Administraţia locală din Cajvana a renunţat la construirea, în centrul oraşului, a unei rampe pentru containerele destinate colectării selective a deşeurilor, după ce localnicii din zonă au făcut scandal în legătură cu amplasamentul ales. Marţi după-amiază, o echipă de muncitori trimisă de primărie a dat jos o parte din gardul care împrejmuia un spaţiu verde pe care se află şi o fântână şi s-a apucat să sape pentru a turna platforma betonată pentru containerele de deşeuri. Localnicii din zonă au reacţionat imediat, anunţând la ziar ceea ce ei consideră a fi ”o barbarie din partea primarului” şi i-au cerut acestuia să renunţe imediat la ideea de a face un depozit de gunoaie lângă fântâna construită de ei, pe un spaţiu verde şi într-o zonă intens circulată din centrul oraşului.
”Când l-am întrebat pe primar cu cine s-a consultat când a decis să pună rampa de gunoi în acest părculeţ, lângă fântâna construită de noi, ne-a răspuns că aşa s-a stabilit în 2008. Cine a stabilit? Aici sunt magazine alimentare, să stea oamenii la vară să alunge muştele de la gunoaie? Pe aici trece drumul spre ambele cimitire, cel ortodox şi cel penticostal. Şi pe ultimul drum să ne ducă pe lângă gunoaie? Nu admitem aşa ceva”, ne-a declarat unul dintre protestatari, Vasile Ilisei.
Revoltată de iniţiativa primarului s-a arătat şi Floarea Savu, o femeie în vârstă de 86 de ani, care stă peste drum de spaţiul verde care ar fi trebuit transformat în rampă de gunoi. Ea a amintit de vremurile când localnicii aduceau apă cu căruţa, în butoaie, până le-a venit ideea să sape această fântână, pe cheltuiala lor. ”Am dat grâu şi am primit ciment pentru fântână. Am adus lemne, balast, bărbatul meu a lucrat la această fântână. Are 7 metri de apă, tot satul are de luat apă de aici. Au fost atâţia primari, unul nu s-a legat de fântână, dar ăsta, nu numai că nu face nimic, dar mai şi distruge ce au făcut alţii. Vara vin acasă oamenii care lucrează în Germania, în Italia, în Austria şi nu vin singuri, mai vin şi cu străini care vor să vadă cum e pe la noi. Ce s-a gândit primarul să le arate? Gunoaie în centru”, a spus femeia.
Până luni, 22 iunie, 20 de rampe de deşeuri trebuie să fie finalizate în Cajvana
Aşa că marţi după-amiază locuitorii din cartier i-au cerut insistent primarului Gheorghe Tomăscu să renunţe la acest proiect şi să caute alt amplasament pentru container, ceea ce s-a şi întâmplat.
Primarul ne-a declarat, ieri, că solicitarea cetăţenilor a fost respectată şi a recunoscut că nu s-a consultat nici măcar cu consilierii locali în legătură cu acest amplasament. Explicaţia pe care ne-a dat-o pentru alegerea pe care a făcut-o a fost aceea că în această zonă sunt patru magazine, care sunt ”producătoare de gunoaie - hârtii, sticle de suc, ambalaje etc.”. Gheorghe Tomăscu spune că rampa cu scandal este una dintre cele 20 destinate colectării selective a deşeurilor, asumate în 2008 prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) implementat în judeţul Suceava. ”Vreo 15 platforme sunt deja gata, până în data de 22 iunie a.c. trebuie finalizate toate. Cu celelalte nu au fost probleme, doar aici. Vom căuta altă locaţie, dar este extrem de dificil pentru că în Cajvana nu avem teren disponibil. Ar fi o variantă în zona Muncel, dar este departe”, a afirmat primarul.
Potrivit acestuia, oraşul are o suprafaţă de 2.512 hectare şi 9.860 de locuitori. Cele 20 de platforme pentru containerele destinate colectării materialului plastic, sticlei, metalului şi hârtiei ar fi trebuit repartizate echitabil în cartierele oraşului şi ar trebui utilizate doar pentru deşeurile cărora le sunt destinate. Având însă în vedere că gunoiul menajer se colectează de la gospodării doar o dată pe lună, atât localnicii cât şi administraţia locală se aşteaptă ca, cel puţin în perioada de început, toate gunoaiele, inclusiv cel menajer, să se arunce de-a valma.
(11 iun 2015, 17:44:07