Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2015 - Anul XX, nr. 133 (5945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Excursie gratuită pentru copiii care participă la cateheză, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii care participă în fiecare sâmbătă la cateheză, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava, au primit în dar din partea parohiei o excursie de vis. De cinci ani, în fiecare sâmbătă, de la orele 15:00, pr. Justinian Cojocar este înconjurat de copii la ora de cateheză, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. După un an în care copiii s-au ostenit la biserică, la cateheză, şi la şcoală cu învăţătura, a venit şi răsplata pe deplin meritată. În fiecare an, în luna iunie, Parohia „Sf. Dumitru” organizează excursia de final de an şcolar, care anunţă vacanţa ce durează până în septembrie. Excursia este deja tradiţie şi bucurie mare pentru copii. Anul acesta, traseul a fost extraordinar de frumos, îmbinând pelerinajul la mănăstiri cu ascensiunea pe munte şi buna dispoziţie la o stână. Au plecat la drum 18 copii, însoţiţi de pr. Justinian Cojocar, preot slujitor la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava, responsabil şi coordonator al catehezei parohiale.

 

Popas la mănăstiri

Prima oprire a fost la Mănăstirea „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Pojorâta. Cu rucsacul în spate, cu toţii au urcat un km pe munte până la lăcaşul sfânt. Călugării le-au arătat copiilor, care sorbeau din priviri munţii şi pădurea, locurile izolate unde trăiesc şi astăzi pustnici şi sihaştri. Excursia copiilor a continuat pe noul drum ce străbate Muntele Rarău, Transrarău. Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Rarău, „o nestemată atârnată de crestele muntelui”. După ce s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copiii au luat binecuvântare şi au fost miruiţi de bătrânul şi rugătorul stareţ al Mănăstirii, părintele Veniamin.

Părintele Justinian ne-a spus că  „toţi copiii au fost sfătuiţi de părintele Veniamin ca şi pe viitor să se roage pentru familiile lor, pentru ţară şi biserica noastră ortodoxă. Liniştea şi pacea care se dobândesc atunci când ajungi la mănăstiri pe munte, retrase şi greu accesibile, unde vieţuiesc oameni curaţi, trăitori în sfinţenie, nu pot fi descrise, ci doar simţite şi mărturisite. Copiii s-au rugat pentru ei şi familiile lor, pentru sănătatea şi reuşita lor în viaţă”.

 

Pe Pietrele Doamnei

Plini de curaj, copiii au pornit cu părintele Justinian în frunte şi pe traseul ce duce la Pietrele Doamnei. S-au ţinut de stânci şi de rădăcinile brazilor şi molizilor şi au ajuns cu bine la Pietrele Doamnei, unde au găsit pâlcuri cu flori-de-colţ. Le-au fotografiat şi s-au bucurat că au putut vedea florile acestea rare, protejate, care cresc pe stâncile muntelui. De sus au văzut tot bazinul Dornelor, până spre Gura Humorului, Valea Bistriţei, culmile Obcinelor şi crestele Giumalăului.

Copiii sunt de la mai multe şcoli şi licee din Suceava, unii dintre ei sunt din clase la care predă religia părintelui Justinian, la Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. „Toţi sunt copii credincioşi, conştiincioşi şi silitori, cu premii la concursurile şcolare şi olimpiade, care fac cinste şcolilor unde învaţă şi părinţilor lor. Anul acesta au obţinut locul I la concursul misionar <Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu>, organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu proiectul ce a cuprins o vizită la un centru de plasament. Elevii suceveni le-au oferit copiilor orfani sau ai căror părinţi sunt departe de ei cărţi, dulciuri, fructe, hăinuţe, iconiţe şi cărticele de rugăciuni”, a povestit părintele Justinian.

 

Popas rustic la stână

Entuziasmul a fost mare când copiii suceveni au păşit în Rezervaţia Naturală Codrii Seculari Slătioara. La Slătioara a copilărit şi părintele Justinian Cojocar. Copiii au văzut arbori vechi de 400-500 de ani, specii rare şi chiar unice de ferigi, muşchi şi insecte. Pe o pajişte cu iarbă proaspăt cosită, copiii au jucat fotbal, activitate care le-a consumat ultimii stropi de energie.

A urmat un popas la o stână din apropiere, unde s-au bucurat de bucate proaspete şi sănătoase, au văzut cum se fac caşul şi urda şi au admirat peisajele mirifice din jur. „Copiii au fost foarte încântaţi şi mulţumiţi de excursia primită în dar şi au promis că se vor strădui să fie mereu de nădejde acolo unde Dumnezeu le va îndruma paşii”, a completat preotul Justinian Cojocar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Excursie gratuită pentru copiii care participă la cateheză, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava.
 Vizualizări articol: 2096 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Excursie gratuită pentru copiii care participă la cateheză, la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sârbușcă sau dresală cu chișleag Despre moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă varza aia acră este perpelită nițel în ulei, cu niscaiva condimente deasupra și cu ceapă roșie tăiată mărunțel. Dar... Citeşte