Activitatea umanitară pierde teren în faţa constrângerilor economice, la Siret. Fundaţia umanitară ”O Nouă Viaţă” din Siret, principalul acţionar la firma SC Marsin SRL, din acelaşi oraş, şi-a vândut acţiunile pe care le are la această societate, unui cetăţean german. Acest lucru afectează direct un număr de 18 tineri cu dizabilităţi din oraş, care în ultimii zece ani au fost angajaţi part-time la Marsin. Reprezentanta firmei, Simona Tomaziu, ne-a confirmat, ieri, că societatea a fost vândută de către fundaţie, iar noul proprietar nu este interesat să păstreze decât trei persoane cu dizabilităţi. SC Marsin SRL Siret este o societate agricolă care administrează 700 hectare de teren în Siret şi în jurul oraşului, dintre care aproximativ 100 ha sunt în proprietate, iar restul în arendă. Din cei 22 de tineri cu dizabilităţi care au fost angajaţi aici mai bine de zece ani, 15 au fost concediaţi anul trecut, în decembrie, iar de la 1 august a.c. vor mai pleca încă patru. ”Cât a fost fundaţia acţionar, SC Marsin a avut şi o componentă umanitară. Noul proprietar, un cetăţean german, nu este interesat momentan de acest aspect”, ne-a declarat, ieri, Simona Tomaziu, economist la firmă. Ea a mai precizat că cel care a cumpărat acţiunile la Marsin preia şi contractele de arendă.
Dispare cel mai elocvent exemplu de bune practici privind integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi
Tinerii care au lucrat în agricultură până acum vor putea presta activităţi în acest domeniu şi în continuare, la serele şi în grădinile de legume ale fundaţiei, dar numai ca terapie ocupaţională, pentru că nu vor mai putea fi retribuiţi.
Fundaţia ”O Nouă Viaţă” din Siret a fost înfiinţată în anul 1997 pentru a continua activitatea începută în 1990, de Monica McDaid din Irlanda, împreună cu Romanian Challenge Appeal, cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava (DGASPC) şi a Spitalului de Copii Neuropsihici Siret. În anul 2008, DGASPC Suceava a preluat în subordine Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru persoane cu handicap ”O Nouă Viaţă”, cu o capacitate de 39 de locuri. Beneficiarii complexului au fost în majoritate preluaţi de la Fundaţia ”O Nouă Viaţă” Siret.
Programele complexului se adresează tinerilor cu dizabilităţi prin oferirea de servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, socializare, petrecere a timpului liber.
O parte dintre activităţile desfăşurate de aceşti tineri în cadrul centrului au loc şi în cadrul Centrului de zi socio-vocaţional al Fundaţiei ”O Nouă Viaţă” Siret, precum şi la Fundaţia Eagle House din oraş. Până acum, SC Marsin SRL a fost dată mereu ca exemplu de bune practici privind integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi a capacităţii lor de a avea un loc de muncă stabil.