Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 26 mai 2015 - Anul XX, nr. 119 (5931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Descinderi

Primarul din Ulma, săltat împreună cu interlopi din Fălticeni, într-un dosar cu prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul comunei Ulma, Petru Marocico, şi interlopul din Fălticeni Daniel Blanariu, alias “Blană”, au fost aduşi ieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Suceava, într-un lot de peste 40 de persoane cercetate într-un megadosar de contrabandă, cu prejudiciu estimat în această fază a cercetărilor la peste 3,5 milioane de euro.

Alături de aceştia, a ajuns în faţa anchetatorilor, din informaţiile pe care le deţinem, şi Vasilică Şuleap, din Siret, individul arestat luna trecută la cererea procurorilor DNA şi eliberat câteva zile mai târziu, de Curtea de Apel Suceava, tot într-un dosar de contrabandă în care ar fi fost mituiţi lucrători de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

De asemenea, lista suspecţilor este completată de Mihai Vicovanu şi un anume Costică Guşă, ambii din Fălticeni, primul trimis în judecată luna trecută, într-un alt dosar de contrabandă, dosar cu 37 de inculpaţi, printre care şi aşa-zisul impresar al maneliştilor de top, Paul Iova (53 de ani), alias „Ion Petrişor”, din Bucureşti.

 

56 de percheziţii pe raza judeţului Suceava

Ieri, încă de la ora 6.00 dimineaţa, anchetatorii au făcut nu mai puţin de 70 de percheziţii în acest dosar, percheziţii care au avut loc în nouă judeţe şi în Bucureşti, fiind vizate trei grupări specializate în contrabandă cu ţigarete.

„Sunt efectuate 56 de percheziţii în judeţul Suceava, trei în Covasna, câte două în Harghita, Braşov şi Ilfov şi câte una în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti”, au anunţat anchetatorii, precizând că la acţiune participă şi poliţişti de la   structurile de combatere a criminalităţii organizate din Botoşani, Bacău, Iaşi, Vaslui, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Covasna, Bucureşti, Ilfov, Vrancea şi Ploieşti, dar şi poliţişti de la serviciile pentru acţiuni speciale şi jandarmi.

 

Trei grupări infracţionale, toate constituite în zona Fălticeni

Procurorii DIICOT au transmis ieri că cele trei grupări infracţionale vizate în acest dosar s-au constituit la Fălticeni, dar şi în zona limitrofă, în perioada 2012-2014, „în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, pentru obţinerea de beneficii financiare”.

Liderii grupurilor infracţionale organizate ar fi coordonat achiziţionarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene.

Ţigările erau transferate în diverse spaţii folosite drept depozite, iar ulterior erau căutaţi cumpărători de pe raza judeţelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Aceştia, arată anchetatorii, sprijineau grupul infracţional organizat prin asigurarea pieţei de desfacere a ţigaretelor provenite din contrabandă.

„Transporturile cu ţigarete s-ar fi efectuat între orele 18.00 şi 08.00, fiind folosite drumuri puţin circulate, pentru a putea fi observate cu uşurinţă maşinile organelor de poliţie. Persoanele care asigurau traseul de deplasare ar fi efectuat măsuri de contrafilaj, pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de poliţişti”, susţin investigatorii.

 

Ţigări aduse din Grecia, prin PTF Giurgiu

Procurorii DIICOT mai arată că autoutilitarele folosite la transportul ţigaretelor aveau locaşuri special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor de provenienţă extracomunitară.

Unul dintre grupurile infracţionale organizate, au mai transmis anchetatorii, ar fi desfăşurat activităţi infracţionale şi cu ţigarete de provenienţă comunitară (Grecia).

„Acestea au fost introduse pe teritoriul României prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu”, se precizează în comunicatul DIICOT.

 

Cum se făceau plăţile

Liderii grupărilor infracţionale au câştigat sume importante de bani în urma afacerilor ilegale cu tutun.

Banii erau trimişi fie prin persoanele care transportau ţigările, în momentul livrării, fie prin sisteme de transfer rapid de numerar din cadrul staţiilor de alimentare cu carburanţi. „Apelau pentru trimiterea şi ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul şi destinatarul real al acestor sume de bani”, arată anchetatorii.

 

44 de mandate de aducere

În cursul zilei de ieri, încă de la primele ore ale dimineţii şi inclusiv până spre după-amiază, au fost aduse la audieri zeci de persoane.

În total, au fost mandate de aducere pentru 44 de persoane. O parte dintre ele nu se vor întoarce prea curând la domiciliile lor, era pronosticul dat de investigatori.

„Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 3.500.000 de euro”, susţin poliţiştii şi procurorii care au lucrat în acest dosar. Aceştia au precizat că, pe parcursul cercetărilor, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, al Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. 

 

„Blană” adus direct din penitenciar

Daniel Blanariu este un cunoscut interlop din Fălticeni, el fiind închis în penitenciar în decembrie 2014, după ce a fost condamnat într-un dosar tot al DIICOT Suceava, în care era acuzat că a pus la cale constituirea unui grup infracţional de hoţi şi tâlhari în Germania şi Austria, format din tineri, mulţi dintre ei minori, care erau trimişi în străinătate chipurile să muncească, însă la destinaţie aflau pentru ce au fost trimişi departe de casă: să producă bani din infracţiuni pentru „Blană” . În acelaşi dosar, procurorii vorbeau şi despre acte de violenţă comise de “Blană” şi ai lui, în special diferite modalităţi de şantaj (extorcări, taxe de protecţie şi recuperări).

Condamnat în primă fază, la Tribunal, la şapte ani de închisoare, Daniel Blanariu a primit într-un final patru ani de închisoare. Ieri, acesta a fost adus în faţa anchetatorilor direct din penitenciar.

 

Primarul din Ulma, un fost poliţist de frontieră acuzat de contrabandă

Primarul comunei Ulma, Petru Marocico, este un client mai vechi al poliţiştilor şi al procurorilor DIICOT Suceava, după ce în 2007 şi în 2011 a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, tot în două dosare de contrabandă, fiind acuzat că făcea parte dintr-un grup infracţional organizat.

Prima oară când a fost încătuşat de anchetatori era poliţist de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicov.

Câştigurile frumoase de pe urma afacerii cu tutun ucrainean i-au sucit minţile şi agentului, pe atunci poreclit “Zaridon”, care a trecut de partea cealaltă a taberei, păstrând însă şi uniforma de poliţist de frontieră.

Petru Marocico, susţineau procurorii la vremea respectivă, a făcut mai multe deplasări în Ucraina, unde, cunoscând limba ucraineană, a intrat în legătură cu doi cetăţeni, împreună cu care, începând din anul 2006, a stabilit să pună bazele unei afaceri prospere cu ţigări de contrabandă.

Pentru a putea introduce în ţară ţigări cu timbru ucrainean, Marocico avea nevoie în primul rând de complicitatea unor colegi de-ai săi, dar şi a cel puţin unui vameş, pe care i-a cooptat în afacere.

Mai mult, Marocico, arătau procurorii DIICOT, era omul de legătură cu membrii ucraineni ai grupării, care îi intermediau practic tranzacţiile cu ţigări de cealaltă parte a frontierei de stat.

„Din probatoriul administrat în cauză rezultă fără dubiu că inculpatul Marocico îşi punea la dispoziţie temporar anexele locuinţei proprii (n.r. - situată la aproximativ 100 de metri de PTF Ulma), pentru ascunderea transporturilor ilicite de ţigări efectuate de ceilalţi membri ai grupării”, susţineau anchetatorii, vorbind despre microbuze pline ochi cu ţigări, care treceau neobservate de poliţiştii de frontieră şi vameşii de ambele părţi ale frontierei.

 

Din arest, la primărie

Procurorii DIICOT Suceava mai arătau la vremea respectivă că Petru Marocico a cheltuit în cursul anilor 2006-2007 sume considerabile de bani, cu mult peste veniturile legale realizate din salariile de angajat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

Printre cheltuielile enorme făcute de Marocico, arătau anchetatorii, se număra şi achiziţionarea, la vremea respectivă, a unui autoturism de teren marca Hyundai Santa Fe, pentru care a plătit 27.000 de euro.

Deşi a fost trimis în judecată în primul dosar, cauza a fost retrimisă de judecători unităţii de parchet, după ce s-au constatat unele nereguli în modul de instrumentare a anchetei, dosarul fiind încă printr-un fişet al DIICOT Suceava.

Cum nici în cel de-al doilea dosar nu a ajuns în instanţă, iar Marocico nu avea nici o interdicţie de a candida pentru o funcţie publică, beneficiind de prezumţia de nevinovăţie, fostul poliţist de frontieră a ajuns primarul comunei Ulma.

 

Nouă persoane au primit ordonanţe de reţinere

Aseară, la ora închiderii ediţiei, anchetatorii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore faţă de nouă dintre suspecţi.

În total, în urma percheziţiilor s-au ridicat diverse sume în euro şi lei, aproape 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă, alcool fără documente, 100 de telefoane mobile şi 68 de cartele, un laptop, o tabletă, o puşcă cu aer comprimat şi mai multe documente contabile.

De asemenea, s-au ridicat 13 autoturisme în vederea instituirii sechestrului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Ulma, săltat împreună cu interlopi din Fălticeni, într-un dosar cu prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 9833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.08/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 13 voturi
Primarul din Ulma, săltat împreună cu interlopi din Fălticeni, într-un dosar cu prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro4.1513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   „Din rechizitoriu nu rezultă... trimis de
(26 mai 2015, 11:35:08
... probe care să dovedească infracțiunile de care sunt acuzați inculpații.”

Cam ăsta e stereotipul procedural prin care se fușărește un dosar de mare trafic.
Un BOW de procuror, cu REA-CREDINȚĂ întocmește cu inexplicabilă superficialitate actul de acuzare.
La această mizerie de rechizitoriu, un alt magistrat al melcilor „este nevoit” să retrimită dosarul la unitatea de parchet în vederea refacerii urmăririi sau a rechizitoriului.
Veche poanta. E fumată de mult. Io* am zâs-o cu subiect și predicat la DNA, mai ales cu referință la Bordelul de Unirii 64 și Vespasiana de pe Călărași 12, dară nu m-o băgat nimeni în seamă, nefiind nici primar al Iașului, nici președinte de consiliu județean, nici președinte de ÎCCJ.
2.   Apropo, scorMonitoare, trimis de
(26 mai 2015, 11:40:54
alaltăieri a bubuit presa centrală despre cei doi ani de nejustificată stagnare a dosarului cu butucii mutanți, crescuți pe malul râului Prypiat de la Tcernobyl, de o îșât naibii niște butuci care aveau numai duhan în loc de cilindrul central.
Apoi chiar și cei de la Obiectiv de Suceava au reluat ieri subiectul de presă.
Voi văz că nica.i dont know
Nu-i voie de vorbit despre butucii importați de firma soțului unei judecătoare de la Suceava?
Gata! ne-am pricepit șî ne țânem șî noi fleanca.dont tell anyone

Dară, ca să le facem în ciudă la șobolanii nicoțieni, dăm cu copy-paste conținutul articolului din EvZ de duminică 24 mai. Inga ce gavarește PRESA CENTRALĂ:
3.   „DOSARUL ŢIGĂRILOR din bușteni, ... trimis de
(26 mai 2015, 11:42:38
... lăsat în nelucrare DOI ANI. DIICOT Suceava nu a văzut grupul infracțional organizat”

„Au trecut aproape doi ani când, polițiștii de frontieră de la Vicșani au descoperit într-un transport de bușteni peste 100.000 de pachete de țigări. Nimic nu s-a întâmplat în acest interval, dosarul fiind lăsat în nelucrare când nu a fost plimbat între Rădăuți și Suceava. Deși se cunosc persoanele și firmele implicate, nimeni nu a fost pus sub acuzare.

EVZ a solicitat procurorilor stadiul cercetărilor în acest caz intens mediatizat la data descoperirii transportului de țigări. Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți ne-a comunicat faptul că dosarul a fost declinat la DIICOT Suceava, instituție care a „dispus clasarea faţă de săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat şi l-a retrimis spre solutionare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă unităţii noastre”.

Altfel spus, DIICOT Suceava a considerat că nu se pune problema constituirii unui grup infracțional organizat și că trei vagoane cu țigări care au trecut granița cu Ucraina au fost opera unor contrabandiști de duzină. Din 31 martie 2015, dosarul s-a întors la procurorii din Rădăuți care recunosc faptul că „deşi cercetările vizează mai mulţi cetăţeni români şi ucrainieni, în cauză nu s-a început urmărirea penală faţă de persoane fizice sau juridice”.
3.1  RE: „DOSARUL ŢIGĂRILOR din bușteni, ... trimis de
(26 mai 2015, 11:43:50
Afacere

În iunie 2013, trei vagoane cu țigaretele de contrabandă introduse în buşteni au ajuns în depozitul firmei Bernar Prod SRL din Dorneşti. În coloana de 70 de vagoane cu masă lemnoasă importată de Schweighofer pentru fabrica de la Dorneşti, trei vagoane, cele cu buşteni umpluţi cu ţigări trebuiau să ajungă la Bernar Prod SRL. Lemnul provenea de la firma Kusmeniuk din localitatea Ivano – Frankovsk, strada Tiudivska nr. 29 şi ar fi trebuit să ajungă la Fuel Solution Concept SRL Bucureşti, o firmă cu acţionariat ucrainean. Patronul firmei Bernar Dornești este Vasile Nicoară, iar soția lui este judecătoare la Secția de Contencios administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului Suceava.

În campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, a făcut o declaraţie gravă dar căreia atunci nu i s-a dat prea multă importanţă. Nechifor a arătat că se face trafic de ţigări de contrabandă din Ucraina cu trenurile de marfă care transportă material lemnos către o firmă din Dorneşti. Nu a fost nominalizată societatea comercială, dar au fost prezentate atunci şi fotografii făcute într-o gară din Ucraina în care se încărcau buşteni iar lângă lemne erau baxuri cu ţigări. Cătălin Nechifor a spus atunci că l-a informat despre această afacere pe la acea vreme, Titus Corlăţean, având în vedere gravitatea faptelor şi a declarat că vor fi făcute verificări.

Buştenii, de dimensiuni mari, erau scobiți pe interior astfel încât mai rămăseseră din ei scoarţa şi puţin lemn. În compartimentul realizat astfel au fost introduse în suluri ambalate în plastic pachetele de ţigări. Ulterior, capetele trunchiurilor erau “căpăcite”, pentru a crea impresia că buşteanul este intact.”
4.   Statul hotz trimis de
(26 mai 2015, 11:45:47
Statul este cel mai mare hot si bandit, care, prin legi tampite, date de escrocii de politicieni, te fura din tote partile prin taxe, impozite, biruri, etc. etc. De aceaa statul trebuie furat si fentat prin toate mijloacele, pe cat poti tu de mult. De ce nu se ieftinesc tigarile, bautura, etc. la nivelul Ucrainei, Greciei sau cine mama dracului mai vreti, ca atunci nu se mai face contrabanda. Asa ca, baieti, tot inainte.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru) Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi - in prima si a doua editie - are un titlu intrigant: "Dictatura gastronomica". Am la indemana ambele editii... Citeşte