Numeroase efective de poliţie au participat, alături de silvicultori, timp de trei zile, în intervalul 27 - 29 mai, la o amplă acţiune de control pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, fiind constatate foarte multe nereguli, concretizate în peste 120 de amenzi şi 18 dosare penale, din care 16 pentru nereguli de ordin silvic. Controlul s-a bazat pe date şi informaţii deţinute de Serviciul de Ordine Publică al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. În acţiune au fost angrenaţi poliţişti de la subunităţile din judeţ şi specialişti silvici ai Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava.
După cum a precizat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, s-au efectuat 42 de controale în fond forestier, 27 la instalaţii de debitat material lemnos, iar 233 de autovehicule care transportau material lemnos au fost verificate în trafic.
Aşa cum era de aşteptat, s-au constatat numeroase nereguli. Din cele 16 infracţiuni legate de mediul silvic, patru au fost tăieri ilegale de arbori şi 3 furturi de arbori. De asemenea, s-au constat şase infracţiuni de uz de fals, legate de documente de transport lemn, o infracţiune de fals material în înscrisuri oficiale, dar şi două infracţiuni de păşunat ilegal în fondul forestier.
Din cele 123 de amenzi aplicate, 21 au fost la Legea 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aceste amenzi au fost în majoritate pentru transporturi de lemn fără documente de provenienţă.
Cele mai importante nereguli constatate în cadrul controlului
O parte din dosarele penale întocmite cu ocazia acestui control au fost pentru tăieri importante din fondul forestier.
De exemplu, la Moldoviţa, au fost prinşi doi localnici care s-au deplasat pe raza ocolului silvic din localitate şi au tăiat ilegal 30 de arbori, specia molid.
Într-un alt caz, poliţiştii din cadrul Biroului de combatere a delictelor silvice au depistat pe DJ 209A, pe raza satului Găineşti, comuna Slatina, cinci autoutilitare care transportau material lemnos fără documente legale. Din anchetă a rezultat că materialul lemnos era comercializat de o societate din judeţul Timiş, cu punct de lucru în satul Găineşti, comuna Slatina.
Cel mai grav caz de tăiere ilegală a fost constatat însă în cantonul silvic Valea Fierului, pe raza comunei Iacobeni. Aici s-a constatat că de pe o parcelă au fost tăiaţi ilegal 47 de arbori specia molid, cu un volum de circa 52 mc şi cu o valoare estimată de 7.000 de lei. Ulterior s-a stabilit că arborii au fost puşi la pământ de cinci muncitori care au fost tocmiţi de un administrator de firmă din Iacobeni care nu avea încheiat un contract de prestări servicii pentru exploatarea masei lemnoase de pe acea parcelă, care nu era marcată pentru tăiere.
( 2 iun 2015, 13:16:27