Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a criticat Guvernul condus de liderul PSD Victor Ponta pentru că a uitat complet de Gara Iţcani, clădire declarată monument istoric. Gheorghe Flutur a declarat ieri că, alături de alte investiţii din judeţul Suceava, această gară monument a fost inclusă de PSD „în lunga Listă a monumentelor neglijenței, indiferenţei şi neputinţei Guvernului”.
Într-o interpelare adresată Guvernului, Gheorghe Flutur explică faptul că această gară este un monument de arhitectură, fiind înscrisă în lista monumentelor istorice, sub numele Gara Suceava Nord-Iţcani, unde apare ca fiind datată din anul 1876. El a subliniat că, din păcate, în ultimii ani, Gara Ițcani a ajuns într-o avansată stare de degradare, devenind o clădire insalubră și periculoasă atât pentru călători cât și pentru angajați, cu o imagine dezolantă, care nu este permisă pentru o clădire de patrimoniu. „Ploile și vântul puternic au smuls bucăți din acoperiș, însă de aproape trei ani nimeni nu a intervenit eficient, iar apa se infiltrează în pereţi; ca urmare a apărut igrasia și cade tencuiala la interior și de pe zidurile exterioare. Sala de aşteptare, ca și majoritatea spaţiilor interioare, este în stare avansată de degradare. Spațiile dezafectate au fost invadate de gunoaie și de câini vagabonzi, geamurile au început să fie sparte. Peronul a ajuns, de asemenea, într-o stare deplorabilă. Situaţia Gării Suceava Nord reprezintă o dramă și pentru cele 20 de familii de ceferişti care locuiesc la etajele superioare ale imobilului şi care au fost somaţi să îl părăsească fără a li se oferi o alternativă”, a explicat liderul PNL Suceava.
Flutur consideră că tot ce s-a realizat în legătură cu reabilitarea Gării Ițcani „este mai degrabă o palmă dată Sucevei”
Gheorghe Flutur a spus că vrea să tragă un semnal de alarmă extrem de serios cu privire la starea deplorabilă în care se găseşte Gara Ițcani, transmiţând Guvernului că insistă asupra necesității restaurării clădirii monument prin lucrări ample de reparaţii și consolidare la exteriorul şi interiorul gării, inclusiv reabilitarea peronului.
„Am sesizat în repetate rânduri starea clădirii, iar împreună cu deputaţii PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu și Ioan Balan am solicitat alocare de fonduri, inclusiv prin depunerea unui Amendament la Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015 pentru reabilitarea clădirii Gării Iţcani. Situaţia este foarte gravă, iar starea dezastruoasă a Gării Ițcani este consecința neglijenței, indiferenţei şi neputinţei celor obligați să o întrețină”, a precizat preşedintele PNL Suceava.
El a arătat că soluţia pentru această gară este realizarea investiţiilor în infrastructura clădirii, în baza unui proiect coerent de refacere. Flutur a declarată că, din păcate, tot ce s-a realizat în legătură cu reabilitarea Gării Ițcani „este mai degrabă o palmă dată Sucevei”. El a amintit că în luna noiembrie 2014, în plină iarnă, câţiva muncitori au fost văzuţi pe peronul gării, aceştia spunând că vor să înceapă pregătirile pentru refacerea acestuia. „Evident că totul a fost abandonat în câteva zile din cauza frigului și a ninsorii. Practic nu s-a mişcat mai nimic în zonă, nu a fost ridicată nici o schelă, semn că nu s-a făcut nici măcar organizarea de şantier”, a mai spus Gheorghe Flutur.
El a solicitat Guvernului să precizeze clar în ce stadiu se află “discuţiile” privind realizarea lucrărilor de reparaţii capitale la Gara Iţcani, dacă există fonduri alocate în acest sens şi dacă a fost stabilit un grafic de lucrări. Flutur a mai solicitat Guvernului PSD să dea dovadă de responsabilitate maximă în ceea ce privește administrarea clădirilor de patrimoniu, adăugând că aşteaptă precizări concrete privind situația documentelor și avizelor necesare obținerii unei autorizații de construire fără de care nu se pot face lucrări la clădirea Gării Ițcani, în condiţiile în care clădirea este inclusă în Lista monumentelor istorice.
( 3 iun 2015, 14:23:54