În perioada 8-10 iunie, 5.800 de elevi suceveni au susţinut prima probă a bacalaureatului 2015, respectiv proba de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română (proba A).
Candidaţii au trecut fără emoţii de prima încercare a examenului maturităţii, dat fiind faptul că la probele orale elevii nu primesc note şi nu pot “pica” testarea.
Rezultatele probei A au fost mulţumitoare pentru elevii suceveni, ţinând cont că 66,6% dintre candidaţi au primit din partea comisiei evaluatoare calificativul maxim - „utilizator experimentat”. Certificatul de “utilizator avansat” a fost obţinut de 25,4% dintre candidaţi, iar aproape 8% dintre elevi au primit calificativul de “utilizator mediu”.
În funcţie de cum s-au descurcat în faţa comisiei, candidaţii au primit calificativul de utilizator mediu, avansat sau experimentat.
Potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, din cei 5.892 de elevi înscrişi, au fost prezenţi 5.800.
La această probă, comisiile au evaluat capacitatea candidaţilor de înţelegere a unui text la prima vedere, de a-şi exprima opinia în legătură cu textul primit, capacitatea de a argumenta un punct de vedere şi calitatea discursului lor.
Candidaţii se pregătesc de proba competenţelor digitale
Bacalaureatul 2015 continuă, de luni, cu proba de evaluare a competenţelor digitale. Susţinerea acestei testări este o condiţie necesară pentru participarea la probele scrise, indiferent de calificativul obţinut.
În cadrul probei de competenţe digitale, elevii trebuie să demonstreze că ştiu să folosească un calculator, testarea având două părţi, una teoretică şi alta practică.
Elevii primesc un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, timp în care elevii vor primi Fişa A, ale cărei cerinţe pot fi rezolvate în 15 minute, şi Fişa B, ale cărei cerinţe pot fi soluţionate în 75 de minute. Candidaţii au acces la internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerinţele care solicită această facilitate. Fiecare cerinţă rezolvată de candidat va fi punctată conform unei grile, iar în funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: "utilizator începător" (0-25 puncte), "nivel mediu" (26- 50 p.), "avansat" (51- 74 p.) şi "experimentat" (75-100 p.). La această probă nu se acordă puncte din oficiu.