Relocarea depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş nu depinde de autorităţile sucevene şi nici de Guvernul de la Bucureşti. Înfiinţarea a două depozite de deşeuri ecologice în judeţul Suceava, unul în zona de şes şi unul în zona de munte, a fost stabilită prin acordul de mediu, în anul 2004, în cadrul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană, capitolul 31 ”Mediu”. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, că în urma acestui acord CJ Suceava a promovat, în anul 2007, proiectul de management integrat al deşeurilor (SMID). Locaţiile identificate în anul 2009 au fost Moara şi Pojorâta, unde au fost puse la dispoziţia proiectului suprafeţele necesare. La Mestecăniş este vorba despre o suprafaţă de circa 9 hectare de păşune alpină.
”În 2009 s-a obţinut avizul integrat de mediu, în baza căruia s-a executat studiul de fezabilitate şi s-a început execuţia proiectului integrat, care presupune închiderea gropilor de deşeuri neconforme existente, situate pe cursurile de apă, în zona Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Fălticeni”, a declarat Nechifor.
Valoarea proiectului: 51,761 de milioane de euro
Proiectul este finanţat din fonduri europene şi până la această dată este executat în proporţie de 50%. În luna octombrie a acestui an trebuie să fie finalizat. Preşedintele Nechifor a afirmat că amplasarea pe Mestecăniş ”nu este cea mai fericită”, dar probabil în 2009 s-a luat în calcul existenţa drumului de acces şi amplasarea centrală faţă de localităţile din zona de munte emitente de deşeuri.
”În 2012, proiectul era deja demarat, fiind în implementare, asta însemnând că nu mai exista nici o posibilitate de a schimba locaţia din zona de munte”, a arătat Nechifor.
Acesta a spus că, în ultimii ani, a avut mai multe runde de discuţii şi consultări cu ONG-urile de mediu şi că le-a transmis că, dacă va fi identificată o variantă legală din partea Comisiei Europene - care finanţează proiectul - pentru schimbarea locaţiei, administraţia judeţeană nu are nici o problemă în a o pune în practică. În prezent, proiectul are toate avizele necesare şi obligaţia asumată de CJ şi localităţile partenere este de a-l finaliza. Pentru a se asigura că, după ce începe operarea, vor fi respectate toate condiţiile de mediu, Cătălin Nechifor a afirmat că se va face o monitorizare foarte strictă, atât din partea instituţiilor de resort, cât şi din partea ONG-urilor. ”În acest sens, încercăm să integrăm în caietul de sarcini pentru operator o cerinţă privind monitorizarea video în timp real prin camere web, care să poată fi accesate public, şi prin prezentarea zilnică a rezultatelor analizelor de mediu”.
Valoarea totală a proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro, fără TVA.
( 3 iun 2015, 11:11:49
De ce nu mutati groapa de gunoi la Vadul Moldovei, nu de alta, dar acolo drumul e mult mai accesibil......si a doua la mana.....gunoi la gunoi sa traga, ca doar de acolo va trageti si nu din Vatra Dornei, cum aveti scris in profilul de Facebook.....Pana si la locul nasterii mintiti.....Huuuuuuooooooooooo