Maria Marica, elevă în clasa a X-a la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, secţiunea Vioară, a câştigat cea de-a XXXVI-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”.
Tânăra a mărturisit că studiază vioara de la vârsta de şapte ani, sub îndrumarea profesorului Nicuşor Silaghi.
Violonista se află la a treia participare la concursul de la Suceava, aceasta menţionând că trofeul „Lira de Aur” se înscrie printre marile distincţii pe care le-a obţinut până acum.
„Toată lumea e conştientă că acest premiu e un pas foarte important pentru orice tânăr muzician din ţara asta, e un premiu foarte râvnit, recunoscut ca fiind extrem de important”, a declarat clujeanca la finalul galei de decernare a premiilor concursului.
Marea câştigătoare din acest an a mai mărturisit că, în urmă cu două săptămâni, a fost distinsă cu marele premiu la Concursul Internaţional „George Georgescu” de la Tulcea, iar în ultimii ani a fost constant laureată cu premiul I la Olimpiada Naţională de interpretare instrumentală.
Maria a povestit că provine dintr-o familie de muzicieni şi a început să studieze vioara din plăcere, însă, în prezent, dedică muzicii minim patru ore zilnic.
Marele premiu în valoare de 1.000 de euro a fost oferit de Centrul Cultural Bucovina Suceava, prin Petre Horvat.
Totodată, Premiul special „Ciprian Porumbescu” a mers către Tamara Popov, de la Liceul Republican de Muzică „S. Rahmaninov” Chişinău, secţiunea Pian.Premiul Asociației Culturale ”Lira de Aur” i-a fost oferit elevului Iulian Miron, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, clarinet.
Gala laureaţilor
Festivitatea de premiere a Concursului „Lira de Aur” a avut loc duminică, 7 iunie, după trei zile pline de emoţii şi speranţe, în care tinerii interpreţi au susţinut repertorii alese cu multă grijă, în faţa juriilor de specialitate.
Cei 160 de competitori „au dovedit că muzica transcende dincolo de barierele lingvistice, înscriindu-se în marea poezie a inimii, prin note şi sunete mlăduite spre infinit. Competiţia a fost una acerbă, fiecare concurent dovedindu-şi incontestabil calităţile interpretative”, a subliniat Alexandra Bejinaru, directoarea Colegiului „Ciprian Porumbescu” Suceava.
La rândul său, Gheorghe Lazăr, inspector general al Inspectoratului Şcolar Suceava, a arătat că „la ediţia din acest an s-au atins două recorduri - cel mai mare număr de participanţi, respectiv opt finalişti care s-au luptat pentru premiul I”.
Preşedintele de onoare al juriului din acest an, conf. univ. dr. Vlad Dimulescu, de laUniversitatea Naţională de Muzică Bucureşti, a mărturisit că în urmă cu 43 de ani, în 1972, a participat la „Lira de Aur” în calitate de concurent, câştigând premiul redacţiei ziarului Zori noi.
Câştigătorii premiilor I
Toţi participanţii au primit diplome de participare, iar cei mai buni, diplome de excelenţă sau marele trofeu.
La secţiunea Pian, premiul I a mers către elevii: Florin Georgian Bîrlog (Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgovişte), Marilena Ivanov-Voronenko (Școala de Arte „Alexei Stârcea” Chișinău), Nathanael Timofte (Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra Neamţ), Lytvyniuk Artem (Școala Specială de Muzică Odessa), Elisabeta Nagy (Colegiul „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca), Alexandru Ciotlș şi Viviana Țaga (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi).
Finalişti, cu 100 de puncte, au fost Diana Voronețcaia şi Tamara Popov (Liceul Republican de Muzică „S. Rahmaninov” Chişinău) şi Maria Urian (Colegiul „Sigismund Toduță” Cluj Napoca).
La secţiunea Instrumente cu coarde, premiul I a fost obţinut de: Robert Eduard Ursache (Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoşani, vioară), Corneliu Zirbo (Colegiul de Muzică „S. Toduță” Cluj-Napoca, violoncel), Alexandru Grecu (Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, chitară), Ștefan Lupu, Cristian Dohanici şi Samuel Duciuc (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, chitară). Cu 100 de puncte, în finală au intrat Dragoș Vasile Ilie (Colegiul „Octav Băncilă” Iaşi, chitară), Jan Sekaci şi Maria Marica (Colegiul de Muzică „S. Toduță” Cluj-Napoca, violoncel, respectiv vioară).
La secţiunea Instrumente de suflat, cu premiul I au fost recompensaţi următorii: Georgiana Baniță şi Ciprian Chirvasa (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, flaut, respectiv trompetă), Pethö Kriszta (Liceul de Arte „Dr. Palló Imre” Odorheiu Secuiesc, oboi), Maricica Diana Iliuț, Andrei Stoica şi Marian Robert Sumanariu (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, oboi, saxofon, respectiv trompetă).
Finalişti, cu 100 de puncte, au fost Iulian Miron (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, clarinet) şi Georgiana Mihăilă (Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” Bucureşti, flaut).