Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2015 - Anul XX, nr. 120 (5932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Pentru odihna sufletelor

Osemintele dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” au fost reînhumate într-un mormânt comun, care va fi marcat cu un kacikar adus din Armenia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Osemintele omeneşti dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” au fost reînhumate ieri într-un mormânt comun, care va fi marcat cu un kacikar (cruce de piatră specifică armenească) adus din Armenia.

 

Slujba de reînhumare a fost oficiată de PS Datev Hagopian, pr. vicar Kricor Holca şi pr. paroh Torkom Mandalian

Slujba de reînhumare pentru odihna sufletelor celor care au fost deranjaţi din locurile de veci de lucrările efectuate în cadrul proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava> a fost oficiată de PS Datev Hagopian, Episcopul Eparhiei Armene din România, pr. vicar Kricor Holca şi pr. paroh al Bisericii Armene din Suceava, Torkom Mandalian.

La slujba care a avut loc atât în Biserica armenească „Sf. Simion” (monument restaurat structural şi exterior în urmă cu câţiva ani, dar cu interiorul aflat în lucru), cât şi în aer liber, pe platoul pe care s-au săpat gropile în care au fost reînhumate osemintele, au asistat membri ai comunităţii armene sucevene, în frunte cu dr. Ioan Foit, preşedintele Uniunii Armenilor din România - Filiala Suceava, reprezentanţi ai Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion” împreună cu pr. paroh Constantin Ciupu, proiectanţi şi constructori care realizează lucrările circumscrise proiectului.

 

„Morminte comune armene” pentru adăpostirea osemintelor dezgropate din incinta cimitirului

Cu o zi în urmă, Preasfinţia Sa Datev Hagopian, Episcopul Eparhiei Armene din România, care a venit la Suceava însoţit de pr. vicar Kricor Holca, s-a întâlnit cu responsabilii implicaţi în derularea proiectului şi, în urma discuţiilor purtate, s-a stabilit locul reînhumării, o serie de modificări ale proiectului, precum şi cum va fi realizat monumentul care va marca locul în care se vor depune osemintele.

Printr-un protocol încheiat la această întâlnire de lucru, care a avut loc la sediul firmei Regional Consulting - proiectantul lucrărilor, s-a convenit asupra reevaluării obligaţiilor reciproce, care vizează realizarea în două etape a unei construcţii intitulate „Morminte comune armene” pentru adăpostirea osemintelor dezgropate din incinta cimitirului.

Prima etapă necesară reînhumării care s-a efectuat ieri prevedea realizarea a trei şanţuri (gropi) pentru depunerea osemintelor (două gropi în care au fost depuşi sacii cu osemintele găsite până acum şi o groapă - rezervă pentru reînhumarea osemintelor care ar mai putea fi scoase la iveală până la finalizarea lucrărilor).

 

PS Datev Hagopian: „A-ţi aminti trecutul înseamnă să-ţi croieşti drum spre viitor!”

Etapa următoare prevede realizarea unui postament pentru amplasarea unui kacikar (cruce specific armenească, cioplită din piatră, cu înălţimea de 190 cm şi lăţimea de 80 cm), care va fi adus din Armenia (în limita sumei de 5.000 de dolari şi care, la propunerea pr. Constantin Ciupu, va fi „o donaţie de la credincioşii români şi armeni”).

Protocolul prevede ca la extremitatea celor patru braţe simbolice ale mormântului comun să se realizeze nişte locaşuri (ventilate şi luminate electric) în care, pe un pat de pietriş, vor fi depuse patru schelete omeneşti, care vor fi vizibile întrucât vor fi acoperite cu sticlă.

Potrivit ritualului de reînhumare, înainte de a fi introduse în mormântul comun, osemintele au fost stropite cu vin roşu, iar în sacii în care se aflau acestea s-a presărat pământ.

PS Datev Hagopian a vorbit apoi despre „respectul pe care trebuie să-l acordăm celor adormiţi”, subliniind faptul că „acele naţiuni care nu-şi aduc aminte de răposaţii lor nu pot avea loc în istorie”.

„A-ţi aminti trecutul - a încheiat Episcopul Eparhiei Armene din România - înseamnă să-ţi croieşti drum spre viitor!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Osemintele dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” au fost reînhumate într-un mormânt comun, care va fi marcat cu un kacikar adus din Armenia.
 Vizualizări articol: 1900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Osemintele dezgropate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” au fost reînhumate într-un mormânt comun, care va fi marcat cu un kacikar adus din Armenia5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă țărănească Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o... Citeşte