BCReste pe punctul de a se alege cu o plângere penală după ce un sucevean care a contractat un credit de la această unitate reclamă că funcţionarii bancari refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească veche de patru luni. Înainte de a se adresa poliţiei şi parchetului, Gabriel Mîndrescu a depuse o plângere la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului în care a explicat amănunţit care îi sunt nemulţumirile.
“Menţionez cu stupoare că eu am executat deja BCR pe comisionul de administrare în baza unei hotărâri judecătoreşti, prin Biroul Executor Sarmis Câmpulungeanu, şi cu toate acestea BCR încă nu a eliminat comisionul de administrare din contract, acestea după patru luni de la decizia Curţii de Apel Bucureşti. După cum se ştie, comisionul de administrare fiind încă parte din contract şi din rata lunară, apare ca sumă restantă ce atrage dobânzi şi penalităţi. Având în vedere istoricul relaţiei cu BCR şi acţiunile precedente în justiţie care toate mi-au fost favorabile mă simt îndreptăţit să cred că acest aspect este de acum de latură penală”, a declarat Gabriel Mîndrescu.
Suceveanul reclamă că nu este pentru prima dată când BCR ignoră decizii ale instanţelor de judecată. În acest sens, Mîndrescu a amintit despre un proces pe care BCR l-a pierdut ca urmare a unor decizii ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului dintr-un dosar înregistrat la Tribunalul Suceava în cursul anului 2010.
“Este vădit că tot ceea ce se petrece este cu rea-intenţie Probabil că cei de la BCR nu recunosc autoritatea de lucru judecat de la o instanţă românească, ceea ce este extrem de grav. Nu-mi rămâne decât să depun plângere penală şi o serie de oameni să răspundă”, a mai arătat Gabriel Mîndrescu.
Procesul câştigat de Mîndrescu s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti
Procesul câştigat de Gabriel Mîndrescu s-a derulat la Curtea de Apel Bucureşti, iar instanţa de aici, cu 2 voturi la 1, a declarat abuzive mai multe clauze din contractele unor clienţi.
„În 2010 am început demersuri la Bucureşti cu un grup mare de clienţi BCR, cu avocatul Piperea, care au constatat ca deşi Euriborul scădea, ratele raportate la Euribor creşteau după primul an de dobândă fixă. Prin decizia recentă a Curţii de Apel Bucureşti, din 28 ianuarie 2015, contractul de credit al BCR de nevoi personale cu ipotecă a fost practic desfiinţat din punct de vedere legal şi al diferitelor comisioane abuzive”, a declarat Gabriel Mîndrescu.
Instanţa a constatat caracterul abuziv al clauzei contractuale din contractele reclamanţilor care prevăd perceperea unui comision de acordare a creditului, în măsura în care este dublat de comisionul de analiză.
„Obligă pârâta - reclamantă să emită noi grafice de rambursare conforme cu noua formă a contractelor de credit dată de constatarea nulităţii absolute a clauzei contractuale care prevede perceperea unui comision de acordare a creditului. Obligă pârâta - reclamantă să restituie reclamanţilor - pârâţi de mai sus sumele plătite în baza clauzei contractuale care prevede perceperea unui comision de acordare a creditului”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Judecătorii au păstrat şi soluţia de la Tribunalul Bucureşti, prin care s-a constatat caracterul abuziv al clauzei privind comisionul de urmărire riscuri, dar şi în ceea ce priveşte constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare.
BCRa atacat această soluţie, iar dosarul se află acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se va da un verdict final.
BCR, executată deja silit
În cazul comisionului de administrare perceput abuziv, Gabriel Mîndrescu a reuşit deja să execute silit BCR. Prin intermediul executorului judecătoresc Sarmis Câmpulungeanu, Mîndrescu a recuperat deja suma de 31.000 de lei.
„Decizia instanţelor de judecată şi faptul că BCR a fost deja executată este un exemplu că nici o bancă nu este infailibilă. De altfel, toate acţiunile pe care le-am formulat împotriva acestei bănci mi-au fost favorabile. Legile sunt aceleaşi, inclusiv pentru bănci, iar oamenii trebuie să aibă curaj să-şi ceară drepturile, mai ales că există mai nou şi hotărâri pe plan european care vin în sprijinul clienţilor băncilor”, a arătat Gabriel Mîndrescu.