Distrugerea străzii Nicolae Iorga, din municipiul Suceava, recent refăcută cu covor asfaltic şi cu trotuarele pavate, va fi plătită integral de firma germană Pfeiffer, care s-a ocupat de înlocuirea conductelor de apă şi canalizare din subteranul acesteia.
Sâmbătă, pe stradă au apărut mai multe “cocoaşe”, din care a ţâşnit apoi apă curată, care a curs pe stradă mai bine de cinci ore, fără a se lua vreo măsură pentru stoparea risipei de apă potabilă.
Responsabili pentru „minunea” care a transformat strada care duce spre Gara Burdujeni într-o sursă de izvoare de apă potabilă, care ţâşnea direct din asfaltul turnat de numai o lună de zile, s-au dovedit a fi „meseriaşii” firmei Pfeiffer.
„Acolo a fost nu doar bătaie de joc, ci iresponsabilitate totală. Nu au făcut probele la conductele montate în acea zonă, au lăsat căminele deschise, nu aveau oamenii în zonă...Din păcate s-a ajuns să facem noi anchete să descoperim ce s-a întâmplat acolo. Le voi cere la modul imperativ, şi mă voi ţine de acest lucru, să ni se achite despăgubiri pentru pagubele produse acolo”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a spus că, indiferent de cât de greu va fi să scoată banii de la firma responsabilă de distrugerea străzii refăcute integral de numai o lună de zile, nu se va lăsa până când aceasta nu va plăti integral refacerea străzii.
„Am dat dispoziţii salariaţilor din primărie să facă o evaluare a pagubelor produse şi vom imputa aceste costuri societăţii Pfeiffer. Cu banii de la ei vom repara din nou strada, aşa cum se cuvine”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Culpa firmei Pfeiffer pentru distrugerile făcute este cu atât mai mare cu cât modernizarea străzii Nicolae Iorga, din fondurile proprii ale municipalităţii sucevene, nu a fost făcută decât după ce firma a dat asigurări că a finalizat lucrările de pe acea stradă, inclusiv probele de presiune.
„O asemenea bătaie de joc nu mi-am imaginat că poate fi. Este o dovadă clară de nepăsare faţă de banul public şi faţă de locuitorii acestui oraş, din banii cărora a fost asfaltată acea stradă, refăcută aşa cum trebuie, pentru a nu mai fi nevoie acolo de intervenţii cel puţin câţiva ani”, a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a spus că înainte de demararea lucrărilor de refacere a străzii, s-a cerut celor de la Pfeiffer să confirme că toate lucrările lor sunt finalizate, încât să nu existe riscul să apară „surprize”. Culmea, noile conducte montate printr-un proiect cu finanţare europeană au cedat tocmai acolo, irosind o parte din eforturile depuse pentru refacerea acestei importante artere de circulaţie din Suceava.
(16 iun 2015, 11:21:13