Falsul doctor care face voluntariat este cea mai nouă metodă de înşelătorie care a apărut în judeţul Suceava, după falşii procurori, judecători, inspectori de la Protecţia Consumatorului şi agenţi de poliţie. Un individ de aproximativ 30 de ani, care circulă cu un Opel albastru închis, model vechi, cu număr de Iaşi, şi care se recomandă ”dr. Cristian Condurache", şeful unei echipe de 22 de medici de la Asociaţia "Medici fără frontiere”, a reuşit să păcălească o bună parte dintre primarii din judeţul Suceava. Acesta a contactat un mare număr de primari, printre care cei din Zamostea, Siret, Ulma, Vicovu de Sus, Bălcăuţi, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Straja, Voitinel, şi le-a spus că o echipă de medici ai prestigioasei organizaţii internaţionale ”Medici fără frontiere” vine în localitatea lor pentru a oferi populaţiei gratuit consultaţii. Obligaţia primarilor era de a pune la dispoziţie un spaţiu pentru consultaţii şi de a semna un contract în care era specificat faptul că suma pe care trebuie să o plătească primăria este de zero lei, dar celelalte menţiuni de la capitolul III ”Preţ. Modalitate de plată” sunt cel puţin ciudate. Astfel, la art. 7 din contract scrie că ”valoarea unui pachet de servicii medicale este de 0 lei”, la art. 8 - ”plata se face în lei la cursul de schimb BNR din ziua plăţii”, la art. 9 - ”Pentru serviciile contractate titularul va achita pe durata contractului suma 0 lei. Plata se face anticipat, la începutul lunii pentru care se face plata, cel mai târziu la data de 10 a lunii respective”. Contractul este între primărie şi Asociaţia "Medici fără frontiere", reprezentată de preşedinte, în dreptul căruia este trecut numele unuia dintre cei mai renumiţi profesori infecţionişti din România.
”Doctor” Condurache: ”La Zamostea am consultat 2.500 de persoane”
Când am aflat, în urmă cu circa zece zile, că o echipă de la ”Medici fără frontiere” este în misiune în judeţul Suceava, l-am contactat imediat telefonic pe ”doctorul” Condurache pentru a ne întâlni în vederea realizării unui reportaj. A fost de acord să ne vedem la sfârşitul săptămânii trecute, la Bălcăuţi, la căminul cultural. De asemenea, ne-a mai spus că la Suceava este prima misiune a celebrei asociaţii în România ("Medici fără frontiere" are misiuni în zonele de conflict, în ţările lumii a treia şi în cele în curs de dezvoltare), că în judeţ este o echipă de 22 de medici, de diverse specialităţi, care merge în toate comunele, chiar şi în cele în care există medici de familie (în judeţul Suceava doar trei comune nu au medici de familie) şi că în weekendul 6-7 iunie au fost la Zamostea, unde au acordat 2.500 de consultaţii. În dimineaţa în care trebuia să ne vedem la Bălcăuţi, când am telefonat pentru confirmare, ”doctorul” Condurache ne-a rugat să nu mai venim deoarece ”domnul preşedinte” - şi a spus numele celebrului profesor de la Bucureşti - nu este de acord, pentru că s-ar putea interpreta politic şi s-ar compromite numele asociaţiei. Am insistat, ne-am oferit să discutăm noi cu domnul profesor, a spus că nu, îl va ruga el, şi dacă va obţine acordul, ne va anunţa. A telefonat în scurt timp şi am stabilit o întâlnire pentru ieri, la Voitinel. Ieri dimineaţă am contactat-o pe primăriţa din Voitinel, Maria Pleşca, pentru a ne informa unde vor fi consultaţiile. ”La noi vin pe 17 şi 18 iunie, nu astăzi. Pentru atunci am anunţat oamenii şi pregătim sălile de clasă la şcoală”, ne-a spus primarul. Telefonăm iar ”doctorului”, care şi-a cerut scuze şi a spus că s-au făcut modificări de program şi vor fi la Horodnic de Sus.
Ora 11.00, Horodnic de Sus. Cum aproape ne aşteptam, în localitate nu era nici urmă de medici, iar primarul ne-a spus că tot pentru miercuri şi joi sunt programaţi şi la el. Am încercat la Horodnic de Jos. ”Da, trebuiau să vină azi, dar n-au mai apărut şi nici telefon nu au dat”, ne-a spus primarul Petrică Onică.
Întrebăm la Zamostea, Bălcăuţi şi Siret, unde mii de persoane ar fi fost consultate, conform declaraţiei ”doctorului” Condurache. N-au mai venit, ne spun primarii.
La Voitinel, pacientele ar fi trebuit consultate ginecologic într-o sală de clasă
La Voitinel, primăriţa ne pune la dispoziţie şi contractul pe care l-a semnat cu ”Medici fără frontiere”. ”Aici doctorul Condurache a fost de două ori, a doua oară a adus nişte fluturaşi pe care să-i împărţim prin sat. Ofereau gratuit consultaţii la medici specialişti de oftalmologie, ginecologie, urologie, ortopedie, gastroenterologie, ORL, cardiologie şi încă trei, nu mai ştiu care. Am întrebat şi eu cum fac consultaţii ginecologice într-o sală de clasă şi mi-a cerut să pregătesc sălile de miercuri seară, să fie curate şi igienizate pentru că vin să instaleze aparatura. Mi-a mai spus că vin de la Ulma, unde au consultat 1.700 de persoane”, ne-a declarat primăriţa de la Voitinel.
În după-amiaza zilei de ieri, ea l-a contactat pe primarul din Ulma, să întrebe câţi săteni au fost consultaţi şi a aflat direct de la primar că ”doctorii” n-au mai putut ajunge şi au reprogramat pentru 27 şi 28 iunie. Tot primăriţa din Voitinel a mai spus că ”doctorul” a mers şi pe la farmaciile din sat, unde se pare că a solicitat sponsorizări pentru ”misiunea umanitară” pe care ar urma să o desfăşoare în sat.
Verificările la Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor Suceava ne-au arătat că nici o asociaţie nu a cerut, conform legii, aviz pentru a acorda consultaţii în judeţul Suceava, iar confirmarea că este vorba despre o escrocherie ne-a dat-o chiar renumitul profesor de la Bucureşti, care lucrează şi la un centru medical ce îşi are sediul exact la adresa dată pe contractul cu primăriile, ca fiind a celebrei organizaţii ”Medici fără frontiere”.
Adresa este a centrului medical, însă CIF-ul şi numărul de cont de pe contract nu au nici o legătură cu instituţia respectivă. Contactat ieri, profesorul a infirmat categoric că el sau centrul medical de investigaţii şi tratament ar avea vreo tangenţă cu Asociaţia ”Medici fără frontiere” sau cu cel care se foloseşte de numele său şi al acestei prestigioase organizaţii medicale internaţionale.
(16 iun 2015, 11:15:27