Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iun 2015 - Anul XX, nr. 129 (5941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cuvinte cu greutate

„Voi, polonezii de aici, sunteţi ambasadorii Poloniei în România”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Momente de sărbătoare pentru polonezii din România, care sâmbătă, 6 iunie, s-au întâlnit la Suceava pentru a celebra 25 de ani de la reactivarea Uniunii Polonezilor din România. Cu acest prilej, au fost organizate mai multe manifestări, la Dom Polski Suceava şi Dom Polski Soloneţu Nou.

Pentru a marca acest eveniment, în Bucovina au venit oaspeţi de seamă, inclusiv din Polonia, cu toţii fiind întâmpinaţi cu pâine şi sare.

Preţ de câteva minute în sala Dom Polski a fost proiectat un filmuleţ cu momente semnificative din viaţa comunităţii poloneze, care a cuprins atât evenimente culturale, religioase, cât şi inaugurarea unor case polone sau diferite sărbători specifice. Imaginile au fost însoţite de acorduri de pian, profesorul Iohannis Onisciuc interpretând, cum altfel, fragmente din operele lui Frederic Chopin. Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a transmis urări de felicitare pentru întreaga activitate a Uniunii Polonezilor din România, alături de aprecierile sale pentru excelentele relaţii de cooperare construite atât la nivel naţional, cât şi în cadrul fiecărei comunităţi unde trăiesc etnici polonezi.

 

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti: „200 de ani de prezenţă a polonezilor în Bucovina este o întreagă istorie”

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł, un fan declarat al Bucovinei, a fost printre primii care a urcat pe scenă şi a felicitat întreaga comunitate pentru că a reuşit să păstreze în condiţii excelente credinţa şi cultura polonezilor care au venit pe aceste meleaguri acum două secole.

„200 de ani de prezenţă a polonezilor în Bucovina este o întreagă istorie. Viaţa organizată a comunităţii poloneze din România s-a reluat acum 25 de ani, dar Uniunea Polonezilor din România are tradiţii mult mai vechi, din 1903. Ne aflăm în clădirea construită acum mai bine de 100 de ani din contribuţia polonezilor de aici, iar simbolismul casei polone trebuie să ne inspire şi pe viitor”, a mărturisit ambasadorul Marek Szczygieł.

Dacă ambasadorul Poloniei în România este deja un apropiat al zonei, surpriza a venit din partea Mariei Pańczyk-Pozdziej, vicemareșalul Senatului Republicii Polone. „Este superb să găsesc atât de multă Polonie aici, în Suceava. Voi, polonezii de aici, sunteţi ambasadorii Poloniei în România”, a spus emoţionată Maria Pańczyk-Pozdziej.

Vicemareşalul Senatului Republicii Polonia a ţinut să evidenţieze şi activitatea extrem de serioasă a Uniunii Polonezilor din România, cea mai bună dovadă în acest sens fiind prezenţa caselor polone într-un număr foarte mare de localităţi.

 

Mulţumiri pentru modul în care cultura, credinţa şi identitatea polonezilor s-a păstrat în România

Un moment aparte l-a constituit prezenţa pe scena Dom Polski a întregului Grup Parlamentar Polono-Român a Seimului Republicii Polone. Cele patru persoane prezente sâmbătă la Suceava au ţinut să urce împreună pe scenă, iar în numele acestora a vorbit vicepreședintele Grupului, deputatul Jerzy Polaczek. Acesta a citit o scrisoare din partea preşedintelui Seimului Poloniei adresată deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, în care s-a arătat „profund impresionat de activitatea prin care s-a păstrat credinţa în valorile naţionale, precum şi cultura şi identitatea comunităţii poloneze din România”.

Printre invitaţii din Polonia s-au mai numărat Paweł Cieplak, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Joanna Wójtowicz, directorul adjunct al Centrului de Dezvoltare a Educaţiei Poloneze în străinătate, reprezentanții Voievodatului Małopolska şi ai Voievodatului Podkarpacie, Alexander Zając, vicepreședintele Uniunii Asociațiilor Poloneze din Europa, precum şi directorul adjunct Institutului Polonez la București,reprezentanţi ai comunităţii poloneze de la Cernăuţi şi din Austria.

 

Convieţuirea dintre etnicii polonezi şi majoritatea română, un exemplu pentru toată Europa

La manifestările de la Suceava au fost prezenţi şi şefi ai administraţiei judeţene şi locale. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să arate că deşi 25 de ani pot părea puţini, prin ceea ce au realizat polonezii din Bucovina poate fi considerată o pagină de istorie importantă pentru această zonă.

„Vreau să vă felicit pentru toate manifestările organizate de-a lungul timpului în diferite localităţi ale judeţului şi vreau să-l salut pe domnul ambasador Marek Szczygieł, pe care-l consider unul dintre cei mai buni ambasadori din România. Suceava are nevoie de polonezi şi de o structură organizatorică aşa cum este Uniunea Polonezilor din România”, a spus Cătălin Nechifor.

Şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a ţinut să remarce relaţiile excelente pe care comunitatea locală le are cu etnicii polonezi. „Putem fi un studiu de caz pentru Uniunea Europeană în ceea ce priveşte convieţuirea, relaţiile dintre majoritatea română şi minoritatea poloneză fiind foarte bune”, a arătat Ion Lungu.

Dintre reprezentanţii părţii române, au mai transmis mesaje de felicitare subprefectul Atanasă Nistor, senatorul Neculai Bereanu şi deputatul Sanda-Maria Ardeleanu.

 

Plachete omagiale pentru oamenii care au colaborat cu Uniunea Polonezilor din România

Toţi invitaţii au primit plachete din partea Uniunii Polonezilor din România, la fel fiind răsplătiţi şi toţi cei care au colaborat ori şi-au adus direct contribuţia la dezvoltarea asociaţiei.

La finalul manifestărilor, pe holurile Dom Polski a putut fi admirată şi o mică expoziţie cu fotografii din viaţa comunităţii poloneze, de la reînfiinţarea din 1990 şi până în prezent.

De la Suceava, oaspeţii s-au mutat la Soloneţu Nou, iar după ce au fost întâmpinaţi cu călăreţi au participat la Sfânta Liturghie. Ziua s-a încheiat cu un spectacol oferit de formaţiile etnicilor polonezi din judeţul Suceava „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului, precum și Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”,care au urcat pe scena de la Dom Polski Soloneţu Nou, acolo unde s-a organizat şi o petrecere câmpenească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Voi, polonezii de aici, sunteţi ambasadorii Poloniei în România”.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Voi, polonezii de aici, sunteţi ambasadorii Poloniei în România”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Înghețată de casă (ca în vremea lui Bacalbașa) Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ştaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, îngheţata se pregătea... la ciubăr. Da, da, aţi auzit bine. Şi că este aşa, ne-a... Citeşte