Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 15 iun 2015 - Anul XX, nr. 135 (5947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment inedit

Vechile Trabanturi, transformate în adevărate bijuterii auto, au defilat pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 50 de maşini Trabant au dat culoare, sâmbătă, parcării centrului comercial Iulius Mall, iar apoi străzilor Sucevei, în cadrul unui eveniment în premieră pentru oraşul nostru.

Posesori de maşini Trabant din toată ţara s-au adunat la Suceava, în cadrul „Întâlnirii Trabantiştilor”, şi au dovedit că şi această maşină poate fi o bijuterie pe patru roţi, atunci când în ea se investesc timp, bani şi multă pasiune.

Sucevenii au putut admira, printre altele, maşini Trabant decapotabile dar şi unul din primele modele de Trabant, din anii '60 ai secolului trecut.

 

Revenirea, peste ani, la prima dragoste: Trabantul

Primul moment pentru public al „Întâlnirii Trabantiştilor” a fost expoziţia din parcarea Iulius Mall, desfăşurată în prima parte a zilei de sâmbătă. Câteva dintre maşini au atras de departe cele mai multe priviri. O familie din Braşov, de exemplu, a venit la Suceava cu un Trabant portocaliu, decapotabil, dotat, cum altfel, cu o umbrelă de aceeaşi culoare. 

Nicuţa Sofian, aflată la volan, a rezumat în câteva cuvinte ce înseamnă pasiunea:

“Mergem la toate întâlnirile din ţară, însă nu numai, am fost şi la parade organizate în Ungaria şi în Germania. Trabantul a fost prima maşină pe care am avut-o eu şi soţul meu, acum 35 de ani, când ne-am căsătorit, iar peste ani am revenit la prima dragoste”.

 

Cât costă restaurarea unui Trabant din anii '60

O altă vedetă a expoziţiei a fost un Trabant T 600, fabricat în 1964, cea mai veche maşină care a participat la întâlnirea de la Suceava. O astfel de maşină, foarte rară,  are şi o importantă valoare de piaţă.

La volanul ei s-a aflat Cristian Negoiţă, din Buzău, venit la Suceava cu întreaga familie.

„Modelul s-a fabricat timp de doi ani, din 1962 până în 1964. Din fericire am reuşit să achiziţionez o astfel de maşină şi am restaurat-o”, ne-a spus proprietarul. El a precizat că restaurarea l-a costat în jur de 3.000 de euro, piesele fiind foarte greu de găsit.

 

Trabantul şi miresele

Organizatorul evenimentului a fost suceveanul Viorel Romaniuc, unul din cei mai mari pasionaţi de Trabant din ţară. Acesta deţine şase modele Trabant, un Wartburg şi un Barkas, maşini din aceeaşi gamă, produse în fosta Republică Democrată Germană. Romaniuc, ajutat de prieteni, a venit la paradă cu toate cele opt maşini ale sale.

Dintre maşinile sale, un superb Trabant albastru, decapotabil, cu tapiţerie albă, a atras cele mai multe priviri. Autoturismul este o atracţie pentru miresele care vor ca o altfel de maşină să le ducă la altar.

„Chiar aici, la paradă, a venit la mine o tânără care m-a întrebat dacă Trabantul albastru, decapotabil, este al meu şi dacă aş putea să particip la cel mai important eveniment din viaţa ei. Vom participa cu drag, în primul rând din dragoste pentru această maşină şi din dorinţa de a le arăta şi altora ce înseamnă cu adevărat Trabantul”, ne-a spus suceveanul. 

 

Copilul care s-a născut în Trabant

Romaniuc nu are de gând să se oprească aici, căutând deja noi maşini pentru colecţia sa. Unul dintre fiii săi, Andi, în vârstă de 14 ani, îi calcă deja apăsat pe urme, ştiind pe de rost mai toate modelele de Trabant şi anii în care s-au fabricat.

„Eu m-am născut în Trabant... prima maşină a tatălui meu a fost Trabantul, cu el m-a adus de la spital”, ne-a spus tânărul.

 

Trabantul este mai bun decât un tractor, pentru un bărbat din Salcea

O parte dintre participanţi au fost suceveni care încă mai deţin maşini Trabant, chiar dacă acestea nu sunt în stare impecabilă.

Viorel Romaniuc a explicat: „La noi, în clubul Trabantiştilor, nu se pune problema numai cum arată maşina, important e ca aceasta să existe, să fie în stare de funcţionare”. 

Printre sucevenii prezenţi la „Întâlnirea Trabantiştilor” l-am găsit pe Costică Andrieş, în vârstă de 67 de ani, din Salcea. Acesta foloseşte zi de zi Trabantul.

„Încă merge bine, îl folosesc în agricultură, mă duc cu el în câmp, la munci agricole. E mai bun ca un tractor...”, a glumit suceveanul.  

 

Trabantiştii au făcut şi turism la Suceava

După expoziţia de la Iulius Mall, trabantiştii au plecat în coloană, în baza autorizaţiei obţinute, sub escorta Jandarmeriei şi Poliţiei, spre Cetatea de Scaun a Sucevei. Pe traseu au fost filmaţi şi fotografiaţi de foarte mulţi suceveni care s-au arătat încântaţi de abundenţa de Trabanturi de pe străzile oraşului.

Oaspeţii veniţi la Suceava au vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Satului, după care s-au îndreptat, tot în coloană, spre Cabana Căprioara.

„Întâlnirea Trabantiştilor” a fost un eveniment organizat în premieră la Suceava, de „Traby Club România”, clubul pasionaţilor de această marcă din toată ţara.

 

Trabantul care merge cu 130 de km/h

Unul dintre participanţi, George Guşteriţan, zis Guşteru, era venit cu Trabantul tocmai de la Timişoara. Un model de Trabant mai special, fabricat în colaborare cu renumitul producător VW.

„E o maşină care prinde 130 de km/h, poate şi mai mult, însă eu am zis că este suficient atât. E modelul de Trabant făcut în colaborare cu VW, practic puntea din faţă este cea de la modelul de Polo 1. S-au comandat jumătate de milion de exemplare, dar s-au făcut doar 38.882”, a povestit timişoreanul cunoscut ca unul din cei mai înrăiţi trabantişti din România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vechile Trabanturi, transformate în adevărate bijuterii auto, au defilat pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 4017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Vechile Trabanturi, transformate în adevărate bijuterii auto, au defilat pe străzile Sucevei4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine...monitoru trimis de
(15 iun 2015, 11:44:19
Despre Balanel nu se poate comenta nimic acum ,doar atunci se putea comenta cand vindea gogosi in piata mica

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei