Decizia Consiliului Local Suceava de a nu aproba contractul de asociere cu Proanimals Tina, pentru gestionarea adăpostului de animale din lunca Sucevei, a provocat stupoare în rândul partenerilor germani cu care municipalitatea colaborează de aproape trei ani. După lungi negocieri, în cadrul cărora a fost întocmit modelul de contract de asociere, acesta a fost respins cu opt voturi "pentru" şi 13 abţineri, fără nici o motivaţie a votului negativ din partea majorităţii din Consiliul Local.
„Mă simt frustrat de votul dat de Consiliul Local, după câte eforturi s-au depus aici, la Suceava, de către voluntarii germani, după investiţiile făcute şi munca prestată în timpul nostru liber pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale câinilor din adăpost. Acest contract venea cu o soluţie pentru problema câinilor la Suceava, prin sterilizări masive şi un control strict al câinilor şi proprietarilor acestora, să eliminăm fenomenul abandonării acestora pe străzile oraşului”, a spus Ralf Trautmann, reprezentantul Asociaţiei Proanimals Tina.
Acesta a spus că deşi este profund dezamăgit de cele întâmplate, nu va abandona cei peste 1.500 de câini din adăpost, al căror număr creşte cu 250 de la o lună la alta, ca urmare a campaniei de prindere a acestora de pe străzi, ci va continua să îi îngrijească, dar implicarea asociaţiei va fi mai mică.
„Vom continua să îngrijim câinii din adăpost, să îi sterilizăm şi să îi tratăm, dar nu vom mai investi deloc acolo şi nu vom continua campaniile de sterilizări gratuite pentru câinii cu sau fără stăpân, organizate pentru a veni în sprijinul populaţiei. Vara aceasta trebuiau să înceapă campanii masive de sterilizare, inclusiv în localităţile limitrofe, dar, fără acest contract, pe cinci ani, să avem o strategie pe termen lung, nu mai facem nimic”, a declarat Ralf Trautmann, care venise special din Germania pentru a fi prezent la şedinţa de Consiliu Local de joi.
Acesta intenţionează să readucă în faţa Consiliului Local contractul de asociere, prin care Proanimals se obligă să asigure finanţări de aproximativ 10.000 de euro lunar, din donaţiile primite de la iubitorii de animale de peste hotare, şi să facă anual câte 500 de adopţii internaţionale. Contribuţia municipalităţii sucevene, conform contractului, este estimată la aproape 40.000 de euro anual, în principal pentru hrana câinilor, medicamente şi plata utilităţilor.
Personalul de la adăpostul de câini, 11 salariaţi, este plătit de Proanimals, care a adus acolo trei medici veterinari.
„Ce s-a întâmplat în CL a fost un şoc şi o pată neagră pentru municipiul Suceava, care a dat cu piciorul unui parteneriat public privat – un semnal de alarmă pentru orice investitor. Este un mare semn de întrebare asupra acestei decizii, care pare una politică, nu administrativă. Sper din suflet că se vor răzgândi”, a spus Claudiu Dumitriu, preşedintele Federaţiei Naţionale de Protecţie a Animalelor, care s-a implicat în realizarea acestui proiect la Suceava, dar e pregătit oricând să atace pe toate căile legale decizia CL.
Acesta a spus că în spatele deciziei surprinzătoare a Consiliului Local ar putea exista interese economice care să favorizeze o anumită firmă, care să preia gestiunea adăpostului şi care să facă profit din banii ce vor fi alocaţi de la bugetul local pentru îngrijirea animalelor, caz în care va porni o adevărată luptă cu autoritatea locală.
(30 mai 2015, 12:43:34