Pentru a elimina orice suspiciuni, Ministerul Educaţiei a recomandat ca toate sălile în care se desfăşoară examenul de bacalaureat să fie dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, la sesiunea de examen din acest an.
Cu alte cuvinte, pe lângă sistemul video introdus în urmă cu patru ani în sălile de bac, directorii de licee trebuie să găsească soluţii urgente, asta dacă nu au găsit deja, pentru ca supravegherea la evaluare să se facă potrivit recomandărilor ministerului de resort.
„Supravegherea, potrivit metodologiei, se va realiza atât video, cât şi audio. În această perioadă, unităţile de învăţământ liceal caută soluţii pentru supravegherea audio în sălile de examen şi în sala unde se multiplică subiectele. Cheltuielile se pot acoperi din bugetele şcolilor, acordate prin bugetele locale, sau din alte surse de finanţare pe care şcolile le pot identifica. Directorii şi colegii noştri sunt în căutarea unor soluţii tehnice cât mai puţin costisitoare”, a specificat Mariana Drumea, responsabilul de relaţia cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava. Aceasta a mai menţionat că elevii suceveni vor susţine probele examenului de bacalaureat în 20 de centre.
Directorii celor 20 de licee din judeţ au făcut tot posibilul pentru a asigura dotarea cu microfoanefuncţionale a sălilor în care se desfăşoară bacul.
La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, unul dintre cele mai mari centre de examen din judeţ, sistemul audio a costat aproape 20.000 de lei, bani primiţi de la municipalitate.
„Am montat microfoanele, cablurile şi aparatele care înregistrează, acestea din urmă fiind mai scumpe. Avem 28 de săli cu microfoane. Chiar ieri a venit domnul inspector general Gheorghe Lazăr şi ne-a felicitat pentru că am rezolvat acest aspect”, a subliniat directorul colegiului, prof. Cornel Romaşcu.
La Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, dispozitive de monitorizare audio funcţionează încă din prima zi a bacalaureatului, acestea fiind instalate în cele 15 săli de examen, în trei laboratoare de informatică şi în sala unde comisia de examen îşi desfăşoară activitatea.
„Noutatea de la bacalaureatul din acest an este introducerea sistemului de monitorizare a sunetului, alături de imagini. În acest moment putem desfăşura examenul conform precizărilor iniţiale ale ministerului, am înţeles că acum e opţională captarea sunetului. Personal, fac parte din categoria profesorilor nu vechi, de demult, care au încredere că pot desfăşura un examen fără nici o cameră, un examen serios”, a afirmat prof. Dan Popescu, directorul liceului.
La Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava procesul de instalare este în curs de desfăşurare, deocamdată microfoane existând doar în sălile unde se desfăşoară probele orale ale bacului.
„În şase săli microfoanele sunt instalate deja, mai avem de dotat alte 10 săli”, a spus Renato Tronciu, directorul colegiului.
Obligaţie devenită recomandare
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara săptămâna trecută că aproximativ cinci la sută dintre unităţile de învăţământ au în sălile destinate bacalaureatului camere video care înregistrează şi audio. Deşi iniţial ministerul pe care îl reprezintă a emis un ordin ce prezenta drept obligatorie instalarea sistemelor de supraveghere audio, ministrul Cîmpeanu a făcut noi precizări, spunând că achiziţia acestor echipamente nu este o obligaţie, ci o recomandare.
Potrivit Ordinului de Ministru, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile judeţene "verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probelor scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”.