Elevi din clasele a XI-a de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Suceava au luat parte marți la un spectacol de teatru pe tema implicării civice în comunitate, într-un proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu trupa Social Act Theatre (SAT) din Galaţi. Aproximativ 60 de elevi, împreună cu profesoarele lor, au fost practic parte dintr-un spectacol de teatru pus în scenă de actorii din Galați. Reprezentația „Act like school” a avut loc într-o sală de clasă, în care elevii au intrat unul câte unul, după o prealabilă verificare corporală de tipul celor din aeroporturi, efectuată de două personaje îmbrăcate în combinezoane argintii și cu măști de gaze pe față. Într-o atmosferă dominată de fum, adolescenții au fost invitați să ia loc pe scaunele așezate în mijlocul clasei, după care zona spectatorilor a fost înconjurată cu bandă de delimitare a zonelor de carantină.
Replicile personajelor vin direct din lumea adolescenților, atitudinea, zâmbetele și comentariile elevilor participanți la spectacol arătând că s-au regăsit în spectacolul jucat pentru și împreună cu ei.
Întrebările tăcute ale elevilor, rostite cu voce tare de personajele din scenă
Directorul de programe al CJI, Cristina Lupu, a declarat că „Act like school” este un spectacol special creat pentru a reflecta preocupările, neliniştile şi aşteptările adolescenţilor și are la bază răspunsurile date de tineri la un chestionar aplicat extensiv în oraşele în care se derulează proiectul.
„Replicile personajelor pleacă de la răspunsurile elevilor. Uneori aceştia îşi vor auzi propriile cuvinte. Vocea personajelor este vocea lor - sinceră, îngrijorată, uneori pesimistă, uneori rebelă. Personajele - ca şi elevii - vorbesc despre cum este să te simţi prea mic pentru problemele din jurul tău, despre aparenta neputinţă de a schimba lucrurile, despre presiunile pe care părinţii, colegii, societatea le pun adeseori pe umerii tinerilor. Piesa noastră pune <cu voce tare> întrebări pe care tinerii şi le pun în tăcere. În dezbaterile care urmează reprezentaţiilor, vom aduce răspunsuri la ele - sau, mai bine zis, îi vom ajuta pe tineri să le găsească singuri", a arătat Cristina Lupu.
Proiectul de teatru social derulat de CJI și trupa de teatru din Galați promovează participarea civică în rândul tinerilor şi îşi propune dezvoltarea unui instrument atractiv pentru activităţile extra-curriculare ale elevilor de liceu.