Mitingul de susţinere a moţiunii de cenzură iniţiat de PNL la adresa Cabinetului Ponta a strâns în faţa Prefecturii Suceava aproximativ 300 de manifestanţi, conform estimărilor Jandarmeriei. Dintre aceştia, circa o sură au fost mobilizaţi de ”urmaşii Brătienilor”, aripa vechiului PNL, după cum ne-a declarat secretarul Organizaţiei Judeţene a PNL Suceava, Dan Roibu, iar aproximativ 200-250 de oameni au venit la convocarea aripii PDL, potrivit co-organizatorului Viorel Seredenciuc. Dintre liderii partidului, au fost prezenţi Orest Onofrei, Tiberiu Prodan, Ovidiu Doroftei, Neculai Barbă, Cristinel Creţu, Marius Zmău şi Monica Săndulescu. Al doilea organizator al protestului, desemnat de vechiul PNL, Ilie Niţă, nu a participat.
Mitingul anunţat pentru ora 12.00 în faţa Palatului Administrativ a început cu o întârziere de 10 minute. Prima linie, vocală şi cu pancarte, a fost ocupată de câţiva pensionari şi un grup de tineri, în timp ce fruntaşii partidului au preferat să se aşeze mai aproape de umbra copacilor de lângă trotuarul de peste drum de Palat. Scandările protestatarilor s-au adresat cu precădere premierului Victor Ponta, căruia i s-a cerut insistent demisia.
”Ponta a furat/ Și se vrea scăpat”, ”Ponta nu uita/ Țara nu te vrea”, ”Ai promis demisia”, ”Plagiator/ Ți-e frică de popor”, ”Ponta, du-te după Rus”, ”Premierul cercetat/ Pentru furturi de la stat”, ”Klaus, Klaus/ Scapă-ne de Mickey Mouse”, ”Noi vom vota/ Ponta va pleca”, ”Nu mai vreau nici un pic/ Premier bolşevic”, ”Jos comuniştii” au scandat tinerii, acompaniaţi de mulţime.
PNL contestă atât legitimitatea premierului Victor Ponta, cât şi a majorităţii parlamentare
O susţinătoare foarte activă a protestului s-a arătat a fi o suceveancă în vârstă de 65 de ani, Maria Cerne, stabilită de aproape 40 de ani în Germania. Femeia, care ne-a spus că a emigrat în 1978, se află în aceste zile la Suceava pentru un proces de fond funciar. ”Să plece Ponta de la conducere, el este cel mai mare hoţ. Este incredibil ce se întâmplă în ţară, în Guvern, în Parlament şi în justiţie. Am venit să protestez ca să fie şi în România bine”, ne-a declarat Maria Cerne.
Un alt pensionar, Marcel Blîndu, ne-a spus că motivul prezenţei sale la protest este că îşi doreşte să cadă Guvernul Ponta. ”În spatele lui sunt 144 de oameni cu dosare penale. Din regim neosecurist am ajuns într-o dictatură parlamentară. Vreau să fie un prim-ministru din PNL, Cătălin Predoiu, care să facă un guvern cu oameni din sânul partidului, din PNL. Un guvern cu oameni competenţi”, îşi doreşte Marcel Blîndu.
Singurii lideri PNL care au făcut declaraţii de presă au fost fostul senator Orest Onofrei şi fostul viceprimar Viorel Seredenciuc, ambii motivând protestul de ieri prin necesitatea demisiei premierului atât din cauza problemelor înregistrate la votul în diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014, cât şi din cauza modificării structurii politice parlamentare, faţă de alegerile din 2012. În opinia lui Onofrei, după ruperea USL nu s-a mai putut vorbi despre o legitimitate a premierului Victor Ponta, iar actuala majoritate parlamentară ”nu respectă voinţa electoratului exprimată în 2012”.
Protestul PNL s-a încheiat după 30 de minute, deşi era anunţat că va dura până la ora 14.00. Estimarea iniţială a organizatorilor în legătură cu numărul de participanţi a fost de 500 de persoane.
(13 iun 2015, 12:01:53