Directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Iluţă Cocriş, a declarat în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural că nefinalizarea gropii ecologice de gunoi de pe Mestecăniş, în comuna Pojorâta, ar genera o criză extrem de gravă în privinţa gestionării deşeurilor în judeţ. Iluţă Cocriş a amintit că prin proiectul european Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), în judeţul Suceava se construiesc două gropi de deşeuri ecologice, una la Moara şi una pe pasul Mestecăniş. Iluţă Cocriş a precizat că în ultimul timp au apărut discuţii cu privire la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, însă acestea nu ar avea fundament. El a explicat că doar 15% din deşeurile colectate în judeţul Suceava vor fi transportate la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, aceasta fiind destinată oraşelor Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi comunelor din zona de munte, iar diferenţa de 85% va ajunge la groapa de la Moara.
„În perioada 2008 – 2010, când s-au demarat procedurile de eliberare a acordului de mediu, au fost respectate toate procedurile. Au fost făcute toate dezbaterile publice, atât la Pojorâta, cât şi la Consiliul Judeţean, şi nu s-au înregistrat nici un fel de obiecţii la momentul acela. Acum, când au început lucrările, au apărut fel de fel de apicultori de ăştia amatori care îşi umflă muşchii, şi vă spun că în mod inutil”, a spus adjunctul APM Suceava. El a arătat că proiectul SMID a fost bine fundamentat şi avizat în mod legal, amintind şi de faptul că într-o primă instanţă, Tribunalul Bacău a respins acţiunea unor asociaţii civice şi ecologice cu privire la sistarea şi suspendarea construcţiei gropii de gunoi de pe Mestecăniş.
„Dacă, cumva, prin reducere la absurd, s-ar opri sau s-ar scoate acest depozit, există riscul să se blocheze tot sistemul, pentru că Uniunea Europeană finanţează proiectul integral. Şi este posibil să fie retrasă întreaga finanţare, în condiţiile în care s-a cheltuit destul de mult din totalul proiectului de 60 de milioane de euro şi o să vedem atunci de unde scoate judeţul banii pe care i-a folosit până acum”, a mai declarat Iluţă Cocriş. El a subliniat că terenul pe care se construieşte depozitul de pe Mestecăniş nu este un sit Natura 2000.
Directorul adjunct al APM Suceava a atras atenţia că nefinalizarea acestei gropi ecologice ar crea probleme din punctul de vedere al colectării deşeurilor în judeţ. Cocriş a spus că judeţul Suceava se află acum într-un început de criză a deşeurilor.
„Dacă s-ar opri construcţia acestui depozit, atunci chiar intrăm într-o criză gravă, iar consecinţele vor fi inimaginabile. În condiţiile în care acum avem doar depozite temporare, vom ajunge în situaţia în care nu vom mai avea soluţii legale să transportăm şi să depozităm deşeurile. Le vom lăsa şi închipuiţi-vă ce ar însemna să nu se ridice deşeurile din municipii sau oraşe o săptămână sau o lună. Ce am face atunci? Dăm în alte lucruri, dăm în nişte epidemii şi în alte probleme”, a avertizat Iluţă Cocriş.
El a explicat că la noile depozite ecologice vor fi transportate doar deşeuri biodegradabile, întregul sistem fiind conceput pentru a asigura o colectare selectivă a gunoaielor.
Cele două gropi ecologice ar trebui să devină funcționale până la sfârșitul acestui an.
(29 mai 2015, 12:17:10