava? Am crezut ca este ceva service auto! Pai, un sediu destinat activitatilor didactice, isi are locul undeva, in cimp?! Si se sconteaza pe faptul ca toate cadrele didactice au masina?
4.   Comentariu trimis de
(17 iun 2015, 18:50:27
Tot ce se afirma este real . Exact ca si Casa de pensii cocotata pe Zamca. O bataie de joc la adresa pensionarilor care ajung cum pot ,pentru ca mijloace de transport nu prea sant. Dar interese da. Poate cineva se va sesiza .Cred ca toti functionarii astia mult prea multi pentru ce si cum isi fac treaba,ar trebui mutati in 2-3 cladiri ale statului pentru a nu mai fugari contribuabilii de prin tot orasul ... Dar deh n-au loc si nici intimitate.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găina oltenilor din Corbu O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită... Citeşte