Lucrările la viitorul sediu al Casei Corpului Didactic Suceava, din comuna Şcheia, bat pasul pe loc, iar şansele ca investiţia să fie finalizată în toamna acestui an, aşa cum prevedea proiectul, sunt nule.
După ce lucrările au „înghiţit” aproape 2 miliarde de lei, clădirea a intrat în conservare dat fiind faptul că investiţiile pentru instituţiile de învăţământ din judeţ sunt blocate.
Ministerul Educaţiei nu poate direcţiona bani învăţământului sucevean, sectorul investiţii, din cauza unei datorii de peste trei miliarde de lei pe care Inspectoratul Şcolar Suceava este obligat să o achite unei firme de construcţii din Rădăuţi. După ce instituţia a fost executată silit, constructorul de la Casa Corpului Didactic Suceava a fost notificat cu privire la sistarea temporară a lucrărilor. După ce trei ani la rând (2012-2014) Casa Corpului Didactic a fost răsfăţata Ministerului Educaţiei la capitolul sume alocate, în 2015 obiectivul nu a mai primit nici un leu.
În 2012, 2013 şi 2014, CCD a fost privilegiata ministerului de resort
Situată într-o zonă nelocuită, la peste un kilometru de prima casă, fără acces la un drum public sau la utilităţi, investiţia de aproape 2 milioane de euro a fost etichetată ca fiind una absurdă.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 7 milioane de lei, la care se adaugă costul utilităţilor – racordurile la apă, canalizare şi energie electrică. În vreme ce zecile de investiţii din şcolile din judeţ au fost puse pe chituci, Ministerul Educaţiei a pompat în noul sediu al CCD, din 2012 până în 2014, aproape 2 milioane de lei. În plină criză, respectiv în anul 2012, ministerul a direcţionat 910.000 de lei către sediul din Şcheia, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei, asta în vreme ce alte obiective din judeţ au primit bani cu ţârâita.
Lucrările au fost demarate în luna octombrie a anului 2012, durata acestora fiind, potrivit proiectului, de 36 de luni. Altfel spus, în toamna acestui an cadrele didactice ar trebui să participe la cursuri de formare şi perfecţionare la sediul din Şcheia, scenariu imposibil din moment ce investiţiile din judeţ, din sectorul educaţional, sunt blocate. Până în prezent, la sediul din Şcheia s-au realizat structura de rezistenţă, zidăria, acoperişul corpului principal, infrastructura sălii de conferinţe, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava.
Reamintim că viitorul sediul al Casei Corpului Didactic Suceava are demisol, parter şi două etaje. Clădirea este prevăzută cu o bibliotecă, depozite de carte şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi amenajate birouri ale personalului CCD şi camere de cazare unde profesorii sau alţi invitaţi ce vor veni la Suceava pentru cursuri de formare la CCD vor putea înnopta. Demisolul va găzdui un garaj cu două locuri, o spălătorie, un centru de multiplicare şi centrala termică pe lemne.
Totodată, din pricina faptului că, în mod frecvent, CCD este nevoit să apeleze la închirierea unor săli ale şcolilor din municipiu, pentru conferinţe sau cursuri de amploare, sediul din Şcheia are prevăzută construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. Potrivit directorului instituţiei, prof. Constantin Mărgineanu, pentru amfiteatru este turnată doar fundaţia.
De asemenea, sunt prevăzute şi nu mai puţin de 200 de locuri de parcare.
Angajaţii care lucrează într-o clădire şubredă, veche de aproape 150 de ani
Actualul sediu al CCD Suceava funcţionează pe Aleea Nucului, clădirea aparţinând Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
Clădirea construită în urmă cu aproape 150 de ani de preotul Vasile Cocârlă a fost donată de acesta, în 1893, Gimnaziului Greco-Oriental, actualmente Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, funcţionând o perioadă îndelungată ca internat pentru elevii români.
Ulterior a fost transformată în atelier, tot pentru elevii de la „Ştefan”, apoi în grădiniţă, după care a fost închiriată de Casa Corpului Didactic.
Constantin Mărgineanu mărturiseşte că actualul sediu este „şubred”, lucrări de consolidare având loc înainte de 1990, când au fost aşezaţi pinteni de rezistenţă în colţurile clădirii.
„Clădirea este afectată. Bolţile de la subsol sunt crăpate, pereţii camerelor sunt crăpaţi, a apărut şi mucegaiul. Acum trei ani, când am venit, am reuşit să acopăr din interior zonele deteriorate. O altă problemă e umezeala ridicată, se degradează foarte mult şi cărţile”, spune Mărgineanu.
Iar o simplă plimbare sub zidurile clădirii certifică cele spuse de şeful instituţiei. Pereţii din exterior sunt coşcoviţi şi brăzdaţi pe alocuri de crăpături adânci, geamurile sunt şubrede, streaşina acoperişului a fost îndepărtată din cauza umezelii, iar aspectul general al clădirii este unul precar.
Actualul sediu al CCD dispune de două săli mari pentru bibliotecă, cu peste 60.000 de volume, sală multimedia, secretariat, direcţiune, contabilitate şi alte două birouri pentru metodişti.
„Nu avem spaţiu pentru a ne desfăşura activităţile aşa cum s-ar cuveni. Avem o sală multimedia, unde ar trebui să desfăşurăm toate activităţile - conferinţe, cursuri, întâlniri - lucru imposibil”, a mai completat Mărgineanu.
Mărgineanu: „Noul sediu va deservi tuturor cadrelor didactice şi auxiliare din judeţ”
La Casa Corpului Didactic Suceava lucrează 12 angajaţi - şapte metodişti, directorul, un informatician, un bibliotecar, o femeie de serviciu şi un contabil cu jumătate de normă. În aceste condiţii, sediul din Şcheia pare a fi un colos, mai degrabă pustiu.
În replică, directorul Constantin Mărgineanu a explicat că noul sediu nu va deservi doar angajaţii instituţiei, ci şi cei peste 8.000 de cadre didactice şi auxiliare din judeţ, care vor participa la cursurile de formare şi perfecţionare organizate de instituţie.
(17 iun 2015, 12:55:37
Dar deh, trebuie terminata aductiunea apei, gazului, canalizari pe mosia Carcalete&Monacu.