Luptătorul MMA Ghiţă Ignat, alias „Ursul Carpatin”, a fost condamnat ieri definitiv de Curtea de Apel Suceava la patru ani de închisoare cu executare. Fostul multiplu campion al greilor la lupte greco-romane, dar şi campion naţional şi vicecampion european la Sambo, în 2014, a fost judecat într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava.
Sportivul sucevean a fost trimis în judecată la începutul anului trecut sub acuzaţia că, în vara anului 2010, a scos din bancomate aproximativ 150.000 de dolari australieni (circa 100.000 de euro) prin folosirea de dispozitive de skimming, care copiază banda magnetică a cardului introdus în bancomat, fiind folosită şi o cameră de luat vederi pentru a reţine codul PIN al cardului. Faptele au fost comise în special la ATM-uri din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.), iar, aşa cum arătau anchetatorii în rechizitoriu, rolul principal al lui Gheorghe Ignat era acela de „a sta de şase”, mai exact de a asigura paza, principalul autor al faptelor fiind un anume Cătălin Zamfirescu, din municipiul Braşov, care a fost arestat preventiv în acea ţară în septembrie 2010 şi ulterior condamnat.
În faţa anchetatorilor Ignat ar fi recunoscut acuzaţiile şi ar fi mărturisit că de vină a fost anturajul în care a intrat, atras de banii pe care amici de-ai săi, din vremea respectivă, îi învârteau. Când a aflat că tot ce are de făcut e să „stea de şase”, a acceptat, mai ales că nu dădea în cap la nimeni şi pe deasupra se afla la mii de kilometri distanţă de casă. Întors în ţară, a regretat şi a luat-o pe calea credinţei, fiind implicat în multe acţiuni caritabile şi de voluntariat.
Ceauşu şi Ţilea, alţi doi suceveni, au primit şi ei câte patru ani cu executare
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi alţi doi suceveni: Nicolae Sergiu Ceauşu, de 39 de ani, şi Ovidiu Ionuţ Ţilea, de 31 de ani. Aceştia vor sta după gratii tot câte patru ani. Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, cei doi decodau datele obţinute prin dispozitivele de skimming, date cu ajutorul cărora se făceau extragerile frauduloase de numerar.
Anchetatorii au explicat că specialistul în confecţionarea dispozitivelor destinate copierii şi clonării datelor de pe cardurile bancare era Sergiu Nicolae Ceauşu, care, în 2010, era administrator al unei firme care avea punct de lucru în incinta Bazarului Suceava.
Firma respectivă vindea articole de îmbrăcăminte, iar spaţiul din Bazarul municipiului Suceava era compus din două încăperi, prima fiind destinată desfacerii mărfurilor.
Cea de-a doua încăpere, însă, avea rolul de depozit şi birou al lui Ceauşu, iar aici acesta, susţin ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, fabrica echipamentele de skimming, precum şi de identificare a datelor de pe cărţile de credit compromise.
Ce se întâmplă cu Ghiţă?
Deocamdată nu se ştie dacă „Ursul Carpatin” îşi va executa pedeapsa în România sau va fi predat autorităţilor din Anglia, care au emis pe numele său, în cursul anului 2013, un mandat european de arestare. Potrivit datelor transmise de Tribunalul Magistraţilor din Westminster, Ghiţă Ignat este suspect de comiterea unor infracţiuni extrem de grave, respectiv răpire, sechestrare de persoane şi şantaj. Unele surse juridice susţin că fostul luptător MMA îşi va executa mai întâi pedeapsa într-o puşcărie din România, iar mai apoi va fi trimis „pachet” în Anglia. De partea cealaltă, există şi voci care spun că Ignat va fi trimis în Regatul Unit imediat.
Cel mai probabil o decizie va fi luată de un magistrat care va analiza care este soluţia legală care trebuie urmată în acest caz.
„Ursul Carpatin” a ajuns deja în Penitenciarul Botoşani
Ghiţă Ignat s-a predat ieri după-amiază, în jurul orei 14.30, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, unde a fost introdus în arest şi de unde ulterior a fost transferat în Penitenciarul Botoşani. „Ursul Carpatin” nu a putut fi contactat ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de condamnarea dictată de judecători. În schimb, după decizia de la Tribunalul Suceava, Ignat spunea: „Eu sunt sportiv, nu lucrez în domeniul juridic. Spun doar că din punctul meu de vedere este o pedeapsă foarte aspră, însă eu am învăţat întotdeauna să iau ce este bun, chiar şi din situaţii dezastruoase cum este cea de faţă. Lucrul bun pe care aceste situaţii îl aduc în casa mea este că, în astfel de momente, mângâierea noastră este doar Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, nu vă puteţi imagina câtă linişte şi pace poate Dumnezeu să îţi dea chiar în astfel de situaţii. De aceea, am primit această veste ca pe un lucru prin care mie şi casei mele ne este îngăduit să trecem şi mulţumim Lui Dumnezeu şi pentru astfel de lucruri. Vreau să mulţumesc familiei şi celor care ne sunt alături”.
(10 iun 2015, 11:05:55