Teancuri de dosare, ale licitaţiilor de exploatare a masei lemnoase din pădurile statului, au fost ridicate ieri de la sediul Direcţiei Silvice Suceava, de reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Maşinile Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost prezente ieri dimineaţă în curtea celei mai mari direcţii silvice din ţară, reprezentanţii IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, solicitând să le fie puse la dispoziţie documentele care vizează licitaţiile de masă lemnoasă din perioada 2013 – 2015.
Acţiunea face parte dintr-o operaţiune mai amplă, care vizează aproape o treime din direcţiile silvice din ţară. Cele 12 direcţii silvice la care se fac verificări similare sunt: Alba, Caraş Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, dar şi ICAS Bucureşti – OS Caransebeş.
Descinderea în aceste structuri silvice are loc în urma unei sesizări din oficiu, pe fondul numeroaselor scandaluri şi proteste din ultima perioadă, vizând tăierile ilegale de pădure, dar şi exploatarea unor cantităţi foarte mari de masă lemnoasă de către unele companii cu acţionariat străin. De altfel, problema tăierilor ilegale de pădure - impactul şi măsuri ferme de stopare a defrişărilor ilegale, s-a aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării), convocată de preşedintele Klaus Iohannis.
Judeţul Suceava, care are cea mai mare suprafaţă de pădure din ţară, dar şi mari unităţi de prelucrare a lemnului, precum cele ale Schweighofer şi Egger, aproape că nu avea cum să nu fie luat în vizor de un asemenea control.
(10 iun 2015, 21:36:20