Primăria din Moldoviţa va trebui să plătească în următorii 15 ani o sumă de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei noi) pentru o investiţie inexistentă într-o conductă de gaz metan, care ar fi trebuit să fie realizată prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Primarul din Moldoviţa, Traian Iliesi, a reclamat faptul că anul acesta, la primărie, au fost primite deja primele somaţii şi titluri executorii, pentru plata ratelor la creditul contractat în anul 2004, când comuna era condusă de un alt primar, pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”. Reamintim că în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu 61 de primării, a contractat de la Deutsche Bank un credit de 86,3 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene". Creditul a fost contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 3,97% la care se adaugă rata EURIBOR. Proiectul a presupus, printre altele, reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi.
Traian Iliesi ne-a declarat că după mai bine de zece ani de la contractarea acestui credit, în comuna Moldoviţa nu a ajuns nici o conductă pentru distribuţia gazului metan, însă primăria este obligată să plătească pentru rambursarea creditului. Mai mult, el critică şi modul în care a fost conceput acest proiect pentru Moldoviţa. „Prin proiectul acesta, în Moldoviţa nu s-a făcut nimic, în afară de aceste adrese prin care ni se cere să plătim pentru împrumutul făcut de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, împreună cu fostul primar al comunei din acea perioadă, Nicolae Chiforec. Cel mai ciudat lucru este acela că alte două comune, Frumosu şi Vatra Moldoviţei, nu sunt prinse în acest contract. Spun că este curios pentru că Moldoviţa se află ca locaţie după cele două comune, pe traseul pe care ar fi trebuit să treacă reţeaua de gaz. Vă daţi seama ce fel de proiect a fost făcut, când comunele din faţa Moldoviţei s-au opus, iar comuna noastră a semnat contractul pentru acest proiect. Nu am înţeles pe unde putea să ajungă acea conductă de gaz metan în comuna noastră. Ce avea în mintea lui primarul din Moldoviţa de la vremea respectivă? Trebuia din start să iasă. Dacă Frumosu şi Vatra Moldoviţei s-au opus, trebuia din start să refuze şi să iasă din acest proiect”, a spus Traian Iliesi.
El a subliniat că în cursul acestui an, Primăria Moldoviţa va trebui să plătească peste 350.000 de lei, sumă ce reprezintă rate şi dobânzi pentru creditul la „Utilităţi şi mediu”. Traian Iliesi a mai spus că Primăria Moldoviţa va fi obligată să plătească aceste rate şi dobânzi până în anul 2030, în condiţiile în care nu a beneficiat de nici o investiţie prin „Utilităţi şi mediu”. El a estimat că suma pe care Primăria Moldoviţa ar trebui să o plătească anul acesta în cadrul acestui proiect reprezintă o treime din bugetul comunei.
Iliesi spune că refuză categoric să plătească din bugetul comunei banii pentru acest proiect
Traian Iliesi a precizat însă că va refuza categoric că plătească sumele pentru care au fost emise deja titluri executorii. „Sunt bani care s-ar plăti degeaba. Eu m-am opus de fiecare dată şi am să mă opun până o să se ajungă la blocarea conturilor. Nu plătesc sub nici o formă pentru că nu vreau să pun povară pe oameni. Pentru asta m-au votat oamenii, să fac ceva pentru ei, nu ca să pun povară pe ei”, a declarat primarul din Moldoviţa. El a adăugat că în aceeaşi situaţie s-ar mai afla încă aproximativ 30 de primării din judeţul Suceava, partenere în cadrul aceluiaşi proiect, şi în care conductele de gaz metan nu au fost construite nici în momentul de faţă.
„Este incredibil cum se li poate întâmpla aşa ceva unor localităţi care nu beneficiază de nimic din acest proiect. Eu ştiu că atunci când se implementează un anumit proiect, vine constructorul, se face o situaţie de lucrări, se emite o factură, se face recepţie şi apoi se poate plăti. Dar acum cum poate plăti o localitate când nu are nici un document la bază? Este imposibil aşa ceva”, a mai spus Iliesi.
Primarul din Moldoviţa a mai precizat că nu înţelege de ce nimeni nu se sesizează cu privire la modul în care a fost realizat acest proiect, în condiţiile în care zeci de primării sucevene riscă să rămână fără investiţii importante în următorii 15 ani având în vedere că sume importante din bugetele locale se vor plăti pentru rambursarea creditului pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”. „Eu sunt purtat pe la unele instituţii ale statului să dau socoteală pentru un proiect european pe care primăria l-a obţinut în mod corect şi prin care s-a dezvoltat foarte mult infrastructura localităţii. Mi se cere socoteală pentru că proiectul, chipurile, ar fi fost aprobat pe nedreptate. Dar de acest proiect <Utilităţi şi mediu> de care nu beneficiază nimeni nu întreabă nimeni şi nimeni nu ştie nimic”, a încheiat Traian Iliesi.