Prefectura judeţului Suceava îşi va întări compartimentul juridic şi de control al legalităţii actelor emise de administraţiile publice locale. Prefectul Constantin Harasim a declarat în cursul zilei de ieri că această reorganizare este necesară în condiţiile în care juriştii care se ocupă în momentul de faţă de verificarea legalităţii actelor au un volum foarte mare de muncă. Harasim a arătat că necesitatea suplimentării numărului de jurişti pentru controlul legalităţii actelor a fost evidenţiată şi de reprezentanţii Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care în perioada 2 – 12 iunie au verificat activitatea Prefecturii Suceava.
„La finalul verificărilor nu au fost semnalate aspecte majore, activitatea instituţiei fiind apreciată pozitiv. Activitatea a fost apreciată ca fiind bună, la nivelul notei 9. În general s-a analizat activitatea serviciilor din Prefectură şi urmează să ne reechilibrăm forţele pentru a asigura nişte încărcări mai corecte de sarcini pe fiecare angajat”, a declarat Constantin Harasim. El a precizat că cel puţin doi jurişti vor fi transferaţi la serviciul pentru verificarea legalităţii documentelor. Prefectul a arătat că fiecare dintre actualii jurişti din acest serviciu trebuie să verifice actele de la 27 de unităţi administrativ teritoriale.
Constantin Harasim a mai spus că odată cu suplimentarea numărului de jurişti la serviciul respectiv, Prefectura va fi şi mai exigentă în privinţa controlului legalităţii documentelor. „Vom fi şi mai exigenţi pe controlul legalităţii documentelor şi vom verifica inclusiv la primării dacă ne-au trimis toate documentele. Mai trebuie spus că noi receptăm această zonă a serviciului de control al legalităţii ca fiind una de risc, în condiţiile în care volumul de muncă este foarte mare, şi din acest motiv este nevoie de o întărire a acestui compartiment”, a afirmat Constantin Harasim.
Nu în ultimul rând, el a precizat că în decurs de o lună, Prefectura Suceava va primi raportul final întocmit de Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne, în care vor fi prezentate toate disfuncţionalităţile constatate, dar şi măsurile care trebuie întreprinse pentru înlăturarea acestora şi eficientizarea activităţii.
(13 iun 2015, 13:42:08
Majoritatea proceselor pe care le are prefectura sunt din cauza incompetentei functionarilor, aici nu putem da vina pe compartimentul juridic, deoarece nu sunt ei vinovati pentru ca un functionar nu a respectat prevederile legale si din aceasta cauza prefectura a fost chemata in instanta. In asemenea cazuri nu prea ai ce sa motivezi, dar ca si angajat esti obligat sa aperi intitutia.
Ma refer strict la procesele intentate de catre prefectura si pierdude pe banda rulanta datorita faptului ca... ceilalti avocati erau mai bine pregatiti (a se citi mult mai bine platiti) si au castigat procesele bazandu-se pe proceduri (speculand gafele juristilor prefecturii).