Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 17 iun 2015 - Anul XX, nr. 137 (5949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luni seară

Apel fals la 112: Un avion prăbuşit în pădurea de la Voitinel şi peste o sută de oameni cu zeci de maşini, trimişi în căutarea aeronavei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alertă de grad zero, luni seară, printre structurile pentru intervenţii în cazuri de urgenţă, după ce un apel la 112 a anunţat prăbuşirea unui avion de mici dimensiuni în pădurea de pe raza comunei Voitinel.

Peste o sută de oameni, pompieri, jandarmi, poliţişti, silvicultori, poliţişti de frontieră, salvamontişti, voluntari, cu zeci de maşini, dar şi pe jos, au căutat ore în şir urme ale presupusei aeronave prăbuşite, însă în cele din urmă, târziu în noapte, s-a tras concluzia că totul a fost o alarmă falsă.

Cu toate astea, mai mulţi localnici susţin că au văzut survolând un avion în zonă, în jurul orei la care a fost făcut apelul la serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă -112.

În privinţa bărbatului care a sunat la 112, acesta se jură că a văzut un avion care s-a prăbuşit în pădure, însă autorităţile susţin că respectivul era sub influenţa băuturilor alcoolice.

 

O armată de oameni trimisă la Voitinel să caute presupusa aeronavă prăbuşită

Apelul la 112 a fost înregistrat la 21.57, la dispeceratul ISU Suceava, apelantul fiind un anume Ion Coroamă, din Voitinel.

„El (n.r. - apelantul) părea destul de credibil. A fost coerent, nu s-a întrerupt în convorbire, numărul de telefon l-a confirmat, şi-a dat şi numele, am comunicat ulterior cu el, a ţinut telefonul deschis”, explica ieri şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui.

Chiar dacă reprezentanţii Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian „ROMATSA”, contactaţi de autorităţile sucevene, au susţinut că nu au fost semnalate zboruri în zona respectivă în acel interval orar, mai explică generalul Burlui, s-a luat în calcul şi zborul unui avion sub plafonul radarului, care să nu poată fi detectat.

Cum nimeni nu poate risca să nu intervină într-o astfel de situaţie, s-a luat decizia mobilizării unei armate întregi de oameni care să caute aeronava prăbuşită. Şeful ISU Suceava a mai trecut printr-o experienţă similară, la începutul anului trecut, când era şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a demisionat ca urmare a accidentului aviatic din munţii Apuseni, accident aviatic soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion.  

„Spre locul menţionat s-au deplasat imediat militari şi tehnică de intervenţie de la subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă <Bucovina> al judeţului Suceava din Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus. De asemenea, la sediul inspectoratului s-a constituit Grupa Operativă. În sprijinul pompierilor militari a intervenit personal de la Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră, Direcţia Silvică, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Voitinel, Vicovu de Jos şi Vicovu de Sus, precum şi de la Serviciul Salvamont”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alin Găleată, a transmis ieri că, în total, la acţiunea de luni seară au luat parte nu mai puţin de 101 persoane, cu 36 de autovehicule, din care 11 maşini de teren.

Au fost pompieri, jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontieră, silvicultori, salvamontişti, voluntari, cu toţii în căutarea presupusei aeronave prăbuşite.

 

„ S-au folosit resurse importante, atât umane, cât şi tehnice”

Reprezentanţii ISU Suceava arată că s-au efectuat căutări pe o arie în proiecţie pe hartă de circa 10 kilometri pătraţi, în condiţii de noapte şi teren accidentat, inclusiv cu camere de termoviziune şi autoturisme off-road, misiunea încheindu-se în jurul orei 3.00 dimineaţa.

„A fost o alarmă falsă pentru care s-au folosit resurse importante, atât umane cât şi tehnice, care ar fi putut fi solicitate în acelaşi timp într-o altă zonă a raionului de intervenţie, pentru salvarea vieţilor oamenilor şi bunurilor acestora”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

 

Primarul din Voitinel: „Apelantul susţine şi astăzi că a văzut ceva acolo, a ieşit fum alb şi s-a auzit o mare bubuitură”

Trebuie menţionat faptul că bărbatul care a anunţat „nenorocirea” la 112 nu s-a sustras în vreun fel şi a susţinut tot timpul că a văzut un avion care s-a prăbuşit în pădure.

Când poliţiştii i-au pus alcooltestul, Ion Coroamă avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,82 la mie.

El a fost sancţionat contravenţional cu 1.000 de lei, maximul prevăzut de lege pentru  alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie.

„El susţine şi în ziua de astăzi că a văzut ceva acolo, a ieşit fum alb şi s-a auzit o mare bubuitură. Într-adevăr, un avion a survolat în zona Petroasa, au văzut mai multe persoane. Asta, în jurul orei 21.00. Dar singura persoană care ar fi văzut fum şi a auzit că a bubuit a fost el”, ne-a declarat ieri primarul comunei Voitinel, Maria Pleşca.

Legat de mărturiile mai multor localnici din Voitinel care au povestit că au văzut un avion în jurul orei 21.00,  generalul Ion Burlui a explicat ieri că într-adevăr, în urma verificărilor, s-a stabilit că o aeronavă de mici dimensiuni a survolat zona, fiind vorba de un avion care venea de la Baia Mare şi a aterizat fără probleme pe aerodromul de la Frătăuţii Vechi.

 

Cei de la ISU aşteptau „prăbuşirea” unui Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord

Şeful ISU Suceava ne-a mai declarat ieri că la misiunea de luni seară s-au folosit tot ce înseamnă resurse din Planul de capabilităţi, plan care a fost întocmit la sfârşitul anului trecut.

E singura parte bună, din toată acea alarmă falsă de acum două zile.

În toamna anului trecut, reprezentanţii ISU Suceava anunţau organizarea unui exerciţiu simulat al unui accident aviatic pe raza judeţului nostru, tocmai pentru a se verifica modul de reacţie al instituţiilor de intervenţie în astfel de situaţii.

Autorităţile au anunţat şi scenariul: prăbuşirea unei curse de linie Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord, care circula pe ruta Bucureşti (Otopeni) - Aeroportul Suceava,  data şi locaţia unde va avea loc acel exerciţiu fiind necunoscute forţelor de intervenţie, pentru a crea elementul de suspans, cât mai apropiat de o situaţie reală.

Exerciţiul nu a mai avut loc până în prezent, însă o parte a planului de intervenţii în astfel de dezastre a fost testată în urma apelului fals de luni seară.

 

În primăvara lui 2014, a mai „căzut” un avion în judeţ

Şi în martie 2014 autorităţile au fost puse pe jar, după ce de la Ostra până la Rădăuţi s-a auzit o bubuitură extrem de puternică, similară cu cea produsă la o explozie, după trecerea unui avion la circa 10.000 de metri altitudine.

„A fost o bubuitură de s-au zgâlţâit toate geamurile. Am văzut un avion mic, cu o dâră după el. Am crezut că a căzut pe undeva”, povestea un localnic din Mănăstirea Humorului.

S-au format rapid echipe de căutări, cu oameni din primărie, pădurari cu ATV-uri şi motociclete şi au început să scotocească dealurile şi pădurile din împrejurimi. În jurul orei 16.00, au fost trimise inclusiv două avioane de căutare pentru a survola zona.

Din fericire, a fost o alarmă falsă şi după mai bine de două ore de căutări operaţiunea s-a încheiat. Conform unor surse neconfirmate oficial, a fost vorba despre un antrenament militar în cadrul căruia două avioane au coborât sub plafonul de 10.000 de metri. Acest lucru a provocat zgomotele puternice, ca de explozie, care i-au băgat în sperieţi pe localnici, dar şi pe autorităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel fals la 112: Un avion prăbuşit în pădurea de la Voitinel şi peste o sută de oameni cu zeci de maşini, trimişi în căutarea aeronavei.
 Vizualizări articol: 4385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Apel fals la 112: Un avion prăbuşit în pădurea de la Voitinel şi peste o sută de oameni cu zeci de maşini, trimişi în căutarea aeronavei3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo , bravo..."avioane de hartie" trimis de
(17 iun 2015, 21:44:07
Sa ii mai dezmorteasca pe astia din "armata". Cariera la majoritatea cadrelor "armate" este un fel de munca, cam nema, un fel de parodie parlamentara, cu vreo 3 zile pe saptamana prezenta la "obectiv" si iesirea la pensie pe la la vreo 45 de ani. Iar pensia ca pensia, adica este un morman misto. Se m-ai trezeste cate un plebeu si o zice pe fata, la vre-un pensionar de asta din armata, ca toata viata a frecat pufulicaa. Imediat primeste eterna replica: ca da, a frecat pufulicaa dar, a avut raspundere. Vai de capul ei de raspunde , ca de aia Romania a ajuns bataia de joc a Europei, de la atat de multa raspunde si implicare in apararea statului de drept si democrasy.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găina oltenilor din Corbu O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită... Citeşte