Clasele de muzică, arhitectură sau arte plastice ale Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava s-au dovedit a fi la mare căutare printre viitorii boboci de liceu, zeci de elevi de clasa a VIII-a înscriindu-se pentru a susţine probele vocaţionale, obligatorii pentru a putea studia, din toamnă, la aceste specializări.
Cea mai mare adresabilitate s-a înregistrat la secţiile de Muzică şi Arte plastice, câte 50 de elevi optând pentru aceste clase.
Nici secţia de Arhitectură nu a dus lipsă de candidaţi, 43 de tineri alegând această specializare. Aceştia îşi dau concursul în această săptămână, miza fiind ocuparea celor 28 de locuri diponibile în fiecare clasă.
Directoarea instituţiei, prof. Alexandra Bejinaru, a declarat: „Nu am mai înregistrat în ultimii zece ani un asemenea grad de solicitare la secţiile vocaţionale. Cât priveşte şcolile de unde provin candidaţii, se păstrează un nucleu de elevi format în Colegiul de Artă, în clasele gimnaziale, dar există şi mulţi copii din afara sistemului vocaţional care s-au înscris pentru a susţine probele de admitere”, a precizat şefa unităţii.
Pentru probele desfăşurate în această săptămână, elevii au fost pregătiţi gratuit, timp de mai multe săptămâni, de profesori ai colegiului. Aceştia au organizat sesiuni de pregătire în zilele de sâmbătă.
Mai mult de atât, directoarea colegiului a explicat că afluxul de candidaţi se datorează şi organizării Târgului Liceelor înainte de susţinerea acestor probe de admitere.
„Un argument care explică numărul mare de înscrieri este faptul că anul acesta Târgul Liceelor s-a desfăşurat înainte de data susţinerii acestor probe de aptitudini, în cadrul evenimentului fiind promovată oferta colegiului nostru în rândul elevilor de clasa a VIII-a. În ceilalţi ani, acest eveniment se desfăşura după aceste probe, ceea ce nu ne avantaja deloc”, a completat Alexandra Bejinaru.
Elevii susţin câte două, chiar trei probe pentru a-şi dovedi talentul
Pentru admiterea la profilul Artistic - Arte Plastice, candidaţii susţin două probe practice – proba de percepţie vizuală/desen după natură şi cea de creativitate, fiecare de câte cinci ore.
Profilul Artistic – Muzică are două secţii, instrumentală şi teoretică, aspiranţii trebuind să susţină câte trei probe. La secţiunea instrumentală, cei mai mulţi înscrişi sunt pentru clarinet.
Directorul adjunct al colegiului, prof. Florin Ungureanu, a explicat că pentru fiecare candidat se va calcula o medie a notelor de la probele vocaţionale. Primii 28 de elevi sunt declaraţi admişi, aceştia trebuind să susţină şi să promoveze ulterior evaluarea naţională.
Peste 600 de candidaţi pentru admiterea la clasele cu predare bilingvă
Concurenţă ridicată s-a înregistrat şi pentru clasele cu predare bilingvă ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. 435 de elevi au optat pentru clasele de bilingv engleză, 119 pentru bilingv germană şi 80 pentru bilingv franceză.
Pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea educator-învăţător de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, s-au înscris 101 elevi pe 28 de locuri. Aceştia sunt testaţi la educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică şi vor susţine şi un interviu.
Pentru clasele cu profil sportiv (fotbal, handbal, volei, rugbi, atletism şi lupte) ale Liceului cu Program Sportiv Suceava au optat 135 de elevi de clasa a VIII-a, aceştia susţinând probe de departajare.
Totodată, 19 elevi de clasa a VIII-a vor susţine examen de admitere pentru clasa de teologie din cadrul Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava.