Culturile agricole din cea mai mare parte a judeţului Suceava sunt grav afectate de secetă, ploile răzleţe căzute săptămâna trecută şi ieri fiind insuficiente pentru ca agricultorii să iasă din impas. Fermierii au aşteptat ploaia în toată luna mai, care s-a dovedit foarte secetoasă, iar acum speră ca măcar luna iunie să aducă precipitaţii. Dacă în următoarea perioadă de timp, în cel mult o săptămână, nu va ploua, situaţia va deveni una dramatică, au explicat specialiştii.
Luna mai a fost dezastruoasă. Nici iunie nu a început foarte bine
Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: “Problema principală a agriculturii din judeţ la ora actuală este seceta. Acum o săptămână în unele zone au căzut precipitaţii de 10-20 de litri pe metrul pătrat, ceea ce nu este suficient, în timp ce în alte zone nu a plouat deloc”.
În judeţul Suceava, în această campanie de primăvară au fost însămânţate peste 110.000 de hectare de teren agricol. Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava cele mai importante suprafeţe au fost însămânţate cu porumb (36.400 de hectare), plante furajere (24.000 de hectare), cartof (21.500 de hectare) şi ovăz (11.550 de hectare).
„Seceta a afectat toate culturile, ele sunt răsărite, dar întârziate, planta nu se află la nivelul normal în momentul de faţă”, a mai explicat Costan.
Cu un sistem de irigaţii care a fost sistematic distrus, agricultorilor nu le rămâne decât să se roage la Dumnezeu să plouă şi, eventual, ca Guvernul României să acorde şi în acest an un ajutor de minimis pentru culturi afectate de secetă.
Nivelul de precipitaţii din mai, de patru ori mai mic decât cel normal
Reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat, ieri, în teren, cu Mihai Flutur, un fermier care lucrează 110 hectare de teren agricol în zona limitrofă a municipiului Suceava cu Mitocu Dragomirnei.
Acesta a detaliat situaţia problematică: „În luna mai trebuiau să fie precipitaţii de 70-80 de litri pe metrul pătrat, însă abia au fost 15-20 de litri pe metrul pătrat, de patru ori mai puţin decât în mod normal. Automat în cazul acesta toate culturile suferă, la fel şi la munte, unde suferă păşunea”.
Ploaia, diferenţa dintre câştig şi pierdere
Bărbatul, care face agricultură de peste 20 de ani, a cultivat în acest an 50 de hectare cu porumb, 50 de hectare cu grâu şi 10 hectare cu cartof. Grâul şi cartoful sunt foarte grav afectate, primul riscând să fie majoritar furajer.
„La mai toate culturile nu mai putem vorbi de câştig dacă nu plouă urgent şi suficient. Lipsa de apă duce la diminuarea producţiei într-un procent foarte mare”, a mai spus Mihai Flutur.
Demonstraţie cu privire la cât de întârziată este cultura cartofului
Acesta ne-a arătat în teren cum planta cartofului are până în 30 de centimetri, deşi trebuia să aibă peste jumătate de metru.
„Acum, în iunie, cartoful are mare nevoie de apă pentru formarea tuberculului. Tuberculul trebuia să fie la această vreme de mărimea unei nuci, dar în majoritate este cât bobul de porumb, până la un centimetru”, a declarat fermierul. El a făcut şi o demonstraţie. A scos un cuib, iar majoritatea cartofilor erau extrem de mici. Cel mai mare dintre tuberculi era deformat, un alt indiciu clar al secetei.
( 5 iun 2015, 21:34:30