Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2015 - Anul XX, nr. 132 (5944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În lucru

DNA Suceava a început ancheta în cazul „mortului” numit Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Distrugerea societăţii de termoficare din Suceava şi drumul ei spre „groapă” fac obiectul unei anchete instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anchetatorii au început urmărirea penală „in rem” în două dosare, unul datând din 2014 şi celălalt din 2015.

Adunarea Creditorilor de la Termica, în frunte cu Unicom Holding, care deţine circa 30% din datoriile pentru care societatea de termoficare a intrat în faliment, a decis să se constituie parte civilă în dosarele aflate în lucru la DNA Suceava.

Suma cu care creditorii s-au constituit ca parte civilă este de 93.312.889,22 de lei (930 de miliarde de lei vechi), din care 70.000.000 de lei reprezintă  subvenţia datorată pentru perioada 2006 - 2009 pentru producerea, furnizarea, distribuţia şi transportul agentului termic în municipiul Suceava. Diferenţa de 23.312.889,20 de lei reprezintă actualizarea cu rata inflaţiei de la data scadenţei pentru plata aferentă fiecărui an şi până la data de 30 septembrie 2013, dar şi  plata sumei reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei de la data introducerii cererii de chemare în judecată până la plata efectivă a debitului datorat.

Începerea urmăririi penale „in rem” înseamnă că procurorii cercetează, deocamdată, doar fapte, nu şi persoane.

Trebuie spus că primul dosar înregistrat la DNA în 2014 are la bază o plângere înaintată de Unicom Holding, iar cea din 2015 se bazează tot pe o sesizare a celor de Unicom Holding, firma care a livrat cărbune către Termica Suceava timp de mai mulţi ani.

 

Termica, în faliment în mod oficial

Termica a sucombat în mod oficial în urmă cu câteva săptămâni, când Curtea de Apel Suceava a respins cererea de confirmare a planului de reorganizare propus de creditoarea SC Unicom Holding SA. Conform legislaţiei, neaprobarea planului de reorganizare va determina intrarea în faliment a societăţii de termoficare.

Pe lista celor care s-au înscris la masa credală sunt 30 de firme sau instituţii, datoriile totale ridicându-se la circa 90 de milioane de lei.

În topul celor care au de recuperat bani se află Unicom Holding, cu 23.899.560 de lei, urmată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cu suma de 15.794.673 de lei, şi SC ACET SA Suceava, cu 10.920.912 lei.

Pe listă se mai regăsesc Banca Românească, care are de recuperat 6,67 milioane de lei, ANAF, cu 6 milioane de lei, dar şi E.ON Energie, cu 3 milioane de lei, respectiv CFR Marfă, cu 2,56 milioane de lei.

Practic, prin declararea falimentului, toate bunurile aparţinând societăţii de termoficare din Suceava vor fi scoase la licitaţie, iar banii care se vor obţine vor fi împărţiţi între creditori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA Suceava a început ancheta în cazul „mortului” numit Termica.
 Vizualizări articol: 4426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
DNA Suceava a început ancheta în cazul „mortului” numit Termica5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Termica in colaps trimis de
(11 iun 2015, 11:06:11
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).
2.   Termica in colaps trimis de
(11 iun 2015, 11:08:21
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.
3.   Termica in colaps trimis de
(11 iun 2015, 11:10:00
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei. Ultimul proces a plecat de la neplata subvenţiei datorate de Primăria Suceava pentru mai multe luni din cursul anului 2013. Administratorii judiciari solicită o sumă de 5.347.186 de lei cu titlu de subvenţie neachitată în perioada martie-noiembrie 2013.Deci observam sumele colosale pe care Primaria Suceava le datoreaza Termica in urma neplatii subventiilor.Mai mult Primaria l-a angajat pe Sorin Rusu, decanul Baroului de Avocaţi Suceava pentru procesele cu Termica.. Acesta va primi pentru activitatea sa suma de 75.000 de lei.Tot din banii nostri.Pai ce vina am eu ca Lungu nu a platit subventia?Sau de ce nu a platit-o ??????
3.1  RE: Termica in colaps trimis de
(11 iun 2015, 14:49:31
A angajat avocat pe banii nostri ? Primaria nu are juristi ? Primarul din Udesti e cercetet de DNA pentru ca a angajat un avocat.
4.   Terenurile de la Termica trimis de
(11 iun 2015, 11:11:11
E vorba de terenurile sub care se afla SC Termica.Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Printr-un miracol, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei.În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, s-a propus compensarea datoriei cu terenurile.Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.
5.   Plati compensatorii dubioase Termica trimis de
(11 iun 2015, 11:12:13
Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare.Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare.Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi suma de 3.340.114 lei, adică în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii, cum ar fi compensarea datoriilor cu terenurile pe care Termica îşi derulează activitatea.
6.   Termica in colaps trimis de
(11 iun 2015, 11:14:59
Printr-un dosar aflat pe rol, se solicita obligarea Primariei sa plateasca reclamantei Termica o suma de 26,2 milioane de lei cu titlu de despagubiri si constand in pierderi inregistrate in perioada ianuarie 2009 - decembrie 2013. De mentionat este si faptul ca, in fiecare luna, prin adrese semnate de administratorul special Ovidiu Dumitrescu, societatea comerciala in insolventa Termica Suceava cere Primariei municipiului Suceava sa acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea si furnizarea energiei termice in sistem centralizat. Spre exemplu, in perioada 9 noiembrie 2013 - 31 august 2014, respectivele pierderi ar insuma 9,97 milioane de lei. Numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui sa le acopere, conform solicitarii Termica, ridicandu-se la circa 244.000 de lei. Conform adresei acestei din urma firme catre Primaria Suceava, pierderile invocate se compun din cele de pe retelele de transport si distributie, precum si din cele cauzate de neaprobarea pana la data in cauza a noului tarif majorat si avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC).
7.   APEL URGENT LA SUCEVENII NECENTRALIZATI trimis de
(11 iun 2015, 11:29:40
Stimati suceveni,in municipiu 21.500 de locuinte nu sunt la sistemul de incalzire centralizat iar 20.500 locuinte sunt.Dupa cum stiti primaria si Consiliu Local acorda subventii de 50% cetatenilor care sunt la sistemul centralizat.adica acestia platesc apa calda si caldura la jumatate de pret.De unde sunt banii?de la bugetul local,adica din banii de taxe si impozite pe care ii platesc cetatenii.Deci necentralizatii platesc din banii lor o parte din apa calda si caldura centralizatilor.In acelasi timp reparatiile la sistemul de distributie termic pentru centralizati si cumpararea conductelor si instalatiilor de la termica se vor face cu o parte din banii necentralizatilor.deci NECENTRALIZATII platesc din banii lor un serviciu de care nu beneficiaza sub nici o forma.In acelasi timp de pe 1 iulie se scumpeste gazul cu 10% ceea ce reprezinta o mare tragedie.De aceea solicitam NECENTRALIZATILOR sa ne organizam pentru a da in judecata Primaria si Consiliu Local pentru a anula subventia si cheltuielile cu instalatia de la bugetul local.
Nu este corect ca din banii nostrii sa platim ceva de care nu beneficiem.Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce consuma.este o discriminare pe fata si un furt din buzunarul necentralizatilor.Mai laes ca multi necentralizati care stau in itcani si Burdujeni au strazile de pamant sau cu balast ca pe vremea lui Stefan cel Mare.daca Primaria vrea sa dea subventia in continuare ,atunci sa platessca si pentru necentralizati 50% din valoarea facturii de gaz sau lemne.asteptam propuneri de rezolvare a situatiei.
8.   Referendum trimis de
(11 iun 2015, 11:31:15
Președintele Organizației Județene a PNL, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, propune organizarea unui referendum pe tema menținerii sistemului centralizat de termoficare în municipiul Suceava. "Nu e normal ca locuitorii a 21.500 de locuințe să plătească taxe și impozite, iar banii să se ducă la plata subvențiilor la Termica pentru ceilalți”, și-a motivat Băișanu propunerea.El a arătat că la sistemul centralizat de termoficare au mai rămas racordate 49% din totalul locuințelor existente adică 20.500 și că s-ar putea găsi o soluție de a se investi în dotarea acestora cu centrale individuale.
Din punctul meu de vedere sistemul centralizat poate sa ramana dar nu sunt de acord cu faptul ca 51% din populatie plateste subventia acordata celorlalti 49% din sistemul centralizat.
9.   Moralitatea subventiei trimis de
(11 iun 2015, 11:32:26
Ideea este ca fiecare cetatean trebuie sa plateasca cat consuma.In sistemul centralizat se plateste subventia de Primarie,probabil in scop electoral.Lungu tot timpul a spus:La Suceava e cea mai ieftina caldura.Fals.Diferenta o plateste Primaria tot din banii cetatenilor.Bani din taxe si impozite.Bani cu care se pot face drumuri,gradinite,scoli,curate ca la subventie participa si cetatenii care nu sunt la sistemul centralizat este o tampenie si o ilegalitate.Pai de ce sa platesc eu ca cel de la sistemul centralizat sa stea in caldura?De ce sa platesc pentru el?Solicit si eu ca 50% din valoarea gazului consumat si a lemnelor sa fie subventionata de primarie.
10.   Pentru lingai trimis de
(11 iun 2015, 12:10:57
presedintele pnl suceava, deputat alexandru baisanu .... pupa-l unde vrei tu , dar baisanu nu va fi niciodata primarul sucevei. crezi ca sucevenii nu-l stiu pe fripturistul care a schimbat spe' partied? crezi ca nu stim ca acum, in mijloc de guvernare psd, marele pnl-ist baisanu are nevasta angajata sefa pe la asigurarile de sanatate? Poate sa faca o mie de flick flackuri si poate plati cati postaci vrea el.....baisanu nu va ajunge primar niciodata si pun pariu cu oricine vreti voi, postacilor....
11.   Avem nevoie de Primar, nu de carieristi! trimis de
(11 iun 2015, 12:28:40
Baisanu se inconjoara de fripturiesti avind ca model organigrama Pontacului....
11.1  RE: Avem nevoie de Primar, nu de carieristi! trimis de
(11 iun 2015, 12:34:27
La Suceava s-a statuat o corupţie masivă şi endemică de care profită elitele conducătoare si asta s-a accentuat cu venirea lui Nichifor si acolitii lui.

Cetatenii si-au pierdut încrederea în autorităţile statului. Si asta ca urmare a diferenţelor dintre aşteptările cetăţenilor şi realizările conducătorilor, atât la nivel personal,cât şi la nivel comunitar, între societatea civilă şi cea politică.
12.   Mafia domneste! trimis de
(11 iun 2015, 12:40:02
Aceasta plaga s-a format dupa caderea regimului comunist si a cuprins pe cei care s-au perindat la conducerea tarii si pe toata clasa politica. Si, cum politicul este implicat in toate institutiile de stat, acestea nu puteau fi conduse de oameni onesti.

Posturile din aceste institutii nu pot fi ocupate in politica decat de cei minjiti. Concursul pentru ocuparea unei functii la stat este o cacealma. Vremea trece, mafia prospera, noi stim adevarul , dar suntem manipulati cu nerusinare si fara frica de Dumnezeu.

Conducatorii nostri sunt corupti, dezinteresati plini de ifose si necivilizati. Problema lor continua, zi si noapte, este imbogatirea fara scrupule....

Aceste neîmpliniri sunt văzute, ca lipsă de performanta si nesimtire!?

13.   Oamenii asteapta solutii concrete! trimis de
(11 iun 2015, 12:49:34
Bine ar fi sa se gaseasca o strategie concreta de reducere a pierderilor din reţelele de transport şi distribuţie.

Este firesc sa se tinda si la Suceava spre un sistem performant, modernizat cum este cel de la E-on. A venit in sfirsit momentul în care am putea spera la mai multa determinare din partea alesilor nostri.
Asteptam ca la nivel de conducere sa fie mai multe solutii pentru scaderea pretului gigacaloriei.
Si in alte tari gigacaloria scade in timp si se ajunge la un preţ avantajos pentru populaţie.

In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an!

La noi, caldura este scumpa, desi beneficiem de gigacaloria nemajorata. Ar fi bine de vazut cum se procedeaza in alte parti, ca sunt destule exemple.
Ne-am saturat de dezinters si proasta organizare.
Este inexplicabil cum factorii implicati nu aplica legile care exista si nu se preocupa de gasirea unor solutii.

Nu mai este posibil ca in statul de drept sa se inchida robinetul si celui care plateste .

Contractele individuale cu titularii de apartamente ar rezolva pentru totdeauna problema creata de neplatnici.
13.1  RE: Oamenii asteapta solutii concrete! trimis de
(11 iun 2015, 13:38:22
Clujenii, indemnati sa revina la sistemul centralizat de caldura: Pretul gazelor se va dubla!

Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.

Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.

Reprezentantii RAT distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat, anunta Cluj-AM.

Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.
"In conformitate cu calendarul convenit de Guvernul Romaniei cu FMI, pretul gazului a fost in iulie 2014 de 109,20 lei/MWh, in timp ce in octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/MWh", se arata in materialele informative.

Oficialii RAT Cluj-Napoca au declarat ca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.
14.   ABUREALA! trimis de
(11 iun 2015, 13:31:26
Ce cerceteaza DNA? Procese pe rol? Ar fi cazul sa preia dosarul Termica dat de fisc, dosarul carbunelui ajuns in parlament si pus la dos, precum si situatia cu firma COGEN o capusa extinsa la nivel national! Restul cu populatia apartine de bucataria primariei, ma intreb, cum de primarul poate sa directioneze banii de la o jumatate din populatia Sucevei care n-are treaba cu termoficare, spre cealalta. Oricum pana la disjungere dureaza 10 ani.
15.   SURPRIZE, SURPRIZE! trimis de
(11 iun 2015, 13:41:40
Cam asa o sa fie, Termica pe plus, pretul producerii agentului termic pe perioada friguroasa mai mic de 50 de lei! Imaturul CHIRA, ar face bine sa lase televizorul, debiteaza prostii cu vagonul, Termica n-a dat niciodata salariatilor scutiri sau bani pentru agentul termic. UNDE AI VAZUT PE LISTA BLOCULUI 0 lei? DU-TE SI VERIFICA DACA N-ARE CONTOR PE GAZE LA USA. ESTI UN PROSTALAU GRUPA MARE, NU AI TREABA CU DOMENIUL TEHNIC SI NICI CEL ECONOMIC. DU-TE LA LUNGU SI LINGE-L IN DOS!
15.1  RE: SURPRIZE, SURPRIZE! trimis de
(11 iun 2015, 15:01:46
50 de lei nu ,dar 89 de le e pretul real al gigacaloriei --- deoarece principala productie e MGW/H si termica are minim 60mgw/h , face'ti calcule si vedeti, Dar licitatiile trucate si datoriile primariei cu compensari si fara compensari si-au spus cuvintul(sc cu pct de lucru o crisma in parcul gari Itcani licita pt carbune)...............
15.2  RE: SURPRIZE, SURPRIZE! trimis de
(11 iun 2015, 15:31:34
Te rog sa-l urmaresti sau cauta-l pe ing. Tudor Popescu, expert in energie, o sa-ti dea toate costurile de la pretul carbunelui, cheltuieli cu producerea energiei, a personalului, si ce pret rezulta in final pentru o gigacalorie produsa la gard. De ce crezi ca astia de la Termica n-au spus niciodata pretul real pe o gigacalorie produsa in sezonul rece la gardul centralei? Totul era ascuns de Placinta si Lungu, urmareau sa intre in sistem privat "bijuteriile" si de acolo sa capuseze statul, adica orasul.
15.3  RE: SURPRIZE, SURPRIZE! trimis de
(11 iun 2015, 18:04:29
pretul de 89 ron e pt cel mai scump carbune de pe piata, IN CODITIILE IN CARE NU MAI SUNT MARII CONSUMATORI----- IFA, INTEGRATA ,CCH..., ,, gigacaloria produsa de termica e un produs rezidual rezultat al producerii MGW.''
15.4  RE: SURPRIZE, SURPRIZE! trimis de
(11 iun 2015, 18:29:20
Intra pe www.energy-center.ro, poti pune intrebari cate vrei, eu nu mai comentez, acum e treaba altor structuri sa lamureasca treaba cu cel mai mic pret. Atata hotie pe fata asupra unui oras n-am vazut in viata.
16.   Subventia trimis de
(11 iun 2015, 14:48:40
Domnule RADUMAMII, explica-ne cum este si cu subventia la gaz, ca tot le stii tu pe toate. Acolo nu plateste o tara intreaga pentru subventia care o ai la gaz, sa te incalzesti matale?
17.   Comentariu trimis de
(11 iun 2015, 14:53:51
De ce nu comenteaza nimic DORULET ? O fi in concediu ?
18.   Dna, si rus..u trimis de
(11 iun 2015, 18:57:24
Ai de capul vostru de securisti, pe bune. Ati rezolvat toate sferele si "la naiba"  ☭  mai trebuie anchetati. Ai de capul vostru de golani
19.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:37:40
DNA trebuie sa urgenteze ancheta. Ce putem intelege daca avem in vedere un alt articol din presa locala a Sucevei precum ca „Stafia Termica ne bantuie, ne pune piedici si cere bani in continuare de la suceveni”, cand suma totala calculata ca prejudiciu adus societatii Termica de catre primaria Suceava a fost stabilita la 93.3 milioane de lei si in legatura cu care justitia urmeaza sa se pronunte?!
La Termica este o problema de sistem, a sistemului de termoficare distrus de edilul Sucevei. Salariatii care au asigurat atatia ani utilitatile vitale in municipiu trebuiau sa beneficieze de salarii compensatorii si de ordonanta de guvern la disponibilizare. Seria trecuta de disponibilizati nu au primit ajutorul primarului asa cum li s-a promis inainte de disponibilizare de catre edil, salariatii fiind nevoiti sa-si ceara drepturile prin mitinguri de protest, demersuri scrise si delegatii la prefectura, ministerele implicate si guvern. Intr-un tarziu, cu chiu cu vai, problema s-a rezolvat la guvern in sensul ca salariatii si-au primit drepturile legale, insa si-au pierdut increderea in edil, care a promis si apoi a uitat de promisiune, obiectivul sau fiind falimentarea Termica.
20.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:38:50
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pe la presedintele ANRSC, Doru Ciocan dupa o autorizare provizorie, pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
21.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:39:46
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
22.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:40:46
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
23.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:41:43
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
24.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:42:40
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica, nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica daca va fi exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
25.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:43:40
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
26.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:44:40
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.
27.   Problema de sistem trimis de
(11 iun 2015, 19:45:37
Prin falimentarea Termicii si distrugerea sistemului de termoficare din Suceava, primaria nu a stiut si nici nu stie ce-a pierdut....! Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Balmoș mușcelean sau „fondue roumaine" Balmoşului muşcelean, Bogdan Gîlculescu, unul dintre cei mai pătimași gurmeți din prima ceta de scaun a Țării Românești, îi spune: „fondue roumaine", „alintându-l" și, în același timp,... Citeşte