Pentru a demonstra infracţiunile de luare de mită care au fost reţinute în sarcina comisarului-şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava au depus un volum extrem de mare muncă. Pe lângă audierea a zeci de persoane, contrabandişti, lucrători vamali, poliţişti de frontieră şi alţi martori, anchetatorii au recurs şi la alte mijloace de probă. Pentru a se convinge că unul dintre principalii denunţători spune adevărul, procurorii DNA l-au dus la testul poligraf (detectorul de minciuni).
Iată cum au sunat întrebările relevante şi care au fost răspunsurile oferite de persoana respectivă:
-În perioada februarie-iunie 2008, ai tranzitat de mai multe ori frontiera prin Vama Siret, împreună cu P.A.? - răspuns DA;
-I-ai dat sume de bani prin intermediul lui P., lui Fediuc, pentru a putea trece vama cu cantităţi mari de ţigări? - răspuns DA;
-Ai beneficiat de protecţie efectivă din partea lui Fediuc la trecerea frontierei cu cantităţi mari de ţigări? - răspuns DA”.
Concluziile psihologului care a efectuat testul sunt concludente: „S-a constatat că răspunsurile subiectului au fost sincere, neevidenţiindu-se în traseele diagramelor poligraf modificări psihofiziologice caracteristice reactivităţii emoţionale care să conducă la detecţia comportamentului simulat al subiectului”.
,,Moşu', trebuie să dai mai mult”
Faptul că pentru a avea parte de protecţie trebuie să fie achitate taxe către Nelu Fediuc devenise deja de actualitate. Practic, nu era persoană care tranzita frontiera de stat dinspre Ucraina spre România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, care să nu ştie exact ce are de făcut.
„În perioada 2008-2010 m-am preocupat pentru a aduce marfă (alimente, combustibil, ţigări ) din Ucraina. Cunoşteam faptul că Fediuc Nelu este şef în punctul Siret, că este o persoană autoritară care s-a impus faţă de toţi cei care tranzitau vama Siret. Era de notorietate faptul că acesta, dacă nu contribuiai la el cu sume de bani, îţi poate face probleme. Din acest motiv am decis să iau legătura cu el, lucru pe care l-am realizat ulterior. L-am abordat în oraşul Siret şi i-am propus acestuia să contribui şi eu cu sume mai mici de bani, întrucât nu aduceam marfă în cantităţi mari. Din acest moment am început să contribui cu sume cuprinse între 50-100 de dolari lunar. Acest lucru s-a întâmplat timp de doi ani, în perioada 2008-2010. Ajunsesem să-i dau câte 100 de dolari lunar, dar mi-a spus: <moşu, trebuie să dai mai mult>, cerându-mi să cresc la 500 de lei lunar, aproximativ 200 de dolari lunar. M-am conformat o perioadă de timp, altfel nu mai aveam ce să caut prin vamă, însă suma era prea mare în raport cu profitul pe care îl realizam. În anul 2010 am decis să nu mai tranzitez prin punctul vamal o perioadă de timp. Am sistat deplasările în Ucraina şi implicit nu am mai contribuit cu sume de bani la Fediuc Nelu. Aceeaşi pretenţie o avea faţă de toţi participanţii la trafic, însă fiecare lucra şi contribuia la Fediuc Nelu pe cont propriu”, este una dintre declaraţiile din dosarul în care fostul şef al SPF Siret a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava.
„Nemuritorul", "Tata Fedea", "Boss", "Tataia", "Pisica cu 9 vieţi", "Veşnicul”, şase denumiri pentru un singur om: Nelu Fediuc
Un alt martor a povestit cum era protejat de Nelu Fediuc, fireşte în schimbul unor sume de bani achitate periodic.
„Era de notorietate că Fediuc Nelu percepea taxe de protecție de la multe persoane care tranzitau țigări, cam 400-500 euro/lunar. În schimb, acesta îi lăsa să treacă liberi cu mărfurile, fără confiscare, fără amendă, fără nici o grijă. Toată lumea care era protejată de el îi dădea bani pentru a trece prin vamă. Fediuc Nelu percepea tarifele în funcție de ce cantități de țigări erau trecute prin vamă, și în funcție de câte ori treceai pe zi prin vamă. Dacă mergeai de 50 ori pe lună, să zicem, Fediuc Nelu verifica totul și nu puteai să nu cotizezi la el cu sume mai mici de 500 de euro. El oricum avea totul sub control. Obișnuia să sune persoana protejată și să-i spună insinuant de ce a uitat să treacă pe la el. Era cunoscut cu porecle diferite, Tata Fedea, Tataia, Boss, pentru că el era puternic peste tot. Fediuc Nelu percepea taxe de protecție și de la ucraineni”, se arată în mărturia unuia dintre protejaţii fostului şef al SPF Siret.
Comisarul-şef Nelu Fediuc a deținut funcția de șef al SPF Siret, în perioada septembrie 2007 - decembrie 2011, înregistrând scurte perioade când a fost detașat disciplinar sau pus la dispoziţie.
Repunerile repetate în funcţie i-au adus şi mai multe denumiri, cum ar fi: „Nemuritorul", "Tata Fedea", "Boss", "Pisica cu 9 vieţi", "Veşnicul”.
Vameşi şicanaţi şi şantajaţi indirect
Activităţile lui Nelu Fediuc nu s-au redus doar la relaţiile directe cu cei care tranzitau produse accizabile peste limita admisă, ci şi la colegi de serviciu sau lucrători vamali din PTF Siret. Când îşi simţea poziţia ameninţată, Fediuc nu ezita să treacă la acţiuni de intimidare.
Un vameş din PTF Siret a povestit cu lux de amănunte modul de acţiune al lui Nelu Fediuc: „A început să mă şicaneze şi chiar am considerat la un moment dat că este o formă indirectă de şantaj, întrucât, în calitate de şef de punct, atât personal cât şi din ordinul acestuia îmi întorcea din barieră autoturisme sub pretextul că identifica cantităţi mici de ţigări, cu toate că eu efectuam controlul pentru a preveni orice incident cu Fediuc Nelu. Mi-au fost întocmite de către Fediuc Nelu mai multe dosare penale pentru neglijenţă în serviciu, finalizate cu neînceperea urmăririi penale. Am considerat acest lucru o formă de şantaj din partea lui, însă am decis să nu cedez în nici un fel presiunilor indirecte ale acestuia. Fediuc Nelu avea un caracter dificil, se comporta urât cu toată lumea, imprevizibil, vorbea obscen. Fediuc Nelu nu mi-a solicitat să contribui cu sume de bani ca taxă de protecţie, însă mi-am dat seama că acele şicane sunt făcute în acest sens, precum şi pe motivul că l-am bruscat atunci când a vrut să mă sărute. Era de notorietate faptul că Fediuc Nelu percepea taxe de protecţie de la persoanele care tranzitau vama şi era vizibilă forma de şantaj pe care o exercita faţă de lucrătorii vamali”.
Pentru a-şi atinge scopurile personale, Nelu Fediuc nu ezita să-şi apere protejaţii inclusiv prin discuţii directe cu lucrătorii vamali. Un şef al Biroului Vamal Siret a povestit un episod din urmă cu trei ani: „În aprilie 2012, Fediuc Nelu m-a căutat să mă întâlnesc cu el în zona unde se lucrează la sectorul marfă şi mi-a spus că vrea să mă roage ceva, să-l las în pace pe Bolokan, să nu-l mai controlez, că acestuia îi este frică de mine, că îl controlez amănunțit când are țigări asupra lui. De atunci mi-a fost teamă de Fediuc Nelu pentru că obișnuia să însceneze diferite infracțiuni ofițerilor sau vameșilor, după bunul lui plac. Când era vorba de omul lui Fediuc trebuia să fii cu ochii în 16, sunt convins că Fediuc Nelu obținea sume de bani de la Bolokan și de la ceilalți pe care îi proteja cu țigări prin vamă”.
Fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră: „Fediuc Nelu se comportă ca un borfaş”
Nici foştii şefi ai comisarului-şef Nelu Fediuc nu l-au descris în culori prea bune. Fostul director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, structură desfiinţată între timp, a comparat acţiunile lui Fediuc cu cele ale unui borfaş.
„Era o persoană influentă, conflictuală și avea interese proprii, era susţinut la nivel înalt şi erau de notorietate abuzurile comise de acesta faţă de persoanele care tranzitau punctul vamal. La un moment dat, am adus la cunoștinţa inspectorului-șef Robu Gheorghe că Fediuc Nelu se comportă ca un borfaș, efectua controale, individual, în stradă, deși era atribuţia altor persoane, probabil scopul era de a face cunoscut cine este șeful”, este declaraţia fostului director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.
Pentru ce a fost trimis Fediuc în judecată
Până în prezent, comisarul-şef Nelu Fediuc a fost trimis în judecată în două dosare. În primul dosar, fostul şef al SPF Siret este acuzat că a susţinut şi protejat gruparea condusă de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândești. Gruparea a introdus ilegal în ţară circa 300.000 de pachete de ţigări şi a acţionat în perioada 19 august 2008 – 03 martie 2009, prejudiciul adus bugetului de stat fiind calculat la 1.581.302 de lei.
În acest dosar, Fediuc este acuzat de comiterea următoarelor infracţiuni: inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni (varianta sprijinirii); folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (9 acte materiale); 4 infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită.
În al doilea dosar, aflat la aceeaşi instanţă ca şi primul, respectiv Tribunalul Suceava, Nelu Fediuc trebuie să răspundă pentru 4 infracţiuni de luare de mită, 4 infracţiuni de influenţare a declaraţiilor şi o infracţiune de tentativă de abuz în serviciu.
DNA: „Persoană fără scrupule şi cu o moralitate josnică”
Oamenii audiaţi de procurorii DNA Suceava au reuşit să-i ajute pe anchetatori să-şi formeze o părere despre cel pe care l-au anchetat. Această descriere se regăseşte în rechizitoriul aflat în dosarul de la Tribunalul Suceava şi este extrem de elocventă.
„Fediuc Nelu este descris de martorii audiaţi în cauză (participanţi la trafic, lucrători vamali şi polițişti de frontieră) ca o persoană puternică cu care, dacă încercai să intri în conflict, te executa pe loc, folosind în mod frecvent metoda şantajului faţă de funcţionarii din Vama Siret care nu îi ascultau ordinele, persoană cu relaţii de care nu se apropia nimeni şi pe care legea nu o putea atinge, persoană fără scrupule şi cu o moralitate josnică”, este descrierea succintă a fostului şef al SPF Siret.
(12 iun 2015, 12:26:56
Mai am o curiozitate, il cerceteaza pentru defectele lui morale sau pentru fapte?