Scandalul declanşat de eutanasierea a doi câini fără stăpân de la adăpostul de animale al Primăriei Suceava este regretat acum de reprezentanţii iubitorilor de animale, care recunosc că s-a exagerat cu tam-tamul făcut de unii dintre reprezentanţii locali, care nu s-au sfiit nici să facă acuzaţii nefondate şi să lanseze zvonuri care să inflameze populaţia, vorbind de uciderea brutală a sute de câini.
Acum, reprezentanţii iubitorilor de animale din ţară vor să găsească înţelegere la nivelul conducerii municipalităţii sucevene, pentru a fi aprobată asocierea cu un ONG care s-a implicat mult în gestionarea adăpostului de câini din lunca Sucevei – Proanimals Tina.
„ Ca urmare a incidentelor petrecute vineri, 05.06.2015, în adăpostul de câini, m-am deplasat la Suceava pentru a analiza situaţia la faţa locului şi pentru a discuta cu cei implicaţi. Am avut două întâlniri, fiecare cu o durată de peste o oră, cu viceprimarul Lucian Harşovschi, care şi-a arătat toată disponibilitatea pentru lămurirea situaţiei şi pentru găsirea unor soluţii ca asemenea evenimente nedorite să nu se mai repete”, a declarat Claudiu Dumitriu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.
În legătură cu incidentul de la adăpostul de căini, acesta a făcut o serie de precizări:
„În săptămâna 1-5 iunie au fost întocmite două liste de eutanasiere a câte 10 câini, una medicală, la care a participat şi medicul veterinar al asociaţiei, şi una administrativă, cu câini bătrâni. Incidentul de vineri a fost urmare a unei lipse de comunicare, personalul primăriei aflat în adăpost schimbând lista a zece câini aleşi împreună cu medicii veterinari ai asociaţiei pe criterii medicale cu o listă de alţi zece câini aleşi doar de personalul primăriei, pe criterii de vârstă înaintată. Ca urmare a intervenţiei iubitorilor de animale, au fost eutanasiaţi doar doi câini.
La acţiunea de eutanasiere, efectuată de medicul veterinar cu care primăria are contract, a asistat medicul veterinar al asociaţiei, căruia nu i s-a obstrucţionat accesul.
Metoda, locaţia (pe pardoseala unei săli neamenajate şi neautorizate) şi substanţele folosite pentru eutanasiere (a lipsit premedicaţia cu xylazină) au fost alegerea şi responsabilitatea integrală a medicului veterinar care a efectuat-o.
Regret exagerările (nu a fost vorba de o intenţie de eutanasiere în masă sau de omorâre cu brutalitate din partea Primăriei Suceava) şi atacurile din partea unor activişti, precum şi defăimările din ultimele zile la adresa asociaţiei Proanimals Tina, cea care şi-a asumat gestionarea câinilor în ultimii ani, în condiţii grele, fără nici un sprijin”.
Claudiu Dumitriu a precizat că protestele pe internet sunt urmare a îngrijorării majore a iubitorilor de animale din Germania şi alte ţări europene că situaţia se poate înrăutăţi la Suceava prin neîncheierea unui nou parteneriat cu asociaţia de protecţia animalelor.
„În pofida tensiunilor create în ultima perioadă, cred cu tărie că cel mai bun şi eficient mod de a rezolva problema câinilor comunitari şi de a împărţi costurile şi responsabilităţile gestionării este colaborarea dintre Primăria municipiului Suceava şi Asociaţiile de Protecţie a Animalelor. În acest context, voi face toate demersurile necesare pentru lămurirea neînţelegerilor şi convingerea Consiliului Local pentru o asociere justă şi onestă pentru gestionarea problemei câinilor comunitari în beneficiul locuitorilor din Suceava”, a adăugat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.