sâmbătă, 30 mai 2015 - Anul XX, nr. 123 (5935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce se întâmplă?

Acelaşi caz, două soluţii total diferite în dosarul indivizilor acuzaţi de contrabandă cu ţigări în zona Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizii total opuse ale unui complet de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Suceava într-un dosar care priveşte infracţiuni de contrabandă cu ţigări aduse din Ucraina. După ce la finele lunii aprilie doi suspecţi au fost puşi în libertate, ieri, acelaşi judecător a decis menţinerea unui alt individ, arestat iniţial în lipsă, şi prins acum câteva zile în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Dacă Vasilică Şuleap, din Siret, şi Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni - Botoşani, au plecat acasă fără nici o interdicţie, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Dumitru Lăcustă, bărbat cu cetăţenie dublă, româno-ucraineană. Mandatul de arestare emis de Tribunalul Suceava fost confirmat la Curtea de Apel Suceava, astfel încât Dumitru Lăcustă va sta după gratii timp de 30 de zile.

Cele două decizii, cea din aprilie şi cea de ieri, par destul de ciudate, şi asta având în vedere că toate cele trei persoane au fost indicate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, drept participante activ la infracţiuni de contrabandă cu ţigări.

 

Judecător: „Nu sunt probe că Şuleap Vasilică a cumpărat ţigări de contrabandă”

Judecătorul de drepturi şi libertăţi care i-a pus în libertate pe Şuleap şi Sofronie a arătat în motivarea deciziei că DNA îl acuză pe Vasilică Şuleap că a efectuat acte de preluare, depozitare şi vânzare a ţigărilor de contrabandă, „fără a se indica în concret în ce constă activitatea acestuia şi probele care demonstrează implicarea în această activitate”.

„Examinând probatoriul administrat în cauză, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că la data de 19 martie 2015 inculpatul Şuleap Vasilică s-a întâlnit şi a discutat cu suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan aproximativ un minut în faţa bisericii catolice din localitatea Siret. La data de 26 martie 2015, între inculpat şi suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan au avut loc două convorbiri telefonice la ora 17.48 şi la ora 20.51 la care s-a făcut referire în referatul cu propunerea de arestare preventivă care nu conţin aspecte relevante care să demonstreze activitatea infracţională constând în cumpărarea de ţigări. Deşi se reţine că în aceeaşi zi Şuleap Vasilică a cumpărat cantitatea de ţigări introdusă în ţară de către liderul grupului  Nymyzhan Vitaliy Ivan, nu rezultă din nici o probă acest aspect”, se arată în motivarea Curţii de Apel Suceava.

 

Uite grupul, nu e grupul infracţional organizat

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la această instanţă a arătat că nu sunt elemente şi probe care să demonstreze existenţa unui grup infracţional organizat din care să facă parte Nymyzhan Vitaliy Ivan, Dumitru Lăcustă, Ilie Chebac, zis „Nicu”, Dumitru Daniel Sofronie şi Vasilică Şuleap.

„Faptele constând în aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni precum contrabandă de ţigări, în condiţiile în care sub aspectul comiterii acestei din urmă infracţiuni nu s-au produs suficiente dovezi până la acest moment procesual, apreciem că probatoriul pus la dispoziţie până în prezent nu relevă existenţa unor indicii temeinice de săvârşire a faptelor pentru care inculpaţii sunt cercetaţi”, se mai arată în motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Suceava.

Practic această decizie este cumva în contradicţie cu mandatul de arestare confirmat de acelaşi complet de judecată în cazul lui Dumitru Lăcustă, care va sta după gratii pentru comiterea infracţiunilor de „contrabandă” şi „constituire de grup infracţional organizat”. Ori, pentru a fi îndeplinită condiţia existenţei unui grup infracţional organizat este nevoie de minimum trei persoane. Urmând aceleaşi argumente logice din motivare, de vreme ce pentru Sofronie şi Şuleap nu sunt probe suficiente care să ducă la concluzia că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, iar Chebac nu apare în referat, ar mai rămâne în discuţie doar Nymyzhan Vitaliy Ivan. Chiar şi aşa, o simplă adunare arată că Nymyzhan şi Lăcustă sunt doar doi la număr, nicidecum trei pentru a se îndeplini condiţia existenţei grupului infracţional organizat. Ce-i drept, este posibil ca judecătorul să fi observat alte elemente la care noi, ziariştii, nu am putut avea acces.

 

Microbuz cu 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă

Potrivit procurorilor DNA Suceava, ucraineanul Vitalii Ivan Nymyzhan este cunoscut ca traficant de ţigări încă din perioada 2008-2009, când şi-a format relaţii la puncte vamale de trecere a frontierei cu Ucraina. Aceste relaţii îl vizează în principal pe Nelu Fediuc, care în acest caz nu are nici o calitate, nici măcar de suspect.

Ancheta DNA vizează fapte comise în perioada 2013 - 2015 şi se opreşte la două infracţiuni de dare de mită din luna martie a acestui an, plus un flagrant organizat pe 21 aprilie. Capul grupării i-a oferit câte 2.000 de euro unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret pentru a i se facilita tranzitarea ilegală, prin punctul de trecere, a 19 baxuri de ţigări din Ucraina. Ţigările erau ascunse în locaşuri disimulate, în maşini, conform unor înţelegeri anterioare.

Tentativele de mituire au fost însă raportate la DNA, iar în dimineaţa zilei de 21 aprilie 2015 a fost organizat un flagrant pentru depistarea transportului de contrabandă. În acea zi, Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul unei maşini înmatriculate în Botoşani, în timp ce se deplasa pe E 85, la intrarea în Siret dinspre Vamă, în calitate de antemergător al unui al doilea autoturism, condus de un anume Vasile Constantin Bambuc, cetăţean româno-ucrainean, care transporta, în locaşurile ascunse ale maşinii,  peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă şi 58 de sticle de whisky.

 

Discuţii în trei între persoanele suspecte de contrabandă cu ţigări

Înaintea flagrantului din dimineaţa de 21 aprilie, Daniel Dumitru Sofronie s-a întâlnit şi a discutat de mai multe ori atât cu fostul coleg de celulă Vasilică Şuleap, cât şi cu Ivan Vitaly Nymyzhan.

Sofronie şi Nymyzhan s-au plimbat prin municipiul Suceava, la un centru comercial, iar ulterior s-au îndreptat spre Siret, unde l-au întâlnit pe Şuleap, având mai multe discuţii.

În noaptea de 20 spre 21 aprilie, ucraineanul l-a contactat telefonic pe Daniel Sofronie şi i-a transmis informații despre ora când va intra mașina cu țigări în Vama Siret, indicând drept 4.00 ora cea mai probabilă pentru această activitate.  

În dimineaţa în care microbuzul cu cele 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă a intrat pe teritoriul României, Daniel Sofronie a fost prins de jandarmi şi procurorii DNA în timp ce îndeplinea rolul de antemergător. Practic, Sofronie avea ca „sarcină de serviciu” să ducă în siguranţă ţigările la depozitul din Siret, de unde erau mai apoi distribuite spre locurile de comercializare.

 

De ce a încercat Şuleap să se facă nevăzut?

Nici Vasilică Şuleap nu este un personaj necunoscut pentru cei care se ocupă cu activitatea de comerţ cu ţigări de contrabandă. Potrivit procurorilor DNA Suceava, acesta era de fapt beneficiarul celor 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

Noaptea de 20 spre 21 aprilie a fost una albă pentru bărbatul din Siret. În dimineaţa zilei în care s-a organizat flagrantul, Şuleap se afla în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Siret. A ajuns acolo după ce a observat mai multe maşini de jandarmi, ceea ce i-a dat de gândit.

Pentru că prezenţa acestor maşini i-a creat insomnii, bărbatul a decis să-şi bea cafeaua la benzinăria Petrom, situată la doi paşi de frontiera româno-ucraineană.

A observat imediat că treaba se îngroaşă, iar când şi-a dat seama că percheziţiile domiciliare îl vizează şi pe el a încercat să dea bir cu fugiţii. În acest sens a împrumutat maşina unui prieten şi după alte câteva ture prin zona „de conflict” a plecat din Siret. Cum devenise evident că Vasilică Şuleap nu va veni acasă de bună-voie, pe numele său a fost emis un mandat de punere în executare şi a fost dat în consemn la frontiere. A fost prins de poliţiştii de frontieră după câteva ore bune şi astfel a putut ajunge în faţa procurorilor la audieri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acelaşi caz, două soluţii total diferite în dosarul indivizilor acuzaţi de contrabandă cu ţigări în zona Siret.
 Vizualizări articol: 3074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Acelaşi caz, două soluţii total diferite în dosarul indivizilor acuzaţi de contrabandă cu ţigări în zona Siret5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei