Mai multe proiecte cu bani provenind din fonduri europene au fost câştigate prin măsluirea unor licitaţii. În total, ar fi vorba de o fraudă de 12 milioane de euro, iar localităţile unde s-au derulat aceste proiecte sunt Brodina, Straja, Ulma şi Moldoviţa. Din primele date, se pare că principalul beneficiar al acestor contracte este firma Forestbrod, care aparţine lui Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, care acum câteva luni a demisionat din funcţie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au declanşat o amplă anchetă pe această linie, având un important sprijin şi din partea inspectorilor Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) de pe lângă Guvernul României, dar şi din partea angajaţilor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) Iaşi.
După ce au analizat documentele, reprezentanţii celor două instituţii au identificat şi suspecţii în producerea acestei fraude majore cu fonduri de la bugetul Comunităţii Europene.
Cine sunt persoanele suspectate că au falsificat documente
Printre suspecţii cărora le-au fost aduse la cunoştinţă faptele pentru care sunt cercetaţi penal se numără doi experţi din cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Suceava, dar şi un şef de serviciu de la structura regională din Iaşi.
Florin Anton şi Sebastian Dobrescu, experţi în cadrul OJFIR Suceava, şi Gheorghe Pădure, şef serviciu la AFIR Iaşi, sunt acuzaţi că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu ocazia evaluării dosarelor privind proiectele integrate pentru dezvoltarea comunelor Brodina, Straja, Ulma şi Moldoviţa. Mai exact, cei trei au acordat criterii de eligibilitate şi selecţie neconforme cu realitatea.
Cu ajutorul lui Anton, Dobrescu şi Pădure, primăriile celor patru comune au „luat faţa” altor 235 de localităţi din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ şi Vaslui care, la rândul lor, sperau să obţină bani europeni pentru derularea diferitor investiţii.
În total, comunele Brodina, Ulma, Straja şi Moldoviţa au beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 48 de milioane de lei, adică aproximativ 12 milioane de euro, ceea ce constituie prejudiciu adus la bugetul de stat şi la bugetul Uniunii Europene.
Cum s-a derulat escrocheria
Pentru a pune mâna pe cele 12 milioane de euro s-au falsificat documente, iar ulterior s-a încercat acoperirea acestui aspect.
„Încercând să pună în corelaţie raportarea finală au falsificat fişele de evaluare a criteriilor de selecţie prin înlocuirea unor file din formular, consemnând prin tehnoredactare pe noile file, în locul celor 0 puncte acordate de experţi, câte 7 puncte pentru criteriile de selecţie S9 şi S10, astfel ca punctajul final (66 puncte) să coincidă cu cel transmis iniţial, în aprilie 2010”, se arată într-o notă a DNA Suceava.
În urma acestor constatări, contractele au fost reziliate, iar primăriile din Brodina, Ulma, Straja şi Moldoviţa vor fi bune de plată.
Conturi blocate şi procese între primării şi AFIR
De altfel, AFIR a cerut blocarea conturilor şi obligarea la plată a celor patru primării. Vasile Juravle, primarul din Straja, a precizat că procesul privind blocarea conturilor a fost câştigat la Judecătoria Rădăuţi, iar cei de la AFIR nu au contestat decizia. În ceea ce priveşte imputarea la plată a sumelor de bani pentru lucrările privind realizarea celor 5 obiective prevăzute în contractul încheiat în 2009, procesul este încă în derulare. „La Curtea de Apel Suceava am avut câştig de cauză, iar acum dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, de asemenea, am convingerea că vom câştiga pentru că noi nu am făcut decât să respectăm legea”, a explicat Vasile Juravle.
Reprezentanţii celorlalte trei unităţi administrative nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de blocarea conturilor.
Licitaţii electronice la Brodina şi Ulma, în atenţia DNA
Procurorii DNA derulează verificări şi faţă de modalitatea de organizare a licitaţiilor pentru lucrările de construcţie, licitaţii electronice prin SEAP organizate de Primăriile Ulma şi Brodina. Din actele puse la dispoziţie de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă de pe lângă Guvernul României rezultă că au fost depuse oferte tehnice şi financiare fictive care au ajuns la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, ataşate la cererile de plată depuse de Primăriile Brodina şi Ulma.
( 8 iun 2015, 15:49:50