Eutanasierea a doi câini fără stăpân din adăpostul de animale al Primăriei Suceava, la finele săptămânii trecute, a stârnit o avalanşă de reacţii negative în rândul iubitorilor de animale din municipiu, care au dat buzna în sala de operaţii şi au pozat şi filmat traumatizanta experienţă, postând imaginile pe un site de socializare. Operaţiunea, efectuată de un medic veterinar, care are contract special pentru astfel de servicii cu municipalitatea suceveană, este efectuată în conformitate cu prevederile legale, care prevăd expres eutanasierea printre măsurile de gestionare a câinilor fără stăpân.
Cu toate acestea, evenimentul a fost prezentat de unii iubitori de animale drept un adevărat genocid, un măcel sinistru, în încercarea de a stârni reacţii nu doar la nivel local ori naţional, ci internaţional.
În mod ironic, reacţiile de protest au venit tocmai din ţări care aplică eutanasierea în mod curent, de zeci de ani, pentru a nu avea câini pe străzi.
„Legea permite clar efectuarea eutanasierii câinilor, dar Primăria Suceava nu intenţionează să facă un masacru ori să eutanasieze toţi câinii din adăpostul din lunca Sucevei. Primăria Suceava vrea să respecte dorinţa populaţiei, care a spus, în proporţie de 80%, în consultarea publică făcută prin intermediul asociaţiilor de proprietari, că nu vrea câini pe străzi”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, responsabil de activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân.
Acesta a explicat că în baza prevederilor legale, au fost selectaţi pentru eutanasiere zece câini fără stăpân:
„Vineri, doctorul veterinar care are contract cu Primăria Suceava trebuia să facă proceduri de eutanasiere pentru zece câini fără stăpân, selectaţi împreună cu medicii veterinari de la Proanimals. Acei câini erau foarte bătrâni, unul din ei avea deja peste şapte ani de când se află în adăpost. Din nefericire, unii iubitori de animale au exagerat – au intrat în adăpost cu forţa, au fotografiat şi au filmat, deşi doctorii de la Proanimals erau în sala în care se efectuau aceste operaţiuni, transparent. În acest fel încearcă să implice municipiul Suceava într-un scandal naţional sau chiar internaţional, pentru că deja am primit 17 e-mailuri de peste hotare, pline de indignare”.
În urma intervenţiei unora dintre membrii asociaţiei Proanimals, doctorul care se ocupa de eutanasiere nu a mai continuat procedurile cu ceilalţi opt câini.
Furtună într-un pahar cu apă
Timp de aproape un an de zile, contractul de eutanasiere a câinilor din adăpost a fost atribuit unui SRL înfiinţat de asociaţia Proanimals.
„SC Proanimals Tina a avut contract pentru eutanasierea câinilor din adăpost, din aprilie 2014 până în aprilie 2015, perioadă în care a efectuat 85 de eutanasieri. Nu am auzit atunci nimic că ar fi ilegal. Anul acesta contractul a fost reziliat pentru că municipalitatea a emis dispoziţii de eutanasiere pentru animale care sunt de multă vreme în adăpost, dar acest cabinet veterinar nu le-a dus la îndeplinire. Drept urmare au fost demarate procedurile de selecţie a unui doctor autorizat, pentru eutanasiere”, a explicat viceprimarul Sucevei.
Conform noului contract, încheiat cu SC Teovet SRL, pentru eutanasierea câinilor de până în 15 kg se percepe un tarif de 44 de lei, iar pentru cei peste 15 kg, 83 de lei.
Comparativ, contractul anterior, încheiat cu Proanimals, nu implica costuri din partea municipalităţii sucevene, acestea fiind suportate în întregime de asociaţia de protecţie a animalelor.
Singura nemulţumire a municipalităţii a fost că în ultima perioadă, cei de la Proanimals nu au mai făcut operaţiuni de eutanasiere, chiar de le-au fost solicitate.
„Un adăpost este condiţionat de spaţiu. Din 15 septembrie şi până acum avem strânşi peste 2.000 de câini. Nu poţi duce acolo continuu, fără a se aglomera. De aceea trebuie făcută ordine acolo, inclusiv prin eutanasierea câinilor bolnavi, foarte bătrâni sau agresivi. Doar astfel restul câinilor vor beneficia de condiţii mai bune”, a adăugat Lucian Harşovschi.
De pe 15 septembrie 2014 şi până acum au fost strânşi de pe străzile Sucevei 2.191 de câini vagabonzi. Din aceştia, 1.344 sunt câini de talie mică – sub 10 kg, 441 de câini au între 11 şi 20 de kg, iar 285 de câini au peste 20 de kg.
„Între oameni şi animale alegem oamenii. Continuăm să prindem câinii fără stăpân de pe străzi, îi ducem în adăpostul din lunca Sucevei şi vom face ordine”, spune viceprimarul, care nu vrea să se lase intimidat de acţiunile de protest iniţiate de iubitorii de animale în diverse medii.
„Crizarea unor persoane în privinţa eutanasierii este de înţeles până la un punct. Dar se creează o imagine greşită Sucevei, că am face lucruri ilegale.
Nu eutanasiem câini în masă, chiar de legislaţia permite acest lucru pentru toţi cei care au mai mult de 14 zile de când sunt aduşi la adăpost. Doctorii de la Proanimals sunt acolo şi au acces oricând, să vadă că lucrurile se fac conform prevederilor legale. Ce s-a afirmat zilele trecute, că nu li s-a permis accesul, este total neadevărat. Vrem să facem şi un act prin care să stabilim clar condiţiile în care se poate intra în adăpost de către cei care fac voluntariat. Încurajăm sucevenii care iubesc animalele să meargă la adăpost, să ajute dacă au cum, cu hrană, medicamente. Se pot convinge singuri că nu se întâmplă lucruri ilegale în acest adăpost. Totul ce se face este în baza legislaţiei în vigoare”, a adăugat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Scandalul stârnit de eutanasierea a doi câini, vineri, seamănă mai mult a o furtună într-un pahar cu apă, în condiţiile în care cel puţin câteva sute de câini mor anual în chinuri pe străzile oraşului, acolo unde îi vor o parte din iubitorii de animale, călcaţi de maşini, măcinaţi de boli ori răniţi de alţi câini, în luptele pentru teritoriu. Chiar şi efectuarea a 85 de eutanasieri de către cabinetul veterinar Proanimals Tina, anul trecut, demonstrează că această măsură este necesară în multe cazuri. De altfel, o statistică a mortalităţii din cauze naturale, la câinii din adăpostul de animale din lunca Sucevei, arată că în ultimele opt luni, cu toate îngrijirile medicale acordate, cu toate că hrana nu le-a lipsit animalelor, aproape 1.200 au murit, din septembrie 2014 până la 1 iunie 2015.
( 9 iun 2015, 12:19:19
Orasul este al cetatenilor si nu a cainilor. Eu nu platesc taxe si impozite pentru hrana cainilor si spalarea banilor.
Sunteti pus la zis dom vice de o mana de oamani??? acestia au mai multa importanta decat cei 80% care nu doresc cainii? la fel si iubitorii care au adoptat copacii din G.Enescu. ii rog frumos sa mearga in padurile din zona orasului sa vada defrisarile... ii trimit la poarta EGGER de la radauti sa faca scandal.. ce s.a taiat pe G.Enescu nu e nici macar pt chibrituri.. Oameni fara creier